Administration 

Rikke er på vej ud af kontanthjælpen: Min søn er så stolt af mig

Efter fire år på kontanthjælp har Rikke fået arbejde som vikar på en institution for fysisk og psykisk handicappede. Dermed slipper hun for at blive ramt af kontanthjælpsloftet  (Foto: Modelfoto: Bente Jæger)

Rikke er alenemor til tre børn og stod til at miste 3.600 kroner på grund af kontanthjælpsloftet. Nu er hun på vej ud af systemet. Jeg kommer ikke tilbage igen, siger hun.  

Hun har været på kontanthjælp af og til, siden hun var 18 år. Fast de seneste fire. Men nu er det snart slut. Hun er reddet på målstregen, lige før familien ville blive ramt hårdt af kontanthjælpsloftet. 

Rikke er i 30'erne og alene med tre børn og får ikke hjælp af deres fædre. Hun fortalte i marts om sit budget, og hvad det ville betyde for familien, når de fra 1. oktober mistede 3.600 kroner i boligstøtte og kontanthjælp.

Det fik en blandet modtagelse med både støtte og opbakning på Facebook, men også hård kritik.

Blandt andet fra sognepræst og debattør Merete Bøye, der skrev, at kontanthjælpsmodtagere som Rikke lever i en parallelvirkelighed, hvor de tror, at alle andre har råd til et stort hus, en Audi og en ny Iphone hvert halve år.

Især børnepengene kom bag på Rikke selv, da hun så budgettet. Men hun afviser blankt, at være i nogen parallel virkelighed.   

- Jeg kunne godt se, at det pludselig så ud som om, jeg havde vildt mange penge. Men jeg kan bare ikke se de penge til hverdag, siger Rikke.

Jeg har ikke været klar før, for jeg har været syg og haft grimme angstanfald og en dyb depression gennem flere år

Hun synes, hun har haft et stramt budget og bor med sine tre børn på to, otte og 15 i en treværelses lejlighed, hvor hun selv sover i stuen. Hun har ikke følt sig ramt af den megen kritik, som hun også fik på Facebook.

- Det generer mig ikke. De kender jo ikke mit liv, siger hun.

Angst og depression

Sidst hun prøvede at tage en uddannelse, måtte hun opgive, fordi hendes far døde i løbet af et halvt år af lungekræft, og hun blev ramt af angst og depression. Kort efter fik hun også sin mindste datter, og hendes mellemste søn har en lungesygdom, og har ofte været syg. 

Men siden i sommer har Rikke i snit arbejdet over 100 timer om måneden som vikar på en institution for psykisk og fysisk handicappede.  

Hun insisterer på, at det ikke er kontanthjælpsloftet, der har givet hende skubbet.

- Jeg har ikke været klar før, for jeg har været syg og haft grimme angstanfald og en dyb depression gennem flere år. Det var ikke kontanthjælpsloftet. Det var min veninde, der kunne se, at det her job lige var mig og fortalte, at de manglede vikarer på institutionen, siger Rikke.

Hun blev selv ramt af panik, da hun kunne se, hvor mange tusinde kroner mindre hendes familie ville få at leve for, og mener ikke, at det er måden at støtte og motivere.

- Man kan ikke skræmme folk til at tage et arbejde. Hvis man straffer dem, bliver de bare mere syge, bange og lukker sig inde og og tænker, at så kan de rende mig i røven, siger hun.

Hjælp fra mor

Hun bor i en socialt boligområde, hvor mange bliver ramt af kontanthjælpsloftet, og hun mener, at mange kommer til at flytte inden januar.

- Rigtig, rigtig mange børn får en rigtigt trist jul i år, siger hun.

Der er to ting, som har gjort, at hun er kommet godt i gang. Det ene er det kommunale projekt 'Fra Dag til Dag', som skaffer småjob til folk på kontanthjælp og giver dem mulighed for at beholde mellem to tredjedele og halvdelen af lønnen og få suppleret op med kontanthjælp. Det sker i forsøget på at få dem helt ind på arbejdsmarkedet.

