DF: 3F burde selv blokere d'Angleterre
Torsdagens ulovlige aktioner mod Pihl & Søn vækker blandede reaktioner blandt folketingets arbejdsmarkedsordførere. Jochim B. Olsen (LA) er foraget over, at politiet ikke greb ind. Foto: Søren Elkrog Friis
Metoderne er ulovlige, men frustrationen er forståelig. Sådan lyder meldingen fra de fleste af folketingets arbejdsmarkedsordførere efter ulovlig blokade og hærværk mod Pihl og Søn.

Et klippet kabel til en kran foran hotel d'Angleterre i København og en lammende fysisk blokade af en byggeplads på Aarhus havn.

Den danske storentreprenør Pihl & Søn blev torsdag ramt af to ulovlige aktioner.

Aktionerne sker ifølge et uformelt netværk kaldet 'Utilfredse bygningsarbjedere' i protest mod lønfusk og underbetaling blandt østeuropæiske underentreprenører, som koster danske håndværkere job og presser deres lønninger i bund.

Den usædvanlige konflikt skaber blandede reaktioner blandt folketingets arbejdsmarkeds- ordførere.

Selvtægt, kran-hærværk og ulovlig blokade burde slet ikke være nødvendigt, mener Dansk Folkepartis Bent Bøgsted, som opfordrer fagforbundet 3F til selv at indlede en lovlig blokade mod Pihl og Søn.

”Jeg forstår ikke, hvorfor fagbevægelsen ikke laver blokade mod virksomheden. Hvis de gjorde det, ville jeg ikke røre en finger for at forsvare sådan en bygherre,” siger han.

Startskud til længere konflikt

Aktionerne torsdag var ifølge netværket blot startskuddet til en længere ulovlig konflikt mod Pihl & Søn, som mange gange i de senere år har været i vælten på grund af lønfusk og underbetaling blandt især polske underentreprenører.

Bent Bøgsted tager afstand fra gruppens metoder, men sympatiserer med modstanden mod udnyttelse af østeuropæisk arbejdskraft.

”Jeg bryder mig ikke om selvtægt, men jeg har forståelse for, at bygningsarbejderne har følt sig pressede,” siger Bent Bøgsted.

Løntrykkerne skal i retten

Fra Enhedslisten får 3F ros for den klare afstandtagen til torsdagens ulovlige aktioner.

Christian Juhl mener, at fagforebundet gør det rigtige ved at slæbe løntrykkerfirmaer i Arbejdsretten og forsøge at organisere østarbejderne.

Protestgruppen griber med deres ulovlige strategi derimod sagen forkert an.

"De har fuldstændig ret i deres kritik af Pihl & Søn, men jeg tager afstand fra, at man bruger hærværk i en faglig kamp," siger Christian Juhl.

Eigil Andersen fra SF tager også afstand fra de ulovlige aktioner, men anerkender motivet.

"Jeg forstår fuldt ud den menneskelige desperation, når man ser, at der foregår så meget plat, svindel og underbetaling, mens man samtidig ser sin egen løn blive udhulet eller ikke kan finde job," siger han.

Håber på slidt image

Eigil Andersen kommer selv fra Aarhus og har bidt mærke i de mange sager om lønfusk blandt polske byggearbejdere på havnen.

"Loven skal overholdes, men jeg vil da ønske, at entreprenører som Pihl & Søn i længden føler sig så presset på deres image, at de selv sørger for at skabe ordnede forhold," siger han.

Nadeem Farooq fra Radikale Venstre ser med bekymrede øjne på selvtægtskampagnen mod Pihl & Søn.

"Man kan mene, hvad man vil, men det er fuldstændig urimeligt at gennemføre ulovlige blokader. Hvis det breder sig risikerer vi at skabe et meget uroligt arbejdsmarked," siger han.

Joachim B. Olsen: Politiet har pligt til at gribe ind

Hos Liberal Alliance finder gruppen bag kampagnen ingen sympati.

"Det er er jo hærværk, selvtægt og mafiametoder af værste kaliber," siger Joachim B. Olsen.

Han er foraget over, at politiet ikke greb ind over for torsdages ulovlige blokade i Aarhus, som fik lov at stå i fred i tre-fire timer på trods af, at den blev anmeldt.

"Det er fuldstændig uanstændigt, at politiet ikke griber ind. Jeg siger ikke, at de skal gå ind med hunde og tåregas, men de har da pligt til at opløse en ulovlig demontration," siger han.

På trods af, at sommerens konflikt omkring restaurant Vejlegården var fuldt lovlig, ser Joachim B. Olsen en parallel til den ulovlige kampagne vendt mod Pihl & Søn.

"Det er en del af det samme tankesæt, hvor man som tredjepart føler, at man har ret til at gå ind og ødelægge andres forretning," siger han.

Det protesterer de imod

Gruppen, der torsdag saboterede en kran og lavede ulovlig blokade mod to Pihl og Søn-byggepladser, kalder sig "Utilfredse Bygningsarbejdere".

Ifølge gruppen benytter Pihl og Søn østeuropæiske underentreprenører, der har gjort sig skyldige i:

  • Snyd med lønninger
  • Ikke at overholde danske overenskomster
  • Snyd med sikkerhedsstatistikker
  • Fyring af arbejdere, som er med i en fagforening
  • At benytte underbetalt østeuropæisk arbejdskraft og dermed presse danske lønninger ned