Udflyttede statsansatte gider ikke flytte med
Borgmester i Viborg Kommune, Torsten Nielsen (K), mener ikke, at man alene kan gøre udflytningens succes op i antal tilflyttere. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Mange statsansatte har sagt deres job op, og ud af resten er det kun få, der har valgt at flytte med, efter at deres job blev udflyttet. Langt de fleste statsansatte bor nemlig i andre større byer og pendler til og fra arbejde i de mindre kommuner.

Regeringen har planer om at flytte flere tusinde arbejdspladser ud af hovedstaden og ind i landet.

Men nu viser nye tal, at langt de fleste statsansatte siger op i stedet for at flytte med, efter at deres job er blevet udflyttet.

Det skriver Politiken på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

De har kortlagt, hvor i landet de statsansatte bor. Kortlægningen viser, at de statsansatte i høj grad pendler til arbejdspladsen fra de større byer, og at de ikke er flyttet med jobbet ud i de pågældende kommuner.

I oktober 2015 stod det klart, at Viborg Kommune ville modtage 248 nye statsjob. Men ifølge Danmarks Statistik bor der kun 77 flere statsansatte her to år senere. Langt de fleste tilflyttere kommer fra oplandet, og kun 19 ud af de 77 er flyttet langvejsfra. 

Det ærgrer Viborgs borgmester Torsten Nielsen (K).

- Vi havde da håbet på flere tilflyttere. Men vi skal jo starte et sted, siger Torsten Nielsen til Politiken.

- Det er klart, at en nyoprettet stilling er en gevinst, men den er ikke så stor, hvis folk ikke bosætter sig, siger Torsten Nielsen.

Han mener dog ikke, at man udelukkende kan måle successen i antallet af tilflyttere. Eksempelvis er det juridiske miljø i byen løftet efter udflytningen. 

Ikke vigtigt om de flytter

For to år siden lancerede regeringen en plan om at udflytte 3.900 statslige arbejdspladser. Status er, at 2.546 af disse er udflyttet. Men ifølge Finansministeriet har tre ud af fire sagt deres job op. Kun 23 procent valgte at beholde jobbet.

Regeringens udflytning har resulteret i 1.600 flere statsansatte i Jylland og på Fyn. Her er det især de større byer som Aalborg og Aarhus, der har hentet de statsansatte. 

Professor hos Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, Anne-Mette Hjalager, ville ønske, at man ikke fokuserede så meget på tilflyttere. Det handler ikke om, hvor folk bosætter sig, men snarere at der sker en flytning i evner.

- Helt fra start har borgmestrene argumenteret for, at denne plan resulterer i flere tilflyttere. Men al dokumentation på området viser jo, at det er helt usandsynligt, at statslige arbejdspladser er det, der vil få lastbilerne til at køre vestpå, siger Anne-Mette Hjalager.

- I stedet bør vi diskutere alle de afledte effekter og de dynamikker, udflytningen skaber på arbejdsmarkedet. og de kompetencer og opgaver, man får til byen. I stedet for at tale tilflyttere, tilflyttere, tilflyttere, siger Anne-Mette Hjalager til Politiken.