Vi kender alle sammen landboderne der langt ude på landet med jordbær, kartofler og diverse sommer-garniture. Eik Braun-Ottosen og Morten Thorup, har taget dette fænomen og lagt disse boder ind i byen med morgenfriske lokale grøntvarer, selvbetjening og betalingen sker via Mobilepay.
De startede i 2019 før coronaen og havde 12 boder i Aarhus midtby. Og nu er konceptet klar til at komme på banen igen, så fra slutningen af juli åbnes igen med 20 boder i hhv. Aarhus og København. Boderne kommer til at stå frit op af diverse Emmery-butikker, Lagkagehuset, Ricco’s kaffebar m.fl.
Folkene bag
Øko-boderne er skabt af Eik Braun-Ottosen, som er bedre kendt i modebranchen, da han har solgt mere end 1.5 millioner par sko (Nature Footwear). Eik har altid haft fokus på at forene godt design med fodtøj, der gør noget godt for fødderne.
Morten Thorup, kom hjem til Danmark efter mere end 10 år i Los Angeles og et smykkeeventyr i bagagen. Og det var Morten, som triggede ideen, da han var på et familiebesøg og var nabo til en landbod i et sommerhusområde i det sydlige Århus.
Derfor giver det mening med økoboderne, efter de begge blev vegetarer og de søgte de bedste råvarer samtidigt med at skabe den tillid til mennesker, som ligger helt natuligt for dem begge.
Jungleagurker og bønner
Nu har gutterne bag Øko-boderne eller Øko.dk, haft lidt tænketid under den frivillige corona-pause. Der er blevet bygget på konceptet, så boderne bliver koblet sammen med deres egen webshop Øko.dk – hvor de snarest vil kunne servicere kunder med unikke bestillinger, som hjemmegroede bønner fra Mona i Løgten og jungleagurker fra Morten på Stevns.
Masser af spændende bønner fra Mona i Løgten. Foto: Øko.dk
Var det noget med en jungleagurk? Foto: Øko.dk
- Vi prøver at lave en markedsplads, for folk at dele deres grøntsager med et større marked. Vores erfaring er, at folk, når de først smager det bedste, går de ikke på kompromis – og desuden har mange "grønt-nørder” tit for meget at, og vi hjælper med at forbinde de to parter, fortæller Eik og Martin.
Design og fremtid
Selve boderne er lavet lokalt og i finer, så kan de klare vind og vejr, og der er installeret køleskabe, så de mest sårbare varer holder længere.
Alt er tiltænkt en skalering af koncept, til større danske byer. Og de to opfordrer samarbejdspartnere, både butikker, som ønsker en bod stående, og folk som ønsker at afsætte deres egne økologiske varer, som kan være alt fra grønt til økologisk hjemmelavede bolsjer.
Hvorfor skal det kun være i Kirke Hudløse og ikke i storbyen, at man kan handle hos grøntboderne, spørger de to iværksættere. Foto: Øko.dk