Ny rapport: Dumt at kriminalisere sexkunder
Man ville forbedre den udsatte gruppes levevilkår og mindske antallet af sexarbejdere, da man i 2009 kriminaliserede sexkøb i Norge. Foto: www.colourbox.com (Arkivfoto)
Norske rapport viser, at forbud mod sexkøb ikke har mindsket antallet af sexarbejdere, og der er sket en stigning i antallet af voldssager.

Norsk rapport viser, at landets sexarbejdere oplever mere vold og yderligere marginalisering, efter at sexkøb blev kriminaliseret. Det skriver Information.

Alligevel fortsætter den danske regering med at fastholde kriminalisering som omdrejningspunktet for en fremtidig dansk lov.

Kriminalisering er endt som et ideologisk projekt uden hold i virkeligheden, mener Christian Groes-Green, der er adjunkt ved Institut for Kultur og Identitet på RUC og har specialiseret sig i debatten om sexarbejde.

- Hvis man har problemer med at få gennemført realpolitik, så kan det jo være fint at profilere sig på ideologiske projekter, og her er sexkøbsdebatten blevet god at falde tilbage på for S og SF, siger han.

Ifølge ham tegner der sig for øjeblikket et entydigt skandinavisk billede af kriminaliseringens negative konsekvenser med en nyligt udgivet norsk rapport, som regeringen endnu engang vælger at overhøre. Det er til trods for, at regeringen selv efterspørger bedre empiri på området:

- Derfor kan man overveje om formålet med kriminalisering virkelig er at forbedre forholdene for de her kvinder, eller om det er et ideologisk projekt, siger han.

Man ville forbedre den udsatte gruppes levevilkår og mindske antallet af sexarbejdere, da man i 2009 kriminaliserede sexkøb i Norge.

Den nye norske rapport viser imidlertid, at forbuddet hverken har mindsket antallet, ligesom der er sket en stigning i antallet af voldssager. Rapporten, der er bestilt af Oslo Kommune, ændrer dog ikke det store på de danske politikeres planer.

Netop nu er en arbejdsgruppe i færd med at udarbejde et dansk forslag til en lignende lov. Og til trods for erfaringerne fra både Sverige og Norge, hvis prostituerede har oplevet en øget marginalisering og usikkerhed efter kriminaliseringen, ønsker SF stadig, at loven skal centreres omkring et forbud.

Pernille Vigsø Bagge mener nemlig, at Danmark sakker bagud i udviklingen, og er endt som et sexmekka, nu hvor nabolandene kriminaliserer.

»Den danske løsning er ikke tålelig, når antallet af prostituerede ikke falder, når Danmark til stadighed er et sexmekka, fordi andre lande, såsom Norge, Sverige og endda Litauen skrider til kriminalisering,« siger Vigsø Bagge (SF).

I den norske rapport har hovedparten af de 123 adspurgte imidlertid peget på, at de ikke er tilfredse med loven, men derimod mener, at deres forhold var bedre før forbuddet. Men den pointe, påvirker ikke Pernille Vigsø Bagge:

- Det er klart, at de prostituerede synes, det er ret forfærdeligt, når staten forsøger at fjerne et kundegrundlag. Og ja, vi skal lytte til alle, men jeg kan bare konstatere, at de talsmænd, der er meget ivrige for at tale i Danmark, ikke nødvendigvis er repræsentative.

Det samme mener Trine Bramsen (S), der ligeledes betvivler de prostitueredes egne evner til at vurdere situationen:

- Der er mange forskellige undersøgelser, der kommer med forskellige bud på, hvad kvinderne mener. Og denne her undersøgelse er endnu en påstand, for selvfølgelig har kriminaliseringen også haft gode konsekvenser i Norge eksempelvis i kraft af det signal, det har sendt til kunderne, siger hun til Information.

Kilde: Information