For fjernvarmekunderne i Herning er der ikke så meget at stille op. De har udsigt til en regning på samlet set 172 millioner kroner, som fjernvarmeselskabet Eniig Varmes ejere har fået lov at opkræve.
Men for resten af landets fjernvarmekunder er der måske håb om at undgå de ekstraregninger, som blandt andet Altinget og Jyllands-Posten har beskrevet er på vej.
Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har nemlig indkaldt Folketingets partier til drøftelser om sagen. Målet er at lukke det, ministeren mener er et hul i loven fremadrettet.
Og hvis muligt er Lilleholt også klar til at ændre reglerne med tilbagevirkende kraft. Sådan at ansøgninger om at trække penge ud til ejere af fjernvarmeselskaberne, der allerede er indsendt, skal behandles efter nye regler.
Men det ikke sikkert, det på den måde er muligt rent juridisk at ændre reglerne med tilbagevirkende kraft, erkender Lilleholt.
Derfor sender han en appel til fjernvarmeselskaberne:
- Jeg vil opfordre selskaberne til at trække deres ansøgninger om forrentning af indskudskapitalen tilbage. Og dermed aktivt hjælpe til at forhindre, at forbrugernes penge bruges på andet end fjernvarme.
Mødet med partierne finder sted 6. april.
- Først og fremmest er jeg optaget af at få indrettet den fremadrettede lovgivning, så ejerne af selskaberne ikke får mulighed for at trække penge ud og bruge dem på alt muligt andet end fjernvarme, siger ministeren.
Han pointerer, at det som regel er landets kommuner, der ejer fjernvarmeselskaberne. De penge, de trækker ud, vil de for eksempel kunne bruge til kulturhuse eller svømmehaller.
- Jeg sender en klar opfordring til ejerne af selskaberne: Hold fingrene fra forbrugernes penge. Det er forbrugernes penge, der er indbetalt, og de skal ikke bruges på alt muligt andet end at drive fjernvarme, siger Lilleholt.
Hvis selskaberne ikke lytter til din opfordring, er der så reelt set noget, du kan gøre?
- Vi kigger på, hvilke juridiske muligheder der er. Det er altid vanskeligt at lovgive med tilbagevirkende kraft.
Problematikken er kun relevant for de fjernvarmeselskaber, der ikke er ejet af forbrugerne.
I Herning er det Herning Kommune og EnergiMidt, der ejer selskabet, som altså har fået lov til at at trække et millionstort udbytte ud af det.
/ritzau/