Ligesom mange andre danskere har du sikkert fulgt med, når håbefulde iværksættere bliver kastet for investerings-løverne i DR's seersucces "Løvens Hule".
Men hvordan foregår det i virkeligheden, når du skal finde en investor og søge funding til din virksomhed?
Det spørgsmål var Rasmus Madsen optaget af, da han skulle finde en million i funding til sin e-sports-virksomhed, eManager. Men til sin store skuffelse, så kunne han ikke finde én eneste bog eller anden kilde med konkrete svar på, hvordan han skulle gribe processen an.
- Udfordringen var, at de guides og pitch decks, som jeg kunne finde online eller få igennem forretningsrelationer, ofte kun var halvt færdige. Enten var materialet dybt forældet, ellers havde folk fjernet de vigtigste punkter fra materialet, siger Rasmus Madsen.
Så da Rasmus et par måneder senere fik succes med sit mål og stod med en million i hånden, besluttede han sig for, at han ville lægge det hele frem, så andre iværksættere kunne lære af hans dyrt tjente erfaringer.
Redigeret af frontløberne
Bogen, "Pitch Deck - sådan lander du din første investering", er Rasmus Madsens manual til at søge funding.
Undervejs har han fået sparring fra nogle af dansk iværksætteris frontløbere.
Bogen er læst og redigeret af flere store navne indenfor herunder Martin Thorborg fra Dinero, Martin Christensen fra IVN, og finansmanden, Lars Tvede, som også har skrevet forordet til bogen.
- Det er super ærgerligt, hvis det ikke er de bedste iværksættere, der får pengene, bare fordi, at lige nøjagtig pitch decket ikke var lavet rigtigt. Derfor synes jeg, at dette er en meget vigtig bog for alle, der pitcher et startup, skriver Lars Tvede, som også har fået input fra Rasmus til sit eget pitch for virksomheden SuperTrends.
Er du klar til en investor?
Ifølge Rasmus Madsen er et af de vigtigste spørgsmål, man bør stille sig selv, inden man søger funding, om man i det hele taget har lyst til at få en investor.
Alt for ofte har iværksætteren ikke overvejet, at en mulig investor faktisk skal have en stor luns af virksomheden, hvis det skal være interessant for dem. Og med store procenter i virksomheden følger også indflydelse, som iværksætteren skal være afklaret med at give afkald på.
- Iværksættere er som oftest selvstændige, men med en investor skal du være klar til at få en chef på godt og ondt. Når en investor ejer noget af din virksomhed, så har vedkomne også medbestemmelse, og det skal du respektere, siger Rasmus Madsen.
For Rasmus er det derfor alpha og omega, at der mellem iværksætteren og investoren både er kemi og en fælles vision for virksomheden.
Han måtte selv sige nej til en oplagt investor, fordi deres visioner for fremtiden ganske enkelt ikke matchede, og det er ikke grobund for et godt samarbejde, ifølge Rasmus.
Forbered dig på fejl og fiasko
Rasmus’ bog giver selvsagt ingen garantier for, at du kan skaffe en million til din virksomhed.
Selv har han haft både opture og nedture med at søge funding. I sin anden runde med at søge funding til eManager, fik Rasmus sin investering, men kort tid efter fald aftalen igennem.
- Det var 4,5 millioner kroner i kapitalrejsning, som faldt til jorden på grund af kedelige juraregler i forbindelse med optagelsen af et lån gennem Vækstfonden sammen med en investering, siger Rasmus Madsen, som alligevel fik vendt nederlaget til en succes, og fik andre investorer med på sin idé.
Foto: Dinero
Martin Thorborg, direktør i Dinero og investor:
- Her er bogen, der vil øge dine chancer for en investering mange gange! Bogen er praktisk, forståelig, og vigtigst af alt, så bygger den på erfaring.
Så for din, min og andre investorers skyld, bedes du læse og anvende denne bog, når du skal ud og søge funding...
Foto: Scanpix
Lars Tvede, finansmand, forfatter og investor:
- Det er super ærgerligt, hvis det ikke er de bedste iværksættere, der får pengene, bare fordi, at lige nøjagtig pitch decket ikke var lavet rigtigt.
Derfor synes jeg, at dette er en meget vigtig bog for alle, der pitcher et startup...
Rasmus Madsen er uddannet revisor og har været ved både Deloitte og Dinero, men i dag driver han virksomheden eManager, som gør e-sport tilgængeligt for masserne gennem ratings, listings og eventoversigter.
PR