Hjerneskadet presset i ressourceforløb: Forældre frygter at det ender galt
En 24-årig hjerneskadet ung mand er i seks år blevet sendt igennem den ene arbejdsprøvning efter den anden, og det er ved at køre ham helt ned, siger forældrene. Manden på billedet er dog ikke den 24-årige, men et modelfoto. Foto: Scanpix/Modelfoto
I seks år har kommunen sendt en ung hjerneskadet igennem arbejdsprøvninger, og det kører ham psykisk ned, advarer forældrene.

Kommunen ødelægger vores handicappede søn.

Sådan lyder kritikken fra Marianne og Leif Frederiksen, som er meget frustrerede over Roskilde Kommunes behandling af sønnen. Det skriver lokalavisen sn.dk.

Den 24-årige søn er autist og har desuden en hjerneskade, han pådrog sig som barn. Siden han fyldte 18 år, har jobcentret sendt ham ud i forskellige jobafklaringsforløb og ressourceforløb, men i seks år er det ikke lykkedes at finde en plads til den unge mand på arbejdsmarkedet.

Hver gang har han nemlig været nødt til at stoppe forløbene, fordi han blev stresset, og en af gangene måtte han indlægges på et psykiatrisk behandlingssted med depression, fordi arbejdsprøvningerne og nederlagene tog så hårdt på ham.

Kommunen satser på fleksjob-succes

De mange forløb er ved at nedbryde den unge mand, lyder det fra forældrene, som er frustrerede over, at de hver gang må samle ham op. De mener, han burde have en førtidspension.

Roskilde Kommune kan ikke kommentere på personsager, men siger, at reformen fra 2013 har gjort det meget sværere for unge at få førtidspension. Samtidig har kommunen også positive erfaringer med at få borgere ud i fleksjob, og mange syge bliver glade for at finde ud af, at de kan holde til at arbejde nogle få timer om ugen, lyder det fra kommunen.

Kronisk syge og selvmordstruede presses ud i forløb

Avisen.dk har beskrevet flere eksempler på meget syge borgere rundt om i landet, som har fået forværret helbredet af langvarige forløb med arbejdsprøvning og praktik.

For eksempel gigtramte Charlotte, som skulle arbejdsprøves med en seng trods en arbejdsevne på kun 18 minutter om ugen, Hanne, som på trods af flere kroniske sygdomme også skulle i sengepraktik, og selvmordstruede, psykisk syge Jette, som kommunen ville tvinge i ressourceforløb, selvom psykiatere havde advaret om, at stress og pres kunne medføre flere selvmordsforsøg.