Et år efter terror: Norge mindes sine ofre
På årsdagen for massakren i Oslo og på Utøya afholdes der mange mindehøjtideligheder i hovedstaden og på øen.

Overalt i Norge vil årsdagen for Anders Behring Breiviks massakre den 22. juli 2011 blive markeret søndag - ikke mindst i hovedstaden Oslo og på øen Utøya, hvor henholdsvis otte og 69 mennesker blev dræbt.

I Oslos regeringskvarter, der blev ramt af Breiviks bombe, lægger Norges statsminister, Jens Stoltenberg, her til morgen en krans til minde om ofrene, mens der senere afholdes mindegudstjeneste i Oslos domkirke. Her vil også det norske kongehus være til stede.

I resten af landets domkirker vil biskopperne markere årsdagen med mindegudstjenester. I kirken i Hole - kommunen, hvor Utøya ligger - vil også den norske kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit være til stede.

Området rundt om Utøya spærres af hele dagen af politiet, da mindehøjtideligheden på øen kun er åben for inviterede gæster, som blandt andre tæller de efterladte til skudofrene. Heller ikke pressen får lov til at komme med ud på øen.

Jens Stