P-pillen til kvinder er for længst fyldt 60 år. Og i lige så lang tid eller længere har man forsøgt at skabe en mandlig pendant – uden held. For indtil videre har den mandlige p-pille været forbundet med en lang række bivirkninger, meget lig dem kvinder udsættes for, men dér siger mændene: ’Nej tak’.
Langt de fleste kvinder ved godt, at p-piller er forbundet med risiko for bivirkninger – nogle mere alvorlige end andre.
Når man læser på indlægssedlen (alt det med småt der vedlægges enhver form for medicin) under bivirkninger i forbindelse med p-piller, er noget af det første, der kommer frem, ord som: Akne, kvalme, brystspænding, hovedpine, vægtøgning, svimmelhed, humørsvingninger. De såkaldt ’almindelige’ bivirkninger.
Hvis man læser lidt videre, vil man støde på: Opkast, diarré, migræne, nedsat sexlyst, blodpropper, lammelser og forhøjet blodtryk.
Og hvis man tør læse videre endnu, står der blandt andet: Depression og øget risiko for selvmord.
Det ved langt de fleste kvinder, men alligevel tager næsten 300.000 danske kvinder den lille pille hver eneste dag.
Alternativet er værre
Men hvorfor gør vi så det, kan man jo med rette spørge? Ja, mit bud er, at alternativet simpelthen er værre. Og at hormonprævention, som jo også tæller p-stav og hormonspiraler, simpelthen stadigvæk er det mest sikre for at undgå uønsket graviditet.
Og uønsket graviditet har altid været forbundet med utrolig store omkostninger for kvinder, hvad enten man fuldførte graviditeten og enten endte som (meget ung) mor alternativt bortadopterede barnet, eller man afbrød den ved en såkaldt provokeret abort. Det, abort, er jo så også blevet nemmere med årene med ’Fortrydelsespillen’, men det er stadig ikke sjovt.
Så fordi kvinder godt ved, at de alt andet lige er den, der hænger på den, barn eller abort, hvis det går galt, vælger rigtig mange af beskytte sig ved brug af hormoner.
Nu må det være mændenes tur
I dag er mange yngre mænd faktisk åbne for, at de også bør tage en del af ansvaret for, at der ikke opstår for mange uønskede graviditeter – og så alligevel.
For nylig lavede TV2 Echo en lille rundspørge blandt yngre mænd (den kan du se her) om deres syn på en mandlig p-pille, hvis det var en mulighed.
Umiddelbart svarede alle, at de gerne ville tage sådan en pille og dermed deres del af ansvaret. Da værten så spørger, om de også ville tage den, hvis den var forbundet med de såkaldte almindelige bivirkninger, begynder de så småt at falde fra. Men mange hænger på endnu. Da de så bliver præsenteret for de alvorlige bivirkninger, siger alle et rungende nej tak!
Og jeg tænker, der er et par stykker, der er gået hjem og har taget en alvorssnak med kæresten efter den oplevelse, for de ser sgu noget triste ud, da de får at vide, at det er præcis de bivirkninger, kvinder udsætter sig selv for hver dag og har gjort det i nu mere end 60 år.
Reddet på målstregen
Men hvorfor er det så, at vi stadig ikke har anden prævention rettet mod mænd end ’Yummi yummi, på med gummi’ eller den mere permanente løsning sterilisation?
Tja, for det første har det vist sig rigtig svært hormonregulere de meget livlige sædceller på en effektiv måde ved at ramme det mandlige kønshormon testosteron – i hvert fald uden alvorlige bivirkninger som vægtøgning, depression og risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Det har den kvindelige p-pille også. Men den mandlige version har også medført bivirkninger som impotens, nedsat sædkvalitet eller risiko for skader på leveren – og i sjældne tilfælde varig infertilitet.
Men det ser det ud til, at man har fundet en løsning på nu, hvor forskere har fundet en måde at forstyrre sædcellernes udvikling på, så de ikke bliver i stand til at svømme. De bliver simpelthen deforme.
Mænd og mus får en helt ny mening
Den nye mandlige p-pille er indtil videre kun testet i reagensglas, på aber og mus. Og netop museforsøgene viser sig at være ret lovende.
De hanmus, der fik p-pillen kunne i 99% af tilfældene ikke befrugte en hunmus, hvilket er nogenlunde samme sikkerhed, som man opnår med den kvindelige p-pille.
Og endnu bedre så viser det sig, at musene allerede efter fire til seks måneder er tilbage til deres ’normale’ fertilitet.
Der er altså umiddelbart ikke nogen varige bivirkninger. På mus.
For nu er mænd jo ikke mus, så måske de reagerer helt anderledes. Vi ved det ikke endnu. Men måske får vi et svar allerede i løbet af sommeren, hvor man håber at starte forsøg op på mænd.
Og mon ikke der er mange kvinder, der vil elske at spørge kæresten:
’Hvad så, Mus, har du husket din pille?’
Charlotte Højlund Christensen er journalist, forfatter og enlig mor til syv hjemmelavede børn, der alle er født en ad gangen. Foto: Jeanne Kornum