Klimaforhandlinger udsat: Nyt møde lørdag
Verdens lande kunne ikke blive enige om en aftale som planlagt fredag, og en ny runde tages lørdag klokken 16.
FN's generalsekretær Ban ki-Moon og delegationerne fra verdens lande genoptager forhandlingerne lørdag eftermiddag dansk tid.
FN's generalsekretær Ban ki-Moon og delegationerne fra verdens lande genoptager forhandlingerne lørdag eftermiddag dansk tid. Foto: Juan Karita/AP

De aktuelle klimaforhandlinger i Peru, kaldet COP20, skulle være afsluttet fredag, men der er tilsyneladende for langt mellem enderne, og derfor har man vedtaget et nyt møde lørdag formiddag i Lima.

Sekretariatet for klimamødet skriver på Twitter, at mødet genoptages lørdag formiddag klokken 10, svarende til klokken 16 dansk tid, skriver nyhedsbureauet AFP.

En af de store knuder i forhandlingerne er - som ved mange tidligere klimakonferencer - hvordan man skal fordele nedskæringerne i CO2-udledningen.

Et andet problem er, at en række lande er modstandere af, at man skal lægge sine forpligtelser fast i en stor international aftale under FN. Disse lande forsøger derfor at forhale processen.

Der står også en konflikt mellem verdens rige lande og verdens fattige lande om, hvem der skal yde mest til en klimaaftale og en diskussion om, hvilken støtte de fattige lande skal have for at opfylde mål.

Forhandlingerne i Lima har kørt i knap to uger, og efter midnat fredag var der fortsat gang i diskussionerne.

Det er planen, at klimamødet i Peru skal munde ud i en aftale, der skal danne grundlag for forhandlingerne ved klimatopmødet i Paris i 2015, hvor mange håber på en ny, omfattende aftale.

De europæiske ledere blev i oktober på et topmøde i Bruxelles enige om en klimaaftale, der blandt andet satte mål om 40 procents reduktion i CO2 før 2030 i forhold til 1990.

Få uger senere fulgte USA og Kina med mål for reduktion af CO2.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.