En dansk Superliga uden deltagelse af FC København?
Det lyder som en noget flad udgave af dansk topfodbold, men ikke desto mindre kan det blive realitet inden for en årrække.
Med Europas storklubbers stigende indflydelse og kapring af ekstra Champions League-pladser på bekostning af mindre ligaer er der udsigt til, at forskellen mellem de største og de mindre ligaer bliver større.
I et forsøg på at modgå dette har der været snak om en transnational liga med de bedste klubber fra de næstbedste ligaer, og nu indrømmer FCK-direktør Anders Hørsholt, at man er i dialog omkring muligheden.
- Ja, det er rigtigt. Hvis ikke vi agerer nu, vil vi se de største klubber vokse sig større og stærkere, mens det vil blive stadig vanskeligere for klubber som os, siger Hørsholt til BT.
- Vi må derfor se på, hvilke alternative internationale muligheder der er for FCK i fremtiden. Her er det stadig for tidligt at tale om konkrete modeller, men diskussionen om ligaer på tværs af de europæiske landegrænser er et tema, vi ser på og deltager aktivt i.
Tanken er, at der dannes en transnational liga med topklubberne fra lande som Holland, Belgien, Skotland, Sverige, Norge og Danmark.
Det vil sige, at det er hold som Ajax, PSV og Feyenoord fra Holland, Anderlecht og Club Brugge fra Belgien, Celtic og Rangers fra Skotland, Rosenborg fra Norge og Malmö fra Sverige, der skal være med.
Hørsholt slår fast, at det ikke er en ønskelig udvikling for hverken FCK eller dansk fodbold, men han bekræfter over for avisen, at resultatet kan blive den mest dystre set med Superligaens øjne.
- Konsekvensen af denne udvikling kan i sidste ende betyde, at FCK og de øvrige europæiske klubber, der bliver en del af en ny europæisk liga, vil træde ud af deres nationale ligaer.
- Det ligger stadig et godt stykke ude i fremtiden, men det kan meget vel blive resultatet, siger han.
Hos Divisionsforeningen, der varetager de danske klubbers interesser, vækker det langtfra begejstring, at FCK går med udbrydertanker.
Men man er også skeptisk over for FCK's chancer for at få succes med projektet, fortæller direktøren i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, til BT.
- Mit bud er, at transnationale turneringer, der ikke er europæiske topturneringer, vil have meget vanskelige kommercielle vilkår og have meget svært ved at producere tilstrækkelig værdi, siger han.
/ritzau/