Administration 

Foreninger kritiserer Roskilde Festival: I tænker for meget på penge

Deltagere på Roskilde Festival bruger hvert år millioner af kroner på mad fra festivalens mange madboder. (Foto: Scanpix / Torben Christensen)

Antallet af boder på Roskilde Festival drevet af private firmaer stiger voldsomt, mens de frivillige foreninger har færre. Nu kritiserer foreninger festivallen for at tænke for meget på profit.

Når de op mod 130.000 gæster på den snarlige Roskilde Festival skal tanke depoterne op efter hårde dage med fest og musik, sker det ofte i en af festivalens mange madboder.

Tidligere har boderne været drevet af frivillig arbejdskraft fra idræts- og kulturforeninger, men i de senere år er en større og større del af madsalget blevet overtaget af private firmaer. 

Samtidig trækker flere frivillige foreninger sig, og en række foreninger kritiserer nu Roskilde Festival for at tænke for meget på profit. Og for at skabe vilkår, der favoriserer de private virksomheder.

- Der er en urimelighed i den måde, festivalen arbejder på. Man mærker tydeligt, at det mere og mere bliver en forretning, der fokuserer på at tjene penge, siger Per Rosén.

Han er leder af Bolleboden, der siden 1982 har solgt mad på Roskilde Festival og givet overskuddet til lokale ungdomsklubber.

Kritikken bakkes op af Henrik Jensen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Skiklub og ansvarlig for salget af de populære Skiburgere på festivalpladsen.

- Det bliver sværere og sværere at være forening på Roskilde Festival. Vi skal opfylde de samme krav til administration, økologi og fødevaresikkerhed som de private virksomheder, men uden en professionel organisation til at bakke os op. Vi er store, så vi klarer os, men de mindre foreninger har - og får det - mere og mere svært, siger Henrik Jensen. 

Dyre mellemled

Blandt kritikpunkterne er stigende mængder papirarbejde og dyre leverandøraftaler, der gør det sværere for foreningerne at skabe et overskud fra deres salg på festivalen.

- Jeg frygter, at der simpelthen er kommet for mange, der skal have en bid af kagen. Vi har kokke ansat, og de siger, at det er billigere at gå over i Netto og købe deres varer end at handle hos festivalens leverandører, siger Per Rosén til Avisen.dk.

Ifølge Per Rosén er foreningerne tvunget til at bruge festivalens få faste leverandører, og det koster dyrt for forenings-boderne.

 - Jeg er desværre mere og mere overbevist om, at der er kommet et monopol på festivalen, som gør, at vi skal betale mere for vores råvarer, tilføjer han. 

Udover de dyrere varer skal fodbold-, håndbold- og spejderklubber i år også forholde sig til, at Roskilde Festival fremover beregner det bidrag, som foreningerne skal give, ud fra deres omsætning og ikke deres overskud. 

Det vil sige, at en forening kan risikere at stå med en kæmperegning fra Roskilde Festival, selvom de ikke har tjent nogle penge på deres salg.

- Det betyder jo ikke noget for dem, men det betyder rigtig meget for os. For festivalen får deres penge, uanset om priserne på råvarer som tomater og agurker stiger eller ej. Men vores overskud kommer til at lide under det, siger Per Rosén. 

Roskilde Festival oplyser til Avisen.dk, at ændringen er sket af hensyn til at sikre en hurtigere udregning af foreningernes bidrag og ikke for at øge festivalens indtjening. 

Færre hænder

Flere foreninger har også oplevet problemer med at skaffe frivillige, efter at festivalen i 2012 valgte at hæve antallet af arbejdstimer fra 24 til 32. 

Hos KFUM's Boldklub Roskilde, der tidligere drev to madboder på festivalen, har man i år valgt at halvere antallet af frivillige fra 700 til 350 og lukke den ene bod helt. 

Her peger man på den øgede arbejdsmængde som en del af forklaringen. 

- Vi kan godt mærke, at det er meget voldsomt for vores frivillige at bruge noget, der ligner en hel arbejdsuge på festivalen. Nogle bliver måske nødt til at tage fri fra arbejde for at være med, og så kan det blive for meget, siger Jan Themsen, festivalansvarlig for Roskilde KFUM. 

Fakta om Roskilde Festival

Roskilde Festivalen har eksisteret siden 1971, og i år forventes op mod 130.000 betalende gæster og frivillige at deltage på årets festival. 

Festivalens overskud bliver hvert år udloddet til velgørende formål såsom nødhjælp, almennyttige foreninger, og forskellige sociale projekter.

Foreningen bag Roskilde Festival har dog også doneret i alt 32 mio. kr. til Roskilde Festival Højskole, der åbner for elever i januar 2019. 

UDVID

Frivillig eller ulønnet? 

En oversigt over madboder på årets Roskilde Festival viser, at 76 procent bliver drevet af private virksomheder. Til sammenligning lå tallet i 2009 ifølge Berlingske på 46 procent. 

Bag boderne står både mindre erhvervsdrivende og store firmaer som Meyers Madhus og restaurantkæden Madklubben. 

Af festivalens aftale med virksomhederne fremgår det, at de ligesom foreningerne betaler en afgift til festivalen, og at deres ansatte ikke må modtage løn for det arbejde, de udfører. 

I stedet får de frivillige i boderne gratis adgang til festivalen og forplejning.

Roskilde Festival vil hellere arbejde sammen med de kommercielle virksomheder end os.
Henrik Jensen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Skiklub

Roskilde Festivals aftale med de private virksomheder har tidligere mødt kritik fra fagforeningerne 3F og HK, der mener, at folk skal have løn, hvis de arbejder for en privat virksomhed. 

Bjarne Ipsen, professor og leder af Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, kalder festivalens brug af frivillig arbejdskraft i boder ejet af private virksomhed for en "grov forvridning af frivillighedsbegrebet". 

- Der er en verden til forskel på at være frivillig, fordi man brænder for at få en festival op og stå, eller fordi man vil støtte en forening, og så arbejde for en privat virksomhed mod at få gratis adgang til en koncert eller lignende, siger Bjarne Ipsen til Avisen.dk

- Det sidste er i mine øjne ren og skær ulønnet arbejde og har ikke noget med frivillighed at gøre, tilføjer han. 

Ingen vej udenom 

Ifølge Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet og forsker i frivillighed og festivalkultur, er det dog usandsynligt, at Roskilde Festival vil tænke mindre med pengepungen i fremtiden.  

- Konkurrencen fra festivaler som Northside og Tinderbox bliver hårdere og hårdere, og derfor kan Roskilde blive tvunget mod et mere og mere kommercielt fokus, hvis den vil overleve, siger Johannes Andersen og fortsætter: 

- Det ser man med de private firmaer, der bliver inviteret ind, og med de mange endags-billetter, der tiltrækker et publikum, som nok går mere op i at se en enkelt fed koncert end i frivillighed og fællesskab, tilføjer han.

Henrik Jensen fra Roskilde Skiklub er enig i, at der er brug for de private virksomheder, hvis festivalen skal være i stand til at holde de over hundrede tusinde festivalgæster mætte og glade. 

- Men festivalen kunne godt gøre mere for foreningsboderne, end de gør i dag. Min mavefornemmelse er dog, at det er festivalen ikke interesseret i. De vil hellere arbejde sammen med de kommercielle virksomheder end os, siger Henrik Jensen.  

Vil helst foreninger

Hos Roskilde Festival er meldingen, at man prioriterer samarbejdet med frivillige foreninger højt.

- Hvis vi skal have løst en opgave, og der kommer en forening og en privat, vil vi til enhver tid vælge foreningen, hvis de altså kan løse den opgave, der er tale om, siger Lars Orlamundt, kommerciel chef for Roskilde Festival.

- Når det er sagt, så har festivalen i de sidste 15 år oplevet en enorm vækst i antallet af boder og en helt sindssyg udvikling, når det kommer til de madtilbud, som vi kan give vores gæster. Det havde ikke været muligt uden støtte fra de private stadeholdere, tilføjer han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Millionforretningen Roskilde Festival

Roskilde Festival genererer hvert år millioner af kroner til de foreninger, virksomheder, og organisationer, der har boder på festivalen. 

Overskud pr. år: 

2015: 23,2 mio. kr.
2016: 20,4 mio. kr. 
2017: 19,6 mio. kr. 

Roskilde Festival oplyser til Avisen.dk, at festivalen ikke laver en oversigt over, hvordan overskuddet fordeler sig mellem almennyttige foreninger og private virksomheder. 

