Slutspillet om OK18 er i gang: Det har topforhandlerne på spil
Avisen.dk tager temperaturen på OK18's forhandlere efter halvanden måned i Forligsinstitutionen. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau
Fredag starter det, der kan vise sig at blive de allersidste forhandlinger i Forligsinstitutionen. Avisen.dk giver et sidste øjebliks skudsmål af forhandlerne, der forsøger at få overenskomster for 750.000 offentligt ansatte på plads.

Et langt forløb kan meget vel snart nå sit klimaks i Forligsinstitutionen i København.

Overenskomster for læger, sygeplejersker, lærere, pædagoger, politibetjente,  skattemedarbejdere og andre offentligt ansatte skal på plads. Kan forhandlerne endelig nå til enighed? Eller bryder det hele endeligt sammen ved fredagens forhandlinger, hvor parterne er blevet bedt om at bringe deres soveposer til?

Der sidder politikere på begge sider af bordet. Der er erfarne kræfter, en enkelt debutant og i hvert fald en, der forhandler for sidste gang.  Avisen.dk vurderer, hvad der er på spil for topfolkene.

Sophie Løhde

Innovationsministeren er en stigende stjerne i Venstre. Sophie Løhde har været skarp i retorikken og er den politisk ansvarlige for den forkætrede Moderniseringsstyrelse. Lander hun en aftale i sidste øjeblik, vil det give et kæmpe plus i bogen hos statsminister Lars Løkke Rasmussen. Går det galt, vil der blive talt om, at hun måske var for uerfaren til så vanskelig en opgave. En storkonflikt på det danske arbejdsmarked med hundredetusinder af offentligt ansatte i centrum vil få Sophie Løhde som fjendebillede for en borgerlig regering. Det er et mareridt for Venstre mindre end et år før et folketingsvalg. 


Sophie Løhdes (tv.) opstigning internt i Venstre kan få turbo på, hvis OK-forhandlingerne flasker sig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau.

Dennis Kristensen

Ingen kan som FOA-formanden skabe overskrifter og sætte 'ild' i en forhandling. Den ene dag er de kommunale arbejdsgivere en 'forhandlingsmæssig katastrofe'. Den næste dag vil han have ekstra tid til forhandling med selvsamme kommuner. FOA-formanden formår at kommunikere direkte til folket, også om hvad der foregår bag Forligsinstitutionens lukkede døre. Både modparter og kolleger i fagbevægelsen havde nok indimellem foretrukket en mere afdæmpet retorik, men det ser FOA-formanden stort på. Det er Dennis Kristensens sidste tur, før han takker af og går på pension. Man kan ikke fortænke FOAs formand gennem 16 år i at være optaget af at afslutte forhandlingerne med et stærkt resultat. Eftermælet er i spil, og netop derfor har man set FOA-formanden slås benhårdt for blandt andet lønpuljer målrettet sosu-folk og andre lavtlønnede. 

 


Dennis Kristensen tager sin sidste tur i manegen, og det gør han med bulder og brag. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

Michael Ziegler

Kommunernes Landsforenings topforhandler har haft det svært med lønmodtagernes musketér-ed. Han har sagt, at han til sin dødsdag vil undre sig over, hvordan det gik til, at kravet om betalt spisepause pludselig landede på kommunernes bord. Michael Ziegler er en populær konservativ borgmester i Høje Taastrup og vant til at lægge arm med især lærerformanden Anders Bondo Christensen. Zieglers politiske stjerne vil næppe dale, selv om der ikke kommer en aftale på plads i Forligsinstitutionen. KLs topforhandler, som mange nok husker fra et højlydt skænderi med Bondo på live-tv i 2013, har denne gang vist helt andre sider af sig selv. Ziegler overrasker med en moderne kommunikationsform og er frisk til at bruge sociale medier med humor og selvironi. Han er på hjemmebane i et presset overenskomstforløb med overskud til at fortælle, når 5-2-fastekuren må fraviges på grund af sammenbrud i forhandlingerne.

 


De konservatives hardhitter Michael Ziegler (tv.) er blødt op under de nuværende OK-forhandlinger og vil næppe få skrammer i lakken, selv hvis det kommer til storkonflikt. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

Anders Bondo Christensen

Lærernes formand stortrives i orkanens øje. Ved overenskomstforhandlingerne er han topforhandler for samtlige kommunalt ansatte - samtidig med at han slås for en ny arbejdstidsaftale for lærerne. Både arbejdsgivere og kolleger i fagbevægelsen presser på for at få en arbejdstidsaftale i hus, så et samlet forlig også kan falde på plads. Det var en kæmpe sejr for Bondo at få alle de andre fagforbunds hjælp til at sparke gang i arbejdstidsforhandlingerne med Kommunernes Landsforening. I forbindelse med lockouten i 2013, der endte med et politisk indgreb, stod lærerformanden ret alene. For den garvede Bondo er det nu afgørende at lande en aftale med så tydelige fremskridt, at medlemmerne vil stemme den hjem. Om det sker, står endnu hen i det uvisse. Bliver arbejdstiden ikke landet ved de aktuelle forhandlinger, udestår problemet til næste gang. Og måske endda til en ny lærerformand.


Når Anders Bondo Christensen skuer mod en ikke så fjern fremtid, er der en del ubesvarede spørgsmål. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Ritzau.

Flemming Vinther

'Soldaten har trukket splitten fra granaten', som nogle internt i fagbevægelsen har skildret de statsansattes topforhandler, der også er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening. Flemming Vinther er en stærk kommunikator og har - sammen med akademikerne - formået at fremstille kravet om betalt spisepause som en sag, det er værd at slås for. Spiller en central rolle i forhandlingerne og søger samtidig revanche for 2015, hvor han i slutfasen sammen med daværende finansminister Bjarne Corydon (S) underskrev en hensigtserklæring, der gik ud på at få gjort op med de offentligt ansattes lønforspring. Flemming Vinther har fortrudt aftalen og slås nu for en lønreguleringsmodel, som de statsansatte bedre kan leve med.

 


Flemming Vinther har et regnskab at gøre op fra 2015. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix Ritzau.

Anders Kühnau

Er relativt ny dreng i klassen! Blev regionsformand i Midtjylland i november og er chefforhandler på det krævende sundhedsområde for anden gang. Som socialdemokrat har han ikke den store appetit med at lægge sig ud med ansatte i regionerne, og han har hele tiden søgt en fordragelig tone. Står lidt i skyggen af andre mere profilerede forhandlere, og vil givetvis foretrække en forhandlet løsning. Anders Kühnau må trods sin konstruktive attitude imidlertid sande, at han ikke kommer til at levere det egentlige gennembrud i forhandlingerne. Det er Sophie Løhde, der er har pengene med!

 


Anders Kühnau (S) har gået stille med dørene under de nuværende forhandlinger. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix Ritzau.

Grete Christensen

Ligesom sin modpart Anders Kühnau har hun stået lidt i skyggen af mere profilerede forhandlere. Men sygeplejerskernes formand, der også er de sygehus-ansattes topforhandler, træder stadig mere i karakter. Blandt andet har Grete Christensen markeret sig i debatten om lærernes arbejdstid og om retten til betalt spisepause og i det hele taget gjort sig til en stærkere talsmand for en bredere skare end de hvidkitlede. Det er ikke nyt for sygeplejerskerne at stå over for en mulig konflikt. I 2008 var det også lønnen, der fik dem til at strejke. Det kostede dyrt i efterfølgende udmeldelser af Dansk Sygplejeråd, hvor også formanden blev skiftet ud. I forbindelse med de aktuelle forhandlinger har Grete Christensen noteret, at tidligere frafaldne medlemmer er vendt tilbage.   


Grete Christensen startede OK-forhandlingerne som et relativt ukendt ansigt. Det er hun ikke længere. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Ritzau.

Lars Qvistgaard

Sjældent har de ellers pæne akademikere været så aktive i en faglig kamp, som det er set denne gang. Spørgsmålet om akademikernes ret til en betalt frokostpause fylder meget ved forhandlingsbordet og i den offentlige debat. Lars Qvistgaard er en ny profil på arbejdsmarkeds-scenen, hvor det nok kommer som en overraskelse for en del, hvor stålsat han er. Der er undervejs i den offentlige debat blevet sat spørgsmålstegn ved, hvorfor sosu-hjælperen måske skal i ud i en historisk konflikt for en akademikers spisepause. Qvistgaard returnerede ved at sige, at det også er historisk, at akademikere kæmper for særlige lønpuljer til lavtlønnede. 

 


Den pæne dreng i klassen har smøget ærmerne op denne gang. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18