Administration 

Nu begynder politisk slagsmål om ny politiskole i Jylland

Skal Danmark have en politiskole i Jylland udover den i Brøndby? Eller har vi mere brug for et uddannelsescenter, hvor politibetjente lærer at efterforske og bekæmpe cyberkriminalitet og økonomisk kriminalitet? Partierne er vildt uenige om både indhold og sted af ny politiuddannelse.  (Foto: Foto: Bax Lindhardt, Scanpix.)

Der er lagt op til politisk rivegilde om, hvor en ny politiskole skal ligge, og hvad indholdet af en ny politiuddannelse skal være. Pilen peger på Herning og Sønderborg.

Regeringen ønsker at etablere en ny politiuddannelse i det vestlige Danmark. Dansk Folkeparti klapper i hænderne, for partiet vil meget gerne have ny politiskole til at uddanne flere politibetjente til at sikre lov, orden og tryghed.

Men Socialdemokraterne maner til eftertanke, inden man bygger nye politiskoler, og Politiforbundet er heller ikke vildt begejstret ved udsigten til to grundskoler.

Straks efter efterårsferien tager partierne bag politiforliget fat på at diskutere, hvor mange penge politiet skal have over de næste år. Og etableringen af en ny politiuddannelse i det vestlige Danmark bliver en del af de forhandlinger, som ventes færdige inden jul.

DF: Herning et godt bud

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup bakker helt op om regeringens forslag om en ny politiuddannelse i Vestjylland.

- En ny politiskole i Jylland vil givetvis forbedre rekrutteringen til politiuddannelsen, og vi mener, at Danmark får brug for 2.000 flere betjente over en årrække.  Vi har ikke lagt os fast på et sted, men Herning eller et andet sted i Midtjylland kunne være et godt bud, siger Peter Skaarup.

Han mener ikke, at den nuværende politiskole i Brøndby har kapacitet til at optage flere politielever, ligesom placeringen ifølge DF afholder nogle fra at uddanne sig til politibetjent.

- Mange ældre betjente er på vej på pension og bare at holde trit med den udvikling kræver, at vi uddanner mange flere betjente. Det kræver en skole i det jyske,« fastslår Peter Skaarup, som heller ikke vil udelukke Sønderborg som muligt hjemsted for en kommende politiskole.

Justitsminister Søren Pind ønsker ikke at kommentere placering og indhold af en ny politiuddannelse, før forhandlingerne omkring en ny flerårsaftale begynder. Men i både regeringsgrundlaget, finanslovsforslaget og i udspillet om udflytning af statslige arbejdspladser fremgår det, at man vil »etablere en politiuddannelse i det vestlige Danmark«.

S vil have videreuddannelsescenter

Socialdemokraterne, der også er med i politikredsforliget, mener ikke umiddelbart, at der er brug for en ny politiskole i hverken Herning eller det midtjyske.  Partiets retsordfører Trine Bramsen vil gerne være med til at uddanne flere betjente, men hun kalder det forkert bare at beslutte at bygge en ny politiskole i det jyske.

- Lad os nu først se på, hvor mange flere betjente, der er behov for at uddanne. Så lad os diskutere om det skal være grunduddannelse eller videreuddannelse. Og så lad os diskutere placeringen til sidst. Det er den rigtige rækkefølge, siger hun.

Trine Bramsen fremhæver, at der er stort behov for at efter- og videreuddanne politibetjente, så de kan matche de stadig mere avancerede og professionelle forbrydere, der står bag IT- og økonomisk kriminalitet.

Ny skole er ikke gratis

- Vi skal finde ud af, om vi skal oprette en skole til at uddanne betjente fra bunden af, eller om der er mere behov for særlig specialisering og videreuddannelse indenfor politiet, siger hun og tilføjer, at det også kan komme på tale at etablere en to-årig overbygning til politiuddannelsen, hvor andre faggrupper som for eksempel revisorer og IT-specialister kan tilegne sig en politiuddannelse.

- Det er heller ikke gratis at oprette en ny politiskole. Jeg savner, at regeringen melder ud, hvordan den nye uddannelse skal finansieres oven i de 600 millioner kroner, det koster bare at opretholde den nuværende politiindsats, fastslår Trine Bramsen.

Formand advarer mod bøvl ved to skoler

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt foretrækker, at grunduddannelsen til politibetjent fortsat ligger i Brøndby. Og kun et sted.

- Vi håber, at man kan have grunduddannelsen et sted, og et efter- og videreuddannelsescenter et andet sted. For os er det vigtigt at fastholde et fuldstændig ensartet uddannet politikorps frem for et politi, der er uddannet i Storkøbenhavn og et politi, der er uddannet i det jyske, siger Claus Oxfeldt og understreger, at det er en styrke ved dansk politi, at man har akkurat samme forudsætninger.

Han pointerer, at det giver god mening at bevare politiskolen i Brøndby, fordi man ved voldsomme begivenheder i hovedstaden kan trække på eleverne på politiskolen.

- Det bliver også for logistisk bøvlet med to ens grundskoler forskellige steder i landet i forhold til lærerkapaciteter og så videre, påpeger Claus Oxfeldt.

Kamp mod cybercrime kræver mere viden

Til gengæld er han en varm fortaler for et efter- og videreuddannelsescenter for dansk politi. Om man så kalder det en skole eller et center, er lige meget, anfører han.

- Der er behov for opkvalificering af politiet indenfor cybercrime, miljøkriminalitet, økonomisk kriminalitet og meget mere. Der er er masser af steder, hvor vi kunne blive dygtigere. Der er avancerede gerningsmænd indenfor mange former for kriminalitet, der ikke skyr nogle midler. Så både på det vidensmæssige, efterforskningsmæssige og operative område er der i den grad brug for et stort efter- og videreuddannelsescenter for dansk politi. Og gerne i Jylland, siger han.

Vil ikke blande sig i Herning-slagsmål

Men Politiforbundets formand vil ikke blande sig i hvilken by, sådan et uddannelsessted skal ligge. .

- Det er en politisk afgørelse om skolen skal ligge i Herning, Sønderborg eller et helt tredje sted, lyder det.

I Politiforbundet, hvor man er presset på økonomi og mandskab efter blandt andet flygtningekrise og terrorhændelsen i februar, krydser man fingre for, at den flerårige aftale om politiindsatsen falder på plads hurtigt, så der kan blive skabt ro og komme overblik over ressourcer frem til 2020.

- For os er det vigtigste at få udvidet politistyrken, så vi kan klare de opgaver, vi står i nu og i fremtiden, fastslår Claus Oxfeldt.

Han tilføjer, at der skal væsentlig flere ekstra penge til end 600 millioner kroner på næste års finanslov, hvis man både skal videreføre særlige indsatser samt forøge politistyrken og oprette ny politiskole.

Herning klar

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Hernings borgmester Lars Krarup. Den midtjyske by har tidligere udtalt stor interesse for at få den nye politiskole.

Flere kilder hæfter sig ved, at Herning ikke fik nogle nye arbejdspladser, da regeringen for to uger siden flyttede 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden ud i provinsen.

Fakta om politi

Regeringen har bebudet, at den i de kommende forhandlinger om en ny flerårsaftale for politiet vil sikre, at korpset også fremover har de nødvendige ressourcer til at løse deres opgaver effektivt og professionelt.

Det er afgørende for regeringen, at politiet er godt rustet til at sikre tryghed og håndtere både borgernær kriminalitet og terrortruslen.

Regeringen ønsker også at øge optaget af politielever, styrke indsatsen i Danmarks grænseområder, etablere en politiuddannelse i det vestlige Danmark og sikre mere opgaveglidning i politiet, så ikke-politimæssige opgaver i højere grad håndteres af andre medarbejdergrupper.

Regeringen har i sit finanslovsudspil afsat 1,7 mia. kroner til særligt prioriterede områder. Herunder mindst 600 millioner til politiet.

Justitsminister Søren Pind (V) indkalder forligskredsen til forhandlinger i slutningen af oktober. V, K, S, Rad, SF og DF er med i politiforliget.

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer