Da Morten Messerschmidt blev dømt ved Retten i Lyngby i august i fjor for EU-svig og dokumentfalsk, skete det, efter at en stribe forklaringer var gået ham imod. Ikke mindst fra daværende partifæller.
Fredag i Retten på Frederiksberg lod Morten Messerschmidt fra rettens vidneskranke dommere og domsmænd forstå, at der efter hans opfattelse ikke blev talt helt sandt fra vidnernes side dengang i Lyngby.
- Jeg tror, at vi oplevede et spil i Lyngby, som havde utroligt meget med formandsopgøret, som udspandt sig bagefter, at gøre, lød det fra Messerschmidt.
Udsagnet faldt efter spørgsmål fra specialanklager Andreas Myllerup Laursen, som i ugens løb i pressen havde læst, at Morten Messerschmidt mente, at nogle talte usandt under sagen i Lyngby.
Myllerup spurgte i den forbindelse, om Messerschmidt - hvis han vitterligt mente, at der var afgivet falske forklaringer - om han så havde meldt det til politiet. Det måtte Messerschmidt afvise.
Da sagen kørte ved Retten i Lyngby, blev Messerschmidt idømt et halvt års betinget fængsel. Den dom blev imidlertid annulleret, da Østre Landsret mente, at dommeren i Lyngby var inhabil på grund af en række ytringer på Facebook.
På den ene side virkede Morten Messerschmidt meget fattet, da han sagde det. Men på den anden side havde hans egen forsvarsadvokat Peter Schradieck først forsøgt at forhindre anklager Myllerup i at spørge.
- Man kan ikke afhøre min klient om noget, der ikke indgår som en del af sagen, lød det blandt andet fra Schradieck.
Det, som ikke indgår i sagen, er Messerschmidts udtalelser til pressen fra tidligere på ugen og udtalelser fra Folketingets talerstol fra DF-næstformand Peter Kofoed med et tilsvarende indhold.
Efter protesten fra advokat Schradieck skar retsformand Søren Hafstrøm på den afdæmpede facon, som har kendetegnet ham under sagen indtil videre, igennem.
- Det her er en straffesag, og der er nogle videre rammer for, hvad man kan tillade i forhold til civile sager. Der kan være en udvikling undervejs, som er relevant for at få sagen belyst, lød det fra Søren Hafstrøm.
Og efter at retsformanden havde holdt det lille foredrag om denne detalje, som jurakyndige vil kende som den materielle sandheds princip, fik anklager Myllerup lov at spørge.
Det centrale tema i afhøringen af Messerschmidt inden udgangsbønnen om vidnernes sanddruelighed var, hvorvidt der under Dansk Folkepartis sommergruppemøde på Color Hotel i Skagen i begyndelsen af august 2015 var et selvstændigt seminar om EU eller ej.
Messerschmidt har via det europæiske parti Meld, som Dansk Folkeparti var medlem af, og han selv i en periode var formand for, fået udbetalt godt 98.000 kroner til det seminar.
Anklagemyndigheden mener ikke, at det nogensinde har fundet sted. På Color Hotel i Skagen var der et DF-gruppemøde, og nok blev der talt om EU, men der var ikke noget EU-seminar, og derfor har Messerschmidt svindlet, lyder logikken hos anklagemyndigheden.
Sagen mod Messerschmidt, hvor hans tidligere assistent også er under anklage for sammen med Messerschmidt at have begået dokumentfalsk, fortsætter med vidneafhøringer i den kommende uge. Dommen ventes lige før jul eller i begyndelsen af det nye år.
/ritzau/