Knap en kvart milliard kroner fra satspuljen går hvert år samfundets svageste forbi - de hjemløse, unge misbrugere og handicappede -, og ender i stedet med blandt andet at finansiere en reduktion af A-kasse-bidraget for selvstændigt erhvervsdrivende.
Det er Altinget.dk som har lavet en gennemgang af Moderniseringsstyrelsens liste over de i alt 831 satspuljeprojekter fra 2017 til 2022.
Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen, siger til Altinget.dk, at det ligger "længere væk fra satspuljens formålsparagraf, end det burde gøre".
Formand for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, siger til Altinget.dk, at man godt kan mene, at de selvstændige ikke ligefrem er socialt udsatte, men at bevillingerne går helt tilbage til 1995, hvor der dengang var et bredere sigte, som senere er blevet snævret ind.
Satspuljen bør drøftes
Mads Roke Clausen mener, at tiden er moden til at gå finansieringen af det frivillige sociale arbejde igennem og drøfte, hvordan sociale indsatser skal finansieres i fremtiden:
- Hvis pengene går til alt mulig andet, så synes jeg, at man kan begynde at sætte spørgsmålstegn ved legitimiteten af finansieringen, siger Mads Roke Clausen.
Han afviser dog ikke, at der kan være grunde til at finansiere et lavere a-kasse-bidrag til selvstændige.
- Jeg synes bare ikke, det skal finansieres af satspuljen, siger Mads Roke Clausen.
LA: God mening
Liberal Alliances beskæftigelses- og socialordfører, Laura Lindahl, mener, at det giver god mening, at satspuljemidlerne understøtter små selvstændigt erhvervsdrivende.
Hun siger til Altinget.dk, at hvis man understøtter selvstændigt erhvervsdrivende i at starte egen virksomhed, kan det i sidste ende skabe flere arbejdspladser, som kan besættes af udsatte borgere.