Landmanden Claus reddede styrtblødende kollegas liv: Modtager 10.000 kroner
Asger Nissen (tv.) har nu protese, hvor hans venstre arm var. Men han har livet i behold takket være Claus Carstens (th.) Foto: Maibrit Hahn/Røde Kors
Claus Carstens handlede hurtigt og reddede sin kollega, der var ved at forbløde efter en arbejdsulykke.

Landmanden Claus Carstens på 65 vandt i dag Røde Kors' pris som Årets Førstehjælper. Med ned fra scenen fik han en check på 10.000 kroner og visheden om, at han havde reddet sin gode ven og kollega Asger Nissens liv.

Det er en afdæmpet, men lykkelig Claus Carstens, som Avisen.dk får fat i kort tid efter prisoverrækkelsen:

- Det er så stort. Jeg er meget beæret og taknemmelig.

 Hvordan føles det officielt at være en helt?

Det føler jeg mig ikke som. Jeg hjalp jo bare en mand, der var i nød. Helt lavpraktisk.

Som et blodbad i Afghanistan

Claus Carstens blev nomineret til Røde Kors' pris, Årets Førstehjælper, efter at han havde reddet sin 57-årige kollega, Asger Nissen, fra at forbløde efter en arbejdsulykke.

Det skriver Røde Kors, der på malende vis beskriver den dramatiske dag på en mark i Vojens.

Den drabelige ulykke skete ved, at Asger Nissen forsøgte at få en lille kartoffel, der havde sat sig fast i landbrugsmaskinen, ud. Men da kartoffel røg ud, røg armen ind og nu sad Asger Nissens arm ubehjælpeligt fast i det knusende maskineri. 

 


Claus Carstens og Asger Nissen ved siden af maskinen, der nær tog livet af Asger Nissen. Foto: Maibrit Hahn/Røde Kors.

Heldigvis havde Asger Nissen kræfter nok til at ringe til Claus Carstens, der ilede de få hundrede meter hen til sin styrtblødende kollega. Claus Carstens agerer snarrådigt, stikker en tommelfinger i det åbne sår og ringer 112, mens han giver Asger Nissen førstehjælp.

- Det var et regulært blodbad. Det lignende efterspillet fra en vejsidebombe i Afghanistan. Der lå stor blodpøle over det hele, og der var stumper af kød og knogle spredt ud over marken, fortæller Claus Carstens Avisen.dk.

Hvordan får du indskydelse om at stoppe blødningen ved at stoppe tommelfingeren ind i det åbne sår?

- Nå, men det er jo ikke noget, man kan forberede sig på. Man handler bare automatisk. Hvordan stopper man en vandhane, der drypper? Man propper fingeren op.

Asger Nissen svæver imens ind og ud af bevidsthed, men bliver efter 45 minutter hentet af redningspersonel.


Havde Claus Carstens ikke handlet så hurtigt var hans gode ven og kollega sandsynligvis forblødt på marken. Foto: Maibrit Hahn/Røde Kors.

Asger Nissens knogle blev fuldstændig pulveriseret, og han mistede sin arm. I dag har han en protese, men er ellers så småt tilbage på arbejdet og er ved godt mod:

- Vi skal ikke lade os slå ud af et lille uheld, siger han til Røde Kors og hylder Claus Carstens:

- Jeg kan slet ikke beskrive Claus’ indsats. Det er helt fantastisk, at han kan handle, som han gør. Jeg er 100 % sikker på, at jeg var forblødt, hvis han ikke havde handlet. Han er min helt.

Kan altid bruge en hånd

I dag tænker Claus Carstens ikke længere så meget på ulykken, selvom det skete for blot få måneder siden. 

- Vi har gennemlevet den historie så mange gange efterhånden, så det er blevet behandlet rigeligt. Vi arbejder jo også stadig sammen, for Asger er allerede kommet tilbage igen. Vi har det bare godt sammen, siger Claus Carstens om samarbejdet med sin kollega gennem fem år og ven gennem de sidste 15 år.

De er endda kommet så langt i bearbejdningsprocessen, at der kan jokes om den dramatiske efterårsdag.

- Når vi arbejder ude på marken, råber vi tit; "Vi kan altid bruge en hånd mere", klukker Claus Carstens med henvisning til Asger Nissens protese.


Asger Nissens har i dag en protese, hvor hans arm engang sad. Foto: Maibrit Hahn/Røde Kors.

Den nyudråbte helt har taget hele familien med til prisoverrækkelsen i København og skal fejre det med en god middag.

Avisen.dk har for nylig dækket det farlige liv som landmand. Det kan du læse mere om her: Dødsensfarligt at være landmand

Avisen.dk har også talt med Finn Laursen, der næsten blev trampet ihjel af en tyrekalv: "Nok leve af landbruget, men ikke dø af det også"

Andelen af arbejdsulykker er blevet så stor, at landmændenes koner nu samler sig i grupper for at gøre arbejdet mere sikkert: Landmændenes koner går til kamp: Vi er bekymrede