Iran frigiver amerikanske søfolk på afveje

Iran har frigivet ti amerikanske soldater, som tirsdag bevægede sig ind i iransk farvand under en flådeøvelse.
Dette billede af de tilbageholdte amerikanske soldater blev onsdag frigivet af Irans Revolutionsgarde. Revolutionsgarden oplyser, at amerikanerne blev løsladt, efter det var blevet slået fast, at deres indtrængen i iransk farvand ikke var sket med vilje.
Dette billede af de tilbageholdte amerikanske soldater blev onsdag frigivet af Irans Revolutionsgarde. Revolutionsgarden oplyser, at amerikanerne blev løsladt, efter det var blevet slået fast, at deres indtrængen i iransk farvand ikke var sket med vilje. Foto: Sepahnews via AP/AP

Militærenheden Den Iranske Revolutionsgarde har frigivet de ti amerikanske soldater, som iransk militær tilbageholdt tirsdag nær øen Farsi i Den Persiske Bugt.

- Det er blevet vurderet, at de tilbageholdte amerikanske marinesoldater ikke bevægede sig ind i iransk farvand med vilje, oplyser Revolutionsgarden onsdag formiddag dansk tid til statsligt tv i Iran ifølge Reuters.

- Efter de har undskyldt, er de blevet frigivet i internationalt farvand i Golfen, oplyser Revolutionsgarden videre.

Amerikanerne - ni mænd og en kvinde - blev tilbageholdt, da de bevægede sig ind i iransk farvand i deres to flådefartøjer under en øvelse.

Tidligere onsdag kunne flådekommandør i Revolutionsgarden general Ali Fadavi konkludere, at de amerikanske soldaters "indtrængen hverken var fjendtlig eller havde spionage som formål", skriver AFP.

- Men naturligvis bør ethvert fartøj i territorialfarvand annoncere sin tilstedeværelse på forhånd - især hvis det er militært, sagde generalen.

Det var ifølge Ali Fadavi et ødelagt navigationssystem, der var årsag til, at amerikanerne på ulovlig vis kom til at sejle deres fartøjer ind i iransk farvand.

Imens har amerikanske embedsmænd tidligere oplyst til AFP, at det var motorproblemer med det ene af skibene, som betød, at soldaterne satte kursen mod øen Farsi mellem Iran og Saudi-Arabien.

De to amerikanske flådefartøjer var ifølge en talsmand fra Pentagon på vej fra Kuwait til Bahrain.

Pentagon bekræfter onsdag middag dansk tid frigivelsen af de ti besætningsmedlemmer.

- Der er ingen tegn på, at de har lidt overlast under deres kortvarige tilbageholdelse, oplyser det amerikanske forsvarsministerium ifølge Reuters.

- Flåden vil nu undersøge de nærmere omstændigheder, der førte til søfolkenes ophold i Iran, tilføjer Pentagon.

Under tilbageholdelsen var USA's udenrigsminister, John Kerry, i kontakt med sin iranske modpart, Mohammad Javad Zarif, omkring situationen.

Ifølge Det Hvide Hus var præsident Barack Obama også orienteret om tilbageholdelsen af de amerikanske flådesoldater.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.