Kilde: Roskilde Festival

En udbrændt bil
Krimi

Dyr BMW udbrændt

En kaptajn og et par damer
Film og TV

Tv-serien som skabte en hel industri

et par til en premiere
Kendte

DR-vært afslører hemmelighed: Vi er forlovet

fem personer poserer
Film og TV

Forlader

Løvens Hule

et smukt par på den røde løber
Kendte

Schwarzenegger bedstefar igen

støvsuger
Nyheder

Brug ikke disse

støvsugere:

Kan bryde i brand

reagensglas med prøvesvar
Nyheder

Dansker smittet med

abekopper

grillbar set udefra
Mad og drikke

Berømt grillbar

lukker og slukker

mand holdes tilbage af vagter
Kendte

Voldtægtssag mod

realitystjerne:

Dårlig stemning

tyk mand holder i mavefedtet
Sex og samliv

Nyt dansk studie:

Vægttab er lig med

flere sædceller

Nyheder

Stopper i folketinget:

Flytter til Afrika 

mark med bogstaver set fra flyvindue
Helt vildt

Flypassagerer i panik:

Velkommen til Luton 

skilt foran retten i odense
Krimi

Snød for 10 millioner:

Kan slippe for fængsel

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F: Smitten

kan stige

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Boykotter DR:

I behøver ikke ringe

en anden gang 

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand

fodboldspiller på banen
Sport

Målmand overfaldet:

- Idioter 

youtube ikon
Nyheder

YouTube har fjernet

70.000 videoer 

soldater arbejder ved stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb

natten i Ukraine-konflikten

Nyheder

De Radikale lukker radiokanal

Sport

FCK mestre – for 14. gang

Nyheder

Minister vil undersøge anklage om overgreb i domkirke

Strandet hval
Dyreliv

Hval skyllet i land på vestkysten

Manu Sareen
Kendte

Manu Sareen scorer nyt job

Folk fylder vand på flasker
Nyheder

Rekord-varmt i Spanien

En politibil
Krimi

Mand fundet død

Nye kartofler vaskes i en spand
Livsstil

Haven i juni: Tid til at rydde og nyde

ishockeyspillere set ovenfra
Sport

Slutprogrammet taler ikke til Danmarks fordel

En alligator i en pool
Helt vildt

Chok:

Familie fandt kæmpe alligator i deres pool

Bier i flok
Krimi

Fanget i træ og stukket ihjel af bisværm

En smuk kvinde i g-streng
Kendte

Kim Kardashian hånet:

Hun ligner en tegneserie

hænder på tastatur
Livsstil

Pas på:

Dit barn bliver snydt for penge i computerspil

Et lille fly i luften
Krimi

Hel familie udslettet i flystyrt

en blond kvinde på den røde løber
Kendte

Linda P efter mobning: En befrielse at bruge humoren

Bacon på panden
Mad og drikke

Sådan skal du stege din bacon

ambulance ved en sø
Krimi

Ung mand formodes druknet i sø

en smadret by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

En motorcykel i en grøft
Krimi

21-årig motorcyklist død

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane

ukraine
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

En tornado har fredag aften bevæget sig vest over den tyske by Paderborn,
Nyheder

Vildt: Tornadoer kvæster 40 mennesker

Nyheder

Zelenskyj: De sidste soldater må overgive sig

barn med abekopper
Nyheder

WHO: Hastemøde om abekopper

statue uden for  Lagos High Court.
Krimi

Skal hænges:

Dansker dømt til døden

Sidney Lee
Kendte

Sådan skal Sidney Lee begraves

lotto kupon udfyldes
Nyheder

Eurojackpot: Vild rekord

hænder med abekopper
Nyheder

FAKTA: Abekopper stammer ikke fra aber

skilt ved retten på Frederiksberg
Krimi

Sigtet for voldtægt af tre kvinder

bus i grøften
Nyheder

Dramatisk bus-ulykke:
Væltet med 36 passagerer

sanger på scenen
Kendte

I Helmigs fodspor:

Basim står derude

og banker på 

politibil holder på havn
Krimi

Hvem er den døde mand?

mand med kufferter i lufthavn
Rejser

Pas på pengepungen:

Det skal du have styr på

før ferien

racerkører står og kigger
Sport

Risikerer millionbøde: Må ikke køre med vielsesring 

skjern kirke set udefra
Krimi

Kvinde tømte dødsboer

mens familien var til

begravelse 

tre personer i sammenklippet foto
Film og TV

Forskere angriber DR:

Spreder fake news

Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

kommunekontor set udefra
Nyheder

Kommune politianmeldt

for kidnapning

mand smiler
Kendte

Hemmelig graviditet:

Verdensstjerne er blevet

far

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard 

ødelagt bil holder på vej
Nyheder

OVERBLIK: Det skete

i Ukraine-konflikten

bjergområde i norge
Nyheder

Overlever fald på

flere hundrede meter

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken