Administration 

Slutspillet om OK18 er i gang: Det har topforhandlerne på spil

Avisen.dk tager temperaturen på OK18's forhandlere efter halvanden måned i Forligsinstitutionen. (Foto: Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau)

Fredag starter det, der kan vise sig at blive de allersidste forhandlinger i Forligsinstitutionen. Avisen.dk giver et sidste øjebliks skudsmål af forhandlerne, der forsøger at få overenskomster for 750.000 offentligt ansatte på plads.

Et langt forløb kan meget vel snart nå sit klimaks i Forligsinstitutionen i København.

Overenskomster for læger, sygeplejersker, lærere, pædagoger, politibetjente,  skattemedarbejdere og andre offentligt ansatte skal på plads. Kan forhandlerne endelig nå til enighed? Eller bryder det hele endeligt sammen ved fredagens forhandlinger, hvor parterne er blevet bedt om at bringe deres soveposer til?

Der sidder politikere på begge sider af bordet. Der er erfarne kræfter, en enkelt debutant og i hvert fald en, der forhandler for sidste gang.  Avisen.dk vurderer, hvad der er på spil for topfolkene.

Sophie Løhde

Innovationsministeren er en stigende stjerne i Venstre. Sophie Løhde har været skarp i retorikken og er den politisk ansvarlige for den forkætrede Moderniseringsstyrelse. Lander hun en aftale i sidste øjeblik, vil det give et kæmpe plus i bogen hos statsminister Lars Løkke Rasmussen. Går det galt, vil der blive talt om, at hun måske var for uerfaren til så vanskelig en opgave. En storkonflikt på det danske arbejdsmarked med hundredetusinder af offentligt ansatte i centrum vil få Sophie Løhde som fjendebillede for en borgerlig regering. Det er et mareridt for Venstre mindre end et år før et folketingsvalg. 


Sophie Løhdes (tv.) opstigning internt i Venstre kan få turbo på, hvis OK-forhandlingerne flasker sig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau.

Dennis Kristensen

Ingen kan som FOA-formanden skabe overskrifter og sætte 'ild' i en forhandling. Den ene dag er de kommunale arbejdsgivere en 'forhandlingsmæssig katastrofe'. Den næste dag vil han have ekstra tid til forhandling med selvsamme kommuner. FOA-formanden formår at kommunikere direkte til folket, også om hvad der foregår bag Forligsinstitutionens lukkede døre. Både modparter og kolleger i fagbevægelsen havde nok indimellem foretrukket en mere afdæmpet retorik, men det ser FOA-formanden stort på. Det er Dennis Kristensens sidste tur, før han takker af og går på pension. Man kan ikke fortænke FOAs formand gennem 16 år i at være optaget af at afslutte forhandlingerne med et stærkt resultat. Eftermælet er i spil, og netop derfor har man set FOA-formanden slås benhårdt for blandt andet lønpuljer målrettet sosu-folk og andre lavtlønnede. 

 


Dennis Kristensen tager sin sidste tur i manegen, og det gør han med bulder og brag. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

Michael Ziegler

Kommunernes Landsforenings topforhandler har haft det svært med lønmodtagernes musketér-ed. Han har sagt, at han til sin dødsdag vil undre sig over, hvordan det gik til, at kravet om betalt spisepause pludselig landede på kommunernes bord. Michael Ziegler er en populær konservativ borgmester i Høje Taastrup og vant til at lægge arm med især lærerformanden Anders Bondo Christensen. Zieglers politiske stjerne vil næppe dale, selv om der ikke kommer en aftale på plads i Forligsinstitutionen. KLs topforhandler, som mange nok husker fra et højlydt skænderi med Bondo på live-tv i 2013, har denne gang vist helt andre sider af sig selv. Ziegler overrasker med en moderne kommunikationsform og er frisk til at bruge sociale medier med humor og selvironi. Han er på hjemmebane i et presset overenskomstforløb med overskud til at fortælle, når 5-2-fastekuren må fraviges på grund af sammenbrud i forhandlingerne.

