Pia er på kontanthjælp: Ryger længere ned i lortet, hvis jeg selv sparer op til pension
- De siger, de prøver at hjælpe kontanthjælpsmodtagere fremadrettet, men det hjælper ikke, når de skærer i det ene, det andet, det tredje og det fjerde, siger Pia Hansen. Hun er en del af Avisen.dk's kontanthjælpspanel. Privatfoto.
Pia Hansen har ikke råd til at købe den medicin, hun har brug for. Derfor er hun trist over, at hun på sigt kan miste penge på grund af regeringens nye pensionsudspil, fortæller hun.

Med regeringens nye pensionsplan, bliver der lagt op til, at folk på overførselsindkomster selv skal spare op til deres pension.

En af dem, som bliver berørt, er den 47-årige kontanthjælps-modtager Pia Hansen fra Herfølge. Hun er bekymret over udsigten til at skulle leve for færre penge.  

- Så ryger jeg jo længere og længere ned. Jeg har i forvejen mistet 4.000 kroner efter den nye kontanthjælpsreform, så jeg knokler nok med det hele i forvejen. Nu vil jeg så ryge længere ned i lortet, end jeg er, siger Pia Hansen.

Hun er en del af det panel af kontanthjælpsmodtagere, som Avisen.dk følger. Du kan læse mere om hendes situation her.

Forslaget går på, at kontanthjælpsmodtagere og andre modtagere af overførselsindkomst på sigt skal lægge to procent til side hver måned i tvungen pensionsopsparing. - uden at ydelsen bliver højere.

Den tvungne opsparing skal begynde i 2019 med en kvart procent af overførselsindkomsten stigende til to procent i 2026.

Pia Hansen er de næste fem år tilknyttet et rehabiliteringsteam, der skal afklare hendes arbejdsevne. Men hendes egen vurdering er, at hun aldrig kommer tilbage på arbejdsmarkedet på grund af kroniske smerter.

Næsten 200 kr. mindre om måneden 

Med sin kontanthjælp og paragraf 34, der er særlig støtte til høje boligudgifter, får Pia Hansen i dag udbetalt 9.877 kroner om måneden.

Hvis pensionsudspillet bliver indført, skal hun fra 2026 indbetale 197 kroner til en pensionsopsparing hver måned.

På et år bliver hendes ydelser derfor i alt reduceret med 2.370 kroner. Men Pia Hansen luner sig ikke ved tanken om, at pengene bliver gemt til alderdommen.

- Jeg kan ikke se sammenhængen i det der udspil. Det vil give mig endnu et nederlag, siger hun.

Lige nu kæmper Pia Hansen med en begyndende depression, men hun har ikke råd til at hente sin nervemedicin på apoteket, for det koster 500 kroner om måneden, fortæller hun.

Der er fra flere sider blevet udtrykt bekymring for, at regeringens pensionsplan vil ramme socialt skævt. Du kan læse kritikken her.

Gavner statskassen

Finansminister Kristian Jensen lagde ved fremlæggelsen af udspillet tirsdag vægt på, at den tvungne opsparing vil komme knap 800.000 danskere til gode. Det drejer sig om alle dem, som i dag har ingen eller en meget lille pensionsopsparing.

Han fremhævede også, at der er potentielle gevinster for samfundet. Det skyldes, at størrelsen på folks private pensionsopsparing har betydning for, hvor meget de kan få udbetalt i både efterløn, ældrecheck og pensionstillæg. Den tvungne opsparing kan på den måde spare statskassen for udgifter.

Pia Hansen mener på ingen måde, at regeringen tænker på at forbedre kontanthjælpsmodtagernes fremtid.

- De siger, de prøver at hjælpe kontanthjælpsmodtagere fremadrettet, men det hjælper ikke, når de skærer i det ene, det andet, det tredje og det fjerde. Så hjælper det ikke, at de finder ud af, at vi skal trækkes automatisk. Jeg ser ikke en bedre fremtid af den grund. Jeg kan faktisk ikke se nogen fremtid i det.