Digitale løsarbejdere Kortlægning afslører timeløn på 50 kr: Kraftige tegn på sort arbejde
På hjemmesiden Jobbi.dk får man tilbudt malerarbejde udført for 70 kroner i timen. Så lav en timepris lugter langt væk af sort arbejde, vurderer professor. Foto: Scanpix/Iris.
Der er meget kraftige tegn på, at mange mennesker arbejder sort via hjemmesiderne Handyhand.dk og Jobbi.dk. Blandt andet at man kan få gjort rent for helt ned til 50 kroner i timen.

Du kan få malet dit hus for 70 kroner i timen. Få gjort rent for 50 kroner i timen eller få samlet et møbel fra Ikea for 100 kroner i timen. 

Det er nogle af de timepriser, som folk tager for at udføre opgaver formidlet via hjemmesiderne Handyhand og Jobbi.dk. Her tilbyder næsten 9.000 mennesker at tage opgaver med for eksempel at gøre rent, male, passe have, lufte hund eller udføre el-arbejde. 

En gennemgang foretaget af Avisen.dk viser, at timepriserne for rengøring og havearbejde på de to tjenester i en del tilfælde ligger under eller lige omkring 100 kroner. Niveauet for lønnen bekræftes af tjenesten Handyhand.

- Timelønnen for at gøre rent eller slå græs ligger nok på 100-120 kroner. Men når jeg sidder og kigger i min database, er der faktisk en del, der byder ind med 50 kroner og 100 kroner i timen, siger forretningsansvarlig Christoffer Hybertz Christensen fra Handyhand til Avisen.dk. 

Timepriserne er så lave, at der med stor sandsynlighed er tale om sort arbejde. Det vurderer professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, som forsker i deleøkonomi.

- Hvis man som voksen tager en løn på omkring 100 kroner i timen eksempelvis for havearbejde eller rengøring, så vil jeg antage, at der er tale om sort arbejde. Det er jo svært at leve i Danmark for en løn på 100 kroner i timen, hvis man skal betale skat, transport og alle mulige andre udgifter, siger Bent Greve. 

På portalen Jobbi.dk kan man også finde voksne, der tilbyder for eksempel at male eller gøre rent for 100 kroner i timen og derunder.

Det er meget nemt at arbejde sort via Jobbi.dk og Handyhand, for både priser og betaling foregår direkte mellem sælger og køber af arbejdskraft. Altså uden den store mulighed for at kontrollere, om der bliver svaret skat. 

Afslørende priser

De lave timepriser, som folk arbejder for via Handyhand og Jobbi.dk kan meget vel være udtryk for sort arbejde. Det fremgår af en ny rapport udarbejdet af Rockwool Fonden, som er førende inden for forskning i sort arbejde.

I rapporten har fonden undersøgt, hvad danskerne betaler for sort arbejde. Her viser det sig, at prisen i gennemsnit for en times sort rengøring er 108 kroner. På den baggrund siger forskningsassistent Kristian Hedeager Bentsen fra Rockwool Fonden:

- Hvis der møder en person over 18 år op på din bopæl og tilbyder rengøring til en usandsynlig lav timepris, så er det nærliggende at antage, at der er tale om sort arbejde. Hvis man skal leve af at gøre rent, og der skal betales både moms og personskat, så er det nok svært at gøre det for langt under 100 kroner i timen.

Ifølge undersøgelsen fra Rockwool er timeprisen i gennemsnit for sort arbejde for eksempel 116 kroner for havearbejde og 126 kroner for servering. 

Stikprøve: Ja, vi arbejder sort

Avisen.dk har lavet en stikprøve blandt folk, der arbejder for Handyhand. Ud af ti interviewede fortæller syv, at de i nogle tilfælde eller altid arbejder sort. To professionelle håndværkere siger, at de kører efter bogen med at afkræve moms og indberetteindtægter til Skat. En enkelt vil ikke fortælle om sine skatteforhold. 

- 90 procent af det, jeg laver er sort arbejde. Det er kunderne ligeglade med,  for det er kun cirka hver 20., der spørger efter en regning. Hvis jeg ikke gjorde det her sort, ville jeg tjene alt for lidt og nok ikke få nogle opgaver.

Det siger en en af dem, der får småjobs via Handyhand. Han ønsker ikke at træde frem, men navnet er redaktionen bekendt.

Firmaer: Ikke vores ansvar

Handyhand ved ikke noget om, hvor udbredt sort arbejde er blandt de 6.400 profiler, der faldbyder deres arbejdskraft på hjemmesiden. 

- Om folk indberetter eller ej, det er svært at sige. Det vigtige for os er, at vi gør opmærksom på skatteforhold på vores hjemmeside. Vi kan ikke gøre så meget mere end at oplyse om det, siger Christoffer Hybertz Christensen fra Handyhand.

Hos Jobbi.dk ved man heller ikke, om de 2.500 profiler på hjemmesiden betaler skat af deres arbejde. Og det ønsker man heller ikke at blande sig i, oplyser ejer af Jobbi.dk Bjarke Fisker.

- Det er folks eget ansvar at have orden i deres egne skattesager. En af grundene til, at vi har valgt, at al betaling går uden om Jobbi.dk, er at skubbe ansvaret for skattebetaling ud til den enkelte, hvor jeg synes, det skal ligge, siger Bjarke Fisker.