Hårde krav til kontanthjælp giver mænd smæk

Markant flere mænd end kvinder har svært ved at indrette sig under et disciplinerende kontanthjælpssystem.
De benhårde krav til kontanthjælpsmodtagere giver markant flere mænd end kvinder store problemer.
De benhårde krav til kontanthjælpsmodtagere giver markant flere mænd end kvinder store problemer. Foto: Colourbox

Kommunerne skruer i stigende grad bissen på over for kontanthjælpsmodtagere, der for eksempel ikke møder op til et aktiveringstilbud eller en jobsamtale.

Og det går især ud over mænd, skriver Jyllands-Posten.

Antallet af økonomiske sanktioner er ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen mere end tredoblet fra 40.073 i 2006 til 140.457 i 2011.

Heraf tegner mændene sig for to tredjedele - helt præcist 67,5 procent - af sanktionerne, der spænder fra et træk i kontanthjælpen i nogle få dage til et totalt ophør af ydelsen.

Ifølge Bettina Post, formand for landets socialrådgivere, er mændene overrepræsenterede, fordi de i højere grad end kvinder har svært ved at indrette sig under et disciplinerende system.

Blandt andet når de skal møde op på bestemte tidspunkter og deltage i kurser, hvor de bliver bedt om at tale med andre om deres drømme, styrker og svagheder.

- Der er en tendens til, at flere mænd end kvinder siger, at "det gider jeg ikke", og så tager de straffen, siger Bettina Post til Jyllands-Posten.

Lektor Dorte Caswell, Aalborg Universitet, var i fjor med til at gennemføre en stor undersøgelse af, hvad der sker, når kassen smækkes i.

Hun pointerer, at det især er unge mænd, der rammes.

- Tankegangen bag sanktionerne er, at de skal have en opdragende effekt, og det vurderer man åbenbart, at de unge mænd har brug for, siger Dorte Caswell til Jyllands-Posten.

Men hun sætter spørgsmålstegn ved effekten, fordi en del mænd bliver sanktioneret igen og igen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.