 


De konservatives hardhitter Michael Ziegler (tv.) er blødt op under de nuværende OK-forhandlinger og vil næppe få skrammer i lakken, selv hvis det kommer til storkonflikt. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

Anders Bondo Christensen

Lærernes formand stortrives i orkanens øje. Ved overenskomstforhandlingerne er han topforhandler for samtlige kommunalt ansatte - samtidig med at han slås for en ny arbejdstidsaftale for lærerne. Både arbejdsgivere og kolleger i fagbevægelsen presser på for at få en arbejdstidsaftale i hus, så et samlet forlig også kan falde på plads. Det var en kæmpe sejr for Bondo at få alle de andre fagforbunds hjælp til at sparke gang i arbejdstidsforhandlingerne med Kommunernes Landsforening. I forbindelse med lockouten i 2013, der endte med et politisk indgreb, stod lærerformanden ret alene. For den garvede Bondo er det nu afgørende at lande en aftale med så tydelige fremskridt, at medlemmerne vil stemme den hjem. Om det sker, står endnu hen i det uvisse. Bliver arbejdstiden ikke landet ved de aktuelle forhandlinger, udestår problemet til næste gang. Og måske endda til en ny lærerformand.


Når Anders Bondo Christensen skuer mod en ikke så fjern fremtid, er der en del ubesvarede spørgsmål. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Ritzau.

Flemming Vinther

'Soldaten har trukket splitten fra granaten', som nogle internt i fagbevægelsen har skildret de statsansattes topforhandler, der også er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening. Flemming Vinther er en stærk kommunikator og har - sammen med akademikerne - formået at fremstille kravet om betalt spisepause som en sag, det er værd at slås for. Spiller en central rolle i forhandlingerne og søger samtidig revanche for 2015, hvor han i slutfasen sammen med daværende finansminister Bjarne Corydon (S) underskrev en hensigtserklæring, der gik ud på at få gjort op med de offentligt ansattes lønforspring. Flemming Vinther har fortrudt aftalen og slås nu for en lønreguleringsmodel, som de statsansatte bedre kan leve med.

 


Flemming Vinther har et regnskab at gøre op fra 2015. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix Ritzau.

Anders Kühnau

Er relativt ny dreng i klassen! Blev regionsformand i Midtjylland i november og er chefforhandler på det krævende sundhedsområde for anden gang. Som socialdemokrat har han ikke den store appetit med at lægge sig ud med ansatte i regionerne, og han har hele tiden søgt en fordragelig tone. Står lidt i skyggen af andre mere profilerede forhandlere, og vil givetvis foretrække en forhandlet løsning. Anders Kühnau må trods sin konstruktive attitude imidlertid sande, at han ikke kommer til at levere det egentlige gennembrud i forhandlingerne. Det er Sophie Løhde, der er har pengene med!

 


Anders Kühnau (S) har gået stille med dørene under de nuværende forhandlinger. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix Ritzau.

Grete Christensen

Ligesom sin modpart Anders Kühnau har hun stået lidt i skyggen af mere profilerede forhandlere. Men sygeplejerskernes formand, der også er de sygehus-ansattes topforhandler, træder stadig mere i karakter. Blandt andet har Grete Christensen markeret sig i debatten om lærernes arbejdstid og om retten til betalt spisepause og i det hele taget gjort sig til en stærkere talsmand for en bredere skare end de hvidkitlede. Det er ikke nyt for sygeplejerskerne at stå over for en mulig konflikt. I 2008 var det også lønnen, der fik dem til at strejke. Det kostede dyrt i efterfølgende udmeldelser af Dansk Sygplejeråd, hvor også formanden blev skiftet ud. I forbindelse med de aktuelle forhandlinger har Grete Christensen noteret, at tidligere frafaldne medlemmer er vendt tilbage.   


Grete Christensen startede OK-forhandlingerne som et relativt ukendt ansigt. Det er hun ikke længere. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Ritzau.

Lars Qvistgaard

Sjældent har de ellers pæne akademikere været så aktive i en faglig kamp, som det er set denne gang. Spørgsmålet om akademikernes ret til en betalt frokostpause fylder meget ved forhandlingsbordet og i den offentlige debat. Lars Qvistgaard er en ny profil på arbejdsmarkeds-scenen, hvor det nok kommer som en overraskelse for en del, hvor stålsat han er. Der er undervejs i den offentlige debat blevet sat spørgsmålstegn ved, hvorfor sosu-hjælperen måske skal i ud i en historisk konflikt for en akademikers spisepause. Qvistgaard returnerede ved at sige, at det også er historisk, at akademikere kæmper for særlige lønpuljer til lavtlønnede. 

 


Den pæne dreng i klassen har smøget ærmerne op denne gang. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold