Mette F løber fra løfte til syge danskere
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har travlt med at redde dagpengemodtagere. Kræftens Bekæmpelse mener, hun har glemt de syge imens Polfoto/Jens Dresling
Der er heller ingen penge på Finansloven i år til at fjerne loftet over sygedagpenge på et år. Helt grotesk siger Kræftens Bekæmpelse

Loftet på sygedagpenge skal væk. Alvorligt syge skal ikke ligge under for, at de mister deres sygedagpenge efter 52 uger. Sådan lød det under valgkampen i 2011.

Og efter regeringens første finanslov – uden nogen ændring af længden af sygedagpengeperioden - slog beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) så fast overfor Altinget: Loftet på sygedagpenge bliver fjernet i løbet af 2012

Men sådan går det heller ikke. Der er nemlig heller ikke en krone at se til ændringer i sygedagpenge-systemet på næste års finanslov. Det forarger Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse: Det er grotesk

"Det er helt grotesk og helt ubegribeligt, at ændringen af sygedagepengeperioden ikke er med på Finansloven igen i år. Alle er enige om, at der er et hul i loven, og at det kan man ikke være bekendt overfor de mennesker, der falder igennem," siger direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

Kræftens Bekæmpelse er inde i sagen, fordi der er en kræftsyg om ugen, der mister sine sygedagpenge uden at være færdigbehandlet.

Det sker, fordi lægerne ikke kan vurdere, om patienten kommer til at arbejde igen og hvornår, eller om han er uhelbredeligt syg.  Derfor kan patienten hverken få sygedagpenge eller førtidspension.

Mangler op mod 400 millioner

Det er vurderet, at det vil koste 260 og 400 millioner kroner at afskaffe begrænsningen på sygedagpenge.

Så sent som i januar skrev beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til Kræftens Bekæmpelse, at regeringen vil afskaffe begrænsningen.

Løftet om at fjerne sygedagpengeloftet på et år var også en del af regeringsgrundlaget mellem Socialdemokraterne, SF og De Radikale. I oplægget til sidste års finanslov stod der, at en arbejdsgruppe i løbet af 2012 ville pege på modeller til at afskaffe varighedsbegrænsningen.

"Det har stået på meget, meget længe, og jeg kan ikke forstå at man har brug for et udvalg til at spekulere så længe over det. Det skal bare løses," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Enhl: Vi har ikke glemt sygedagpengeloftet

Enhedslisten var allerede sidste år var vrede over, at loftet ikke blev fjernet, og finansordfører Frank Aaen undrer sig også over at sygedagpengene mangler i Finanslovsforslaget.

Enhedslisten har for nyligt rykket for et svar fra arbejdsgruppen, og har fået at vide, det er på vej.

"Vi har ikke glemt sygedagpengeloftet og vil tage det med i forhandlingerne. Vi går ud fra, at det så er meningen, at vi kan finde pengene i de reserver, der er afsat i Finansloven," siger Frank Aaen.

Regeringens løfter

"Regeringen vil afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. I stedet vil regeringen styrke den aktive indsats.

Regeringsgrundlaget

Regeringen nedsætter endvidere et tværministerielt udvalg, som i løbet af 2012 skal pege på modeller for en afskaffelse af varighedsbegrænsningen og en mere målrettet indsats over for sygedagpengemodtagere.

Oplæg til finansloven 2012, nov 2011

"Mette F. slår fast: Loftet på sygedagpenge bliver fjernet i løbet af 2012"

"Noget af det første, vi går i gang med, er en reform af sygedagpenge-området for at erstatte den varighedsbegrænsning, der er i dag, med en aktiv og klog indsats," siger Mette Frederiksen.

Altinget den 22. november 2011

”Jeg vil gerne starte med at understrege, at regeringen vil afskaffe varighedsbegrœnsningen pá sygedagpenge. Hverken sygemeldte kræftpatienter eller andre sygemeldte skal miste deres forsørgelse, fordi de ikke når at blive raske til en bestemt tid.”

Mette Frederiksen i brev til Kræftens Bekæmpelse fra 12. januar

via Listen To News