- Desværre lukker det til nytår. Det er helt galt. Det har hjulpet mig og flere andre så meget, siger hun.

Den anden og helt lavpraktiske årsag er hendes mor, der kan passe børnene, mens hun har aftenvagter.

- Det er hårdt for hende, og jeg må passe godt på hende. Hun er på førtidspension, og det er der jo en grund til, og hun må nogle gange sige, at hun ikke kan klare mere, fortæller Rikke.

Job koster 4.000 kroner

I hendes egen husstand er der trods jobbet ikke udsigt til lønfest.

For regnestykket er ikke helt enkelt. Hvis hun var blevet udelukkende på kontanthjælp, ville hun have mistede 2.600 kroner i boligstøtte på grund af kontanthjælpsloftet og 1.000 kroner på grund af 225-timersreglen.

Men eftersom hun har arbejdet meget, er hun nu sat 2.000 kroner ned i boligstøtte og har mistet retten til friplads, så hun skal betale 2.000 kroner for at have børnene i institution.

Man ændrer sig som person. Får en anden energi. Selvom man er træt efter arbejde, kommer man hjem med et andet overskud

Samlet set er der alligevel blevet flere penge.

- Det er ikke, fordi vi har flere penge at leve for. Nu kan jeg bare betale mine regninger, uden der løber rykkergebyrer på, siger hun.

Men arbejdet har givet meget mere end penge.

- Den glæde det er, når beboerne ser mig, og de giver mig et kram. Og de gode kolleger, der spørger, hvornår man har vagt sammen igen, siger hun. 

Kan ikke være ufaglært

Aftenarbejdet er hårdt, fordi tre aftenvagter i træk betyder tre dage, hvor hun kun ser den mellemste en time om dagen, inden han går i skole. Og det går hende på, at hun ikke kunne holde sommerferie med børnene i år andet end på hendes fridage.

Alligevel mener hun, at arbejdet også gavner børnene.

- Jeg ved, at den store på 15 giver udtryk for andre steder, at det er fantastisk at have en mor, der arbejder. Det kan jeg godt forstå. Man ændrer sig som person. Får en anden energi. Selvom man er træt efter arbejde, kommer man hjem med et andet overskud, siger hun.

Jobbet har også givet hende det løft, der var brug for, for at få taget en uddannelse.

De ved godt, at så er jeg ude af systemet, og jeg kommer ikke tilbage

-  Jeg skal i uddannelse. Det vil jeg gerne. Jeg elsker det her arbejde, og hvis jeg skal beholde det, kan jeg ikke være ufaglært. Jeg kan se, der går i retning af, at de beholder personale med uddannelse, siger hun.

Så til januar har hun søgt ind på en sosu-skole som pædagogisk assistent og fået en aftale om, at hun stadig kan have aftenvagter ved siden af uddannelsen.

- Det har jeg vidst meget længe, at jeg gerne ville. På sigt vil jeg gerne være privat handicaphjælper. Men jeg var ikke klar, og jeg kunne ikke få den slags arbejde uden kørekort, siger hun.

Jeg vil gerne gøre det rigtigt, ligesom når andre normale mennesker flytter. Jeg vil selv betale indskud, og det vil være fantastisk at have råd til at lægge gulvtæppe i børneværelserne

Kørekortet har hun fået bevilliget af kommunen, og hun kan gå i gang med køretimerne, når hun får bekræftet fra sosu-skolen, at hun er kommet ind. 

- De ved godt, at så er jeg ude af systemet, og jeg kommer ikke tilbage, siger hun.  

Fest til januar

Den første fest venter til oktober, når der kommer børnepenge. Størstedelen af dem plejer at gå til at dække de ubetalte regninger og rykkergebyrerne. Dem er der ingen af denne gang.

- De regninger er betalt, så vi får alle børnepengene. Det bliver helt vildt. Det har jeg ikke prøvet i otte år. Der skal købes vintertøj til børnene, og så skal det meste sættes til side på en opsparing, siger hun.

Opsparingen skal bruges til at kunne flytte, for Rikke bor med sine tre børn i en tre værelseslejlighed og sover selv i stuen. Hun vil gerne flytte i noget større og gerne sammen med sin mor, der er helt uundværlig i at få kabalen med børnepasning til at gå op.

- Jeg vil gerne gøre det rigtigt, ligesom når andre normale mennesker flytter. Jeg vil selv betale indskud, og det vil være fantastisk at have råd til at lægge gulvtæppe i børneværelserne, når vi flytter ind og ikke hele tiden skulle tænke, at det må vi klare senere, siger hun.

Rikke ønsker ikke at stå frem med navn, men det er redaktionen bekendt.  

 

Køer på mark
Krimi

Skud mod ko

Prinsesse Märtha Louise
Kongelige

Skandaleprinsessen skovler millioner ind

lottokupon og kaffekop
Helt vildt

Heldig Lotto-vinder opfylder drengedrømmen

Holger Rune på banen
Sport

Her er opskriften på Holger Runes succes

Redningsfolk i murbrokker
Nyheder

Russisk angreb dræber toårig pige

Politibil ved tilkørsel til motorvej
Nyheder

Politiet skyder med skarpt under biljagt

Kokain på bord
Nyheder

Beslaglægger 161 kilo kokain 

Mette Frederiksen med andre statsledere
Nyheder

USA vil se Mette F.

som en god kandidat

Tal på skærm
Nyheder

FAKTA: Forstå det amerikanske gældsloft

politiafspærring
Krimi

Drabsforsøg på to teenagere

tennisspiller jubler
Sport

Her er Runes modstander i ottendedelsfinalen

Fodboldspiller sidder på banen
Sport

Triste nordjyder hårdt ramt 

Fodboldspillere jubler
Sport

Tysker dukker Christian Eriksen

Par på den røde løber
Kendte

TV2-vært hemmeligt gift

Fodboldspillere på banen
Sport

AaB rykker ned efter 36 år i den bedste fodboldrække

tennisspiller på banen
Sport

Rune stensikkert videre ved French Open

politi og brandvæsen ved sygehus
Krimi

Brand på sygehus:

19 patienter evakueret

Nyheder

Sad syv måneder

i iransk fængsel:

Dansker hjemme igen

Brudekjoler
Nyheder

Sælger brudekjolen for at dække stigende udgifter

en mand med briller
Nyheder

Morten Helveg Petersen trækker stikket

Tre smukke mørke kvinder
Helt vildt

Så rige er kvinderne i showbiz

Nyheder

Zelenskyj: Nu kommer modoffensiven

en bygning i solen
Krimi

Ung blev anholdt i rapsmark efter overfald 

En lastbil med studenter
Nyheder

Studenterkørsel: Husk at tjekke dette 

en smuk ung kvinde
Sundhed

Flere unge går til kosmetolog

Et par på den røde løber
Kendte

Natalie Portmans mand utro med 25-årig

et rødt tog
Nyheder

S-togs kaos forventes i weekenden

togulykke i Indien
Nyheder

Vanvittig togulykke: 288 dræbte

spinat
Nyheder

Tilbagekalder økologisk spinat 

to statsmænd giver hånd
Nyheder

USA klar til at rulle 6G ud med Finland

En smadret bil på en vej
Krimi

Frontalt sammenstød – en dræbt

Nyhavn om sommeren
Livsstil

Hver tredje dansker bor i storbyerne

kartofler på en bro
Krimi

Kartofler på Storebæltsbroen var en protestaktion

demonstranter med et skilt
Nyheder

OVERBLIK: 22-årig kvindes død udløste massive protester 

plante
Livsstil

Spules eller spises:

Sådan bekæmper du

bladlus

politiafspærring på vej
Krimi

Drab på familiefar:

Sex, gæld og intriger

politi til stede på vej
Krimi

Fem anholdt efter fund

af død person 

tyk hund
Dyreliv

Er din hund for tyk?

Sådan får du styr på

overvægten

tårn med reklameskilte
Nyheder

Coop: De har skylden

for de høje priser 

restaurant under vandet
Rejser

Prøv noget nyt:

Hold ferie under havet 

grill
Nyheder

Høj brandfare:

Det er knastørt

kvinde taler
Helt vildt

Putins "hemmelige mor"

er død 

københavns byret set udefra
Krimi

TikTok-manden har fået

sin dom 

kvinde sidder med telefon
Livsstil

Ældre facetimer mere 
end nogensinde 

mand står i jakkesæt
Kendte

Beckham fyrer sin ven 

folk i beskyttelsesrum
Nyheder

Døren var lukket:

Mor og datter døde

børn i skole
Nyheder

Omdøber 0. klasse

fodboldspillere i aktion
Sport

Danmarks ældste fodboldspiller: Slutter med rollator-joke

mand med rød kasket
Kendte

Kanye West sagsøgt:

Kylede fotografs telefon

mod jorden

Kronprinsparret i en have
Kongelige

Kronprinsparret til

kærlighedsfest

Biden bliver hjulpet op
Nyheder

Biden snublede 

og faldt

Kartoffel-smat på Storebæltsbroen
Krimi

Så farlige er de

smattede kartofler

Kø og oprydning efter kartoflerne på Storebæltsbroen.
Krimi

Kartoffel-kaos

på motorvejen:

57-årig fængslet

To kampfly fotograferet i luften over marker
Nyheder

F-16-kampfly sendt

i luften over Jylland

Nærbillede af Vicki Berlin med kort lyst hår
Kendte

Efter pludselig

sygemelding:

Vicki Berlin er tilbage

Ampuller med slankelægemidlet
Nyheder

Advarer mod

kopiversioner af

slankemidler

Retten i Glostrup udefra
Krimi

Kidnappet: Offer

nægter kendskab

tiltalte

En ejendomsmægler klister et skilt med solgt på et til salg skilt
Nyheder

Salget eksploderer

i hovedstaden

Balloner i regnbue farver og en person med en regnbue paraply
Nyheder

Aflyser børne-pride

efter trusler

En kvinde skriger og bliver holdt for munden
Krimi

Direktør får otte

års fængsel for

voldtægt af ansatte

portræt af mand
Kendte

Qvortrup får job

som tv-vært

afsveden kornmark
Nyheder

DMI:

Risiko for tørke

portræt af mand
Film og TV

Onkel Reje er frisk igen

par - mand og kvinde
Kendte

Klaus Riskær:
Er igen single

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:
Afviser i våbensag

portræt af tre mænd
Kendte

Aflyser: Ramt af blodprop

portræt af kvinde
Kongelige

Prinsesse Isabella:
Går i fars fodspor

elbil
Nyheder

Det buldrer derudaf

trafik i kø
Nyheder

Kør forsigtigt:
Kartofler på vejen

portræt af mand
Kendte

Christopher: Måtte lave aftale med konen

portræt af mand
Nyheder

Afviser Ellemanns påstand 

cigaretter
Nyheder

Mange flere advarsler

port til børnehjem
Nyheder

60 børn døde af sult 

Storebæltsbroen
Nyheder

Bagere laver 500 kilo tung brunsviger

Mike Pence
Nyheder

Mike Pence udfordrer Trump

hval i vandet
Dyreliv

Russisk ”spionhval” spottet i Sverige

Færge
Nyheder

Pris på færgebilletter stiger markant

Personer på tropestrand
Krimi

Dansk kvinde er anholdt for at overtræde pornografilov på Bali

chokolade mandler
Mad og drikke

Trækkes tilbage:

Finder insekter

i chokolade

Papirer med spørgsmål
Nyheder

Test dig selv:

Kan du klare

indfødsretsprøven?