Finn Sørensen om Neergaards kontanthjælpsplan: En hån
Enhedslistens Finn Sørensen kalder det en hån mod kontanthjælpsmodtagere, at beskæftigelsesminsteren oven i stramninger nu vil have dem til at finansiere forbedringer af deres egen sagsbehandling.
Foto: Scanpix

Beskæftigelsesminister Jørn Nergaard Larsens (V) plan om at bruge satspuljemidler til at ’få vendt bunken’ og afklaret situationen for syge kontanthjælpsmodtagere er en hån mod de mennesker, det drejer sig om.

Det mener Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten. Kritikken skyldes, at pengene i satspuljen tages fra den automatiske regulering af overførselsindkomster, som derfor stiger 0,3 procent mindre end den gennemsnitlige lønudvikling på arbejdsmarkedet.

Det er med andre ord kontanthjælpsmodtagerne selv, der skal betale for en ordentlig sagsbehandling i kommunerne, påpeger Finn Sørensen.

- Først får de her mennesker ødelagt deres økonomi af kontanthjælpsloft og 225 timers regel for at spare 500 millioner til skattelettelser. Bagefter siger man så, at de selv skal betale finansieringen af en bedre sagsbehandling i kommunerne via satspuljen, hvor hver en krone er betalt af mennesker på overførsel. Det er at træde hælen rundt i øjet en ekstra gang, mener han.

Rystet over kolleger

På dagens samråd med ministeren, der fandt sted på baggrund af en række spørgsmål, som Finn Sørensen havde stillet om syge på kontanthjælp, var Enhedslistens beskæftigelsesordfører derfor noget chokeret over at høre ordførerne fra de andre partier i rød blok hilse ministerens forslag velkomment.

- Jeg er rystet over, at de ikke tænker sig om en ekstra gang. Ét er, at de er med i satspuljeforliget og gerne vil lege julemænd og dele ud til de fattige af de fattiges egne penge. Men at ville hjælpe ministeren ud af en knibe, som han selv har placeret sig i, hører ingen steder hjemme, mener han.

For Finn Sørensen at se, er det en ren tilståelsessag, når ministeren nu beder om flere penge til sagsbehandling i kommunerne.

- Han siger jo reelt: ’Hov, vi glemte at sætte midler af til en ordentlig sagsbehandling i kommunerne, da vi indførte kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen, så det kan blive afklaret, om de syge skal den ene eller den anden vej’. Og svaret fra oppositionen burde have været et krav om i stedet at skære i nogle af skattelettelserne. De 500 millioner er jo ikke formelt brugt endnu. Man kunne jo tage 250 millioner kroner fra til bedre sagsbehandling, mener Finn Sørensen.

Ingen sammenhæng med skattelettelser

Samrådet i dag havde blandt til formål at få afklaret, om der er sygdomsramte på kontanthjælp, som vil blive ramt af stramningerne, selv om de ikke er i stand til at arbejde. Ifølge regeringen er meningen med stramningerne nemlig, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde.

Svaret fra beskæftigelsesministeren var, at det ikke kan undgås, at der personer på kontanthjælp, som er midlertidigt uarbejdsdygtige. Men at personer med varig og væsentligt nedsat arbejdsevne ikke skal være i kontanthjælpssystemet. Det skal en bedre afklaring i kommunernes sagsbehandling sørge for, påpegede han.

Jørn Neergaard afviste i øvrigt enhver sammenhæng mellem regeringens planer om skattelettelser på den ene side og på den anden side stramningerne for kontanthjælpsmodtagere. De sidste skal følge ham styrke incitamentet til at arbejde og stoppe en udvikling med flere og flere på overførselsindkomst.

Klare meldinger

Finn Sørensen er tilfreds med, at han fik nogle klare meldinger og fik fastslået, at der ikke er nogen sikkerhed for, at syge kontanthjælpsmodtagere bliver fritaget for de stramninger, som træder i kraft 1. oktober.

- Nu er slået fast, at ministeren er fløjtende ligeglad med, hvilke konsekvenser hans politik har for mennesker, der ikke er i stand til at forsvare sig. Samtidig messer han bare løs med, at det skal kunne betale sig at arbejde, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.