Efter ti år med eksplosiv vækst, er antallet af danskere på antidepressiv medicin nu faldet.
Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.
Faldet i forbruget af antidepressiv medicin ses i alle aldersgrupper, men er størst blandt unge mellem 13-17 år. Her er forbruget ifølge Sundhedsstyrelsen faldet med hele 15 procent i løbet af de sidste 2 år.
Og netop ordineringen af antidepressiver til unge har da også fået stor medieopmærksomhed i løbet de sidste år, blandt andet på grund af selvmord blandt unge, som har fået ordineret medicinen uden en konsultation hos egen læge.
Det har spillet en stor rolle, mener Henrik Dibbern, som er formand for Praktiserende Lægers Organisation.
- Jeg tror da, at det har haft betydning, at vi i lægekredse er begyndt at at tale mere med hinanden om, at det er et problem når medicinforbruget stiger så stærkt, som det har gjort de sidste mange år, siger Henrik Dibbern til Newspaq, og fortsætter;
- Selve det, at det er blevet gjort til et diskussionemne, og diskussionen om, at der er andre måder man kan hjælpe patienten lige så godt på, at det har haft en betydning for, at forbruget begynder at falde.
Det er man enig i hos Foreningen Sind.
- Ihvertfald for de helt unge skal man vente og se tiden an, fordi ofte er det slet ikke nødvendigt med medicinsk behandling, men man kan klare det med nogle samtaler, siger Knud Kristensen, som er formand i Sind, til Newspaq.
Derfor vækker det glæde, at lægerne er blevet mere tilbageholdne med at udskrive medicinen.
- Vi har generelt haft det problem, at nogen læger har været for hurtige til at bruge medicin imod depressioner, selvom man fra Sundhedsstyrelsen bliver anbefalet at se tiden an. Og hvis det her er et udtryk for, at lægerne begynder at lytte til det, så er det et godt tegn, siger Knud Kristensen, formand for Foreningen Sind.
Forbruget af antidepressiv medicin er ifølge Sundhedsstyrelsen fortsat højt, svarende til cirka 8 procent af befolkningen i 2012.