EL: D'Angleterre-sag skal med til finanslov
Nok er nok, mener Enhedslisten. Storentreprenører skal kunne holdes ansvarlige, hvis deres underentreprenører ikke har ordentlige forhold, lyder et nyt forslag, som partiet vil smække på bordet ved finanslovsforhandlingerne. Jens Dresling
Denne uges ulovlige aktion mod Pihl og Søn har fået Enhedslisten til at fremsætte et forslag til bekæmpelse af social dumping.

Enhedslisten har nu fået nok af sagerne om social dumping. Vi skal have fat i bagmændene, meddeler partiet, der vil gå til finanslovsforhandlingerne med krav om en løsning.

”Det haster med mere effektive løsninger på social dumping. Derfor rejser vi krav om bestilleransvar i finanslovsforhandlingerne,” meddeler Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, til Avisen.dk.

Kommer efter hærværk mod kran

Udmeldingen kommer oven på denne uges ulovlige aktion mod storentreprenøren Pihl og Søn i form af hærvæk mod en kran på Hotel d’Angleterre i København og fysisk blokade af firmaets byggeplads på Aarhus Havn.

Aktionen er en protest mod Pihl og Søns brug af underentreprenører, der mistænkes for lønfusk og underbetaling af østeuropæiske arbejdere. Sagerne om Pihl og Søn er blot de sidste i en række af sager om social dumping, og bygningsarbejdernes frustration møder forståelse hos Enhedslisten.

”Det duer selvfølgelig ikke med sabotage og hærværk, det burde garvede bygningsarbejdere være for kloge til. Men det siger noget om hvor desperate folk er, over at se deres job blive overtaget af lavtlønnet arbejdskraft,” lyder det fra Finn Sørensen.

Står det til Enhedslisten, skal det være slut. Partiet stiller nu et forslag om, at bygherrer og hovedentreprenører, der bestiller en tjenesteydelse, kan gøres økonomisk ansvarlig for, at alle led i kæden overholder regler om løn, skat, moms og arbejdsmiljø.

S afventer svar fra udvalg

Et forslag, de vil tage med til mødebordet, når i løbet af efteråret skal forhandle med regeringen om næste års finanslov.

Socialdemokraterne ønsker på nuværende tidspunkt ikke at tage stilling til Enhedslistens forslag om at tildele bygherrer et udvidet ansvar for, at arbejdet foregår under ordentlige vilkår.

"Vi afventer i øjeblikket resultaterne af et udvalgsarbejde på tværs af ministerierne, som skal finde svar på, hvordan vi løser problemerne med social dumping. Jeg synes, det er fint, at Enhedslisten har forslag til løsninger, men jeg synes vi skal afvente, hvad udvalget foreslår," siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn.

Finansloven for 2013 forventes at blive vedtaget i november.