Administration 

Ny LA-ordfører bryder med Joachim B.-retorik: For meget pisk

"Der er dem, der mener, at pisken er stigmatiserende og virker demotiverende, og det er jeg langt hen ad vejen enig i," siger Liberal Alliances nye beskæftigelsesordfører Laura Lindahl. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Laura Lindahl er ny beskæftigelsesordfører i Liberal Alliance og lover en mere social tilgang til området og en mindre provokerende retorik, end forgængeren, Joachim B. Olsen leverede.

Der har ikke været nogen som Liberal Alliances (LA) tidligere beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen, til at sparke gang i en debat om arbejdsmarkedet.  

Som da han senest foreslog, at man skar i kontantjælpsydelsen i udkanten. Da han affærdigede et påstået problem med skævhed i brugen af barsel med, at det er biologisk, at kvinder hellere vil gå hjemme. Og da han i sin tid fortalte modtagere af den lave starthjælp, at de bare kunne leve billigere ved at bage boller selv.

Andre boller på suppen

Men nu kommer der andre boller på suppen i de beskæftigelsespolitiske udmeldinger fra LA, lover Laura Lindahl, som er afløseren på den post, Joachim B. Olsen efterlod, da han i den forgangne uge blev forfremmet til sit partis skatteordfører.

- Joachim har skubbet på en vigtig dagsorden og fået italesat niveauet på overførselsindkomster i forhold til lavtlønnede. Men nu er vi også der, hvor vi trænger til at få nogle nye aspekter ind i debatten, siger Laura Lindahl, der efterlyser en menneskelig tilgang til problematikken. 

- Jeg har fået opfyldt mit ønske om at kombinere beskæftigelse med det sociale område og integration, som jeg havde i forvejen. De tre ting hænger afgørende sammen. Og den baggrund tror jeg vil gøre en afgørende forskel. Joachim sad jo med erhverv og beskæftigelse, og det er jo også noget med øjnene, der ser. Jeg vil have meget mere fokus på det socialpolitiske, end Joachim har haft, siger hun.  

Det skal ikke forstås sådan, at den nye LA-beskæftigelsesordfører ikke mener, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men hun vil ikke stå konstant bevæbnet med en lommeregner og have ensidig fokus på de samfundsøkonomiske gevinster ved at få folk i arbejde.

- Jeg har den ekstra dimension med fra det sociale område, at arbejde også handler om livskvalitet for den enkelte. Når jeg kigger rundt og ser, hvor meget arbejde betyder for folks identitet, kan jeg godt forstå den situation, ledige sidder i. Det er også deres opgave som rollemodeller for deres børn, der er på spil. Jeg tror grundlæggende, at folk gerne vil arbejde, og det vil jeg gerne hjælpe dem til, siger hun.

For meget pisk

Der har været talt meget om, hvorvidt der skal bruge pisk eller gulerod i beskæftigelsespolitikken, og Laura Lindahl mener, at der har været for meget pisk.

- Melodien har været, at man skal ud og arbejde, fordi det ellers koster samfundet penge. Nej, du skal ud og arbejde først og fremmest, fordi det gør dig glad, og det menneskeligt vil have nogle positive effekter på dig. Det kan jeg ikke lovgive om, men jeg kan hjælpe med at få rykket den del af debatten højere op på dagsordenen. Der er dem, der mener, at pisken er stigmatiserende og virker demotiverende, og det er jeg langt hen ad vejen enig i, siger hun.

Også på andre områder mener hun, at man kan være for emsig i bestræbelserne på at gøre livet surt for kontanthjælpsmodtagere. Det gælder således Joachim B. Olsens forslag om at skære i kontanthjælpsydelsen i udkanten.

- Det står for hans egen regning. Det kan godt være det er praktisk muligt i Schweiz, som er mere decentraliseret, men det ville være meget 'uhandy' med forskellige ydelser i Danmark afhængig af, hvilket postnummer man bor i. Det er ikke en model, jeg kommer til at tale for, siger Laura Lindahl.

Behov for større rummelighed

Laura Lindahl mener, at vi også er nødt til at se på, hvordan vi får skabt et mere rummeligt arbejdsmarked.

- I forhold til alle de socialt udsatte, som står uden for arbejdsmarkedet, kan vi godt dreje på kontanthjælp, skrue på skatten og alt mulig andet. Men vi må bare erkende, at indgangsbarrieren til det danske arbejdsmarked er høj, og at det ikke er sikkert, at alle kan være med. Så hvordan hjælper vi de her mennesker? Nu vil jeg ud og drøfte med private virksomheder, hvad der skal til, for at de lukker dørene op for den her gruppe, siger hun.  

Politisk overløber

Laura Lindahl er uddannet canc.merc. fra Copenhagn Business School og sidder samtidig med sit medlemskab af Folketinget i Frederiksberg Byråd, hvor hun er rådmand og formand for arbejdsmarkeds – og uddannelsesudvalget. Og sine kun 32 år til trods nåede hun faktisk at samle fem års erhvervsfaring i TV2, TV2 Sport og DBU, før hun blev valgt til Folketinget i 2015.

Hun er overløber fra Konservativ Ungdom og ser ikke en liberal grundindstilling som modsætning til et socialt sindelag.

- Liberal politik går for mig ud på at skabe rammer, så den enkelte har mulighed for at bygge sin tilværelse op efter eget ønske. Og der er selvforsørgelse noget helt centralt – at kunne være herre i eget hus, betoner hun.

Håndfast udmelding

Men nogle af Laura Lindahls midler til at nå det mål er måske knap så spiselige for andre fortalere for de svagestes muligheder på arbejdsmarkedet. Hun mener, ganske som partifællen Joachim B., at en mindsteløn på 120 kroner er en unødig barriere på arbejdsmarkedet, og at en indslusningsløn på 90 kroner vil give mange flere muligheder for at få en fod indenfor og hen ad vejen gøre sig fortjent til en højere løn.

- Jeg kunne godt tænke mig at få klarhed over, hvor mange det holder ude, at indgangsbarrieren er så høj, siger Laura Lindahl.

Men hun er godt klar over, at hun med de udtalelser lægger sig ud med fagbevægelsen, som på sin side er stolt over at have tilkæmpet sig forholdsvis høje mindste-lønninger på det danske arbejdsmarked.

- Når det bliver fremhævet, hører jeg dem samtidig sige, at de har sikret sig, at en masse mennesker ikke får adgang til arbejdsmarkedet, siger LA-ordføreren.

Følsomt område

En rimelig håndfast udmelding fra en ordfører, der siger, hun ikke vil følge i fodsporet fra Joachim B. Olsen, som ifølge hendes karakteristik ’elsker at provokere og drives af at synes, det er sjovt at få folk op af stolen – og jo også flytter dagsordener ved det’. Den drivkraft har hun ikke selv.

Men hun er klar over, at det er et følsomt område, hun har bevæget sig ud på, når hun blander sig i en debat om mennesker og deres værdi, og at hun også selv kan ende i en politisk shitstorm.

- Jeg skrev et blogindlæg om diagnosesamfundet, hvor jeg prøvede at rejse en relevant diskussion af, om traumatiserede bedst blev hjulpet ved at blive fastholdt i arbejde eller ved at blive sat fri. Det blev hurtigt vendt til, at jeg bare ville have dem ud og forsørge sig selv, fordi jeg ikke vil betale til dem. Så ligger der en udfordring i at overbevise folk om, at jeg slet ikke er så ond.  

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

– hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars