Som nyuddannet har man sjældent erfaring fra arbejdsmarkedet at trække på, når det gælder lønforhandling til det første fuldtidsjob.
De generelle statistikker er mange, men den manglende udspecificering omkring hvad løn, pension og frynsegoder udgør, giver sjældent bedre forudsætninger. Netværk, venner og familie stiller velvilligt op med diverse løn-pejlemærker – hvis de vel at mærke arbejder i samme branche og man ellers tør spørge dem højt: Hvad tjener du i løn?
Hvis man ikke spørger, får man intet svar, som den gamle devise siger. Spørgsmålet er dog for mange stadig et grænseoverskridende og tabu-belagt spørgsmål, som ikke tages let på. Spørgsmålet burde måske i stedet være, om vi giver vores nyuddannede retfærdige rammer at starte deres arbejdsliv på?
Lønåbenhed som organisatorisk grundpille
Det er mere reglen end undtagelsen, at indsigt i medarbejderens lønforhold kun kendes af virksomhedens ledere. Som modsvar er der startet en bevægelse, der taler for lønåbenhed som en del af virksomhedernes fundament og strategi. De mener, at lønåbenhed øger retfærdigheden – ikke bare for nyuddannede, som har et konkret grundlag for at forhandle deres løn, men også for at sikre ligeløn mellem mænd og kvinder.
Det eneste danske bureau med lønåbenhed, som deler deres lønstatistikker offentligt, er det digitale performancebureau, Refyne Agency. Her ved alle, hvad alle tjener. Bureauet er stiftet på et fundament af transparens, som skal fremme retfærdighed og gøre op med den asymmetri og lukkethed, som hersker om løn mellem leder og ansat. Tiltaget lønåbenhed, indebærer, at alle virksomhedens ansatte har fuld indsigt i, hvad deres kollegaer får i løn – fra partner til studentermedhjælper.
- Det er nødvendigt med et opgør i forhold til den lønlukkethed der præger mange virksomheder. Det skaber en uligevægtig balance mellem arbejdsgiver og arbejdstager, som der skal løsnes op for, siger medstifter i Refyne, Thomas Astrup.
- Lønåbenhed er midlet til at opnå målet om en lige og retfærdig løn mellem alle ansatte, som udfører et sammenligneligt stykke arbejde. På den måde er erfaring, faglighed og kompetencer afgørende for hvilket løntrin den enkelte tilhører. Ved at holde fokus her, vil hverken køn eller en aggressiv forhandlingsstrategi have indflydelse på lønnen hos Refyne, konstaterer han.
Det skal være uproblematisk at snakke om løn
Mennesker drives og motiveres individuelt, og i den forbindelse udgør løn en mere motiverende faktor for nogen, end for andre. Løn kan være genstand og kilden til en ukonstruktiv snak i krogene, som spreder sig som gift for virksomhedens kultur og sociale miljø.
For at afmystificere løn og hele processen omkring selvsamme har man hos Refyne udviklet en lønberegner, hvor man helt åbent kan se hvilket interval, man kan forvente ud fra sin faglighed og erfaring. Tanken med hele åbenheden om løn skal øge retfærdigheden, eliminere ’mellemledernes bedste våben’ samt fjerne de spidse albuer. I stedet skal det bidrage til et trygt og sundt arbejdsmiljø med gensidig tillid og fokus på udvikling af faglige og personlige kompetencer, som gør, at man som medarbejder kan – og ved hvordan man kan – avancere til næste løntrin.
Medstifter af Refyne, Jens Lystlund, vurderer, at tiltaget har flere positive følgevirkninger:
- Lønåbenhed er vigtigt som et første skridt i, at snakke mere om løn. Det skal aflive løn som tabu og gøre os mere hjemmevante i at snakke højt om hvad vi hver især tjener. Det bidrager til at klæde nyuddannede bedre på, når snakken falder på løn. Løn og lønforhandlinger er en jungle, men det behøver det ikke at være. Vi vil gerne vise nyuddannede, hvad de kan forvente hos os. Det giver dem det bedste afsæt for en oplyst beslutning, siger han.
EU-direktiv på trapperne
I skrivende stund er Europa-Parlamentet i gang med et EU-direktiv om lønåbenhed. Direktivet indebærer, at virksomheder med mere end 250 ansatte skal udarbejde detaljerede lønstatistikker, som oplyses til en offentlig myndighed. Direktivet indebærer samtidig, at hvis et løngab mellem mænd og kvinder er tilfældet, er virksomheden tvunget til at redegøre hvorfor samt udarbejde en handlingsplan til at gøre op med løngabet.
Direktivet har først og fremmest til formål at fjerne løndiskrimination samtidig med, at det skal bidrage til et øget indblik og gøre medarbejdere i stand til at se, om de bliver lønnet bedre eller dårligere end kollegaer med tilsvarende anciennitet, uddannelse og køn.
Refyne er på forkant med tendensen, da man har fuld lønåbenhed, men også offentligt fremlægger statistikker for virksomhedens lønforhold i forhold til faglighed, lokation (København & Aarhus), køn og erfaring.
Jens Lystlund Foto: PR
Thomas Astrup Foto: PR
Læs mere om lønåbenhed her
Om Refyne
Refyne har eksisteret i lige over to år med et fuldstændig transparent koncept, som adskiller sig markant fra øvrige performance marketing-bureauer. Det gør de ved at fastsætte prisen efter kundernes tilfredshed samt afregne på timebasis fremfor via faste rammeaftaler. Refyne har blandt andet etableret samarbejder med 3, Zizzi, HiFi Klubben og Sinful, hvor Refyne både assisterer i arbejdet med at udstikke den strategiske retning for den digitale tilstedeværelse samt håndteringen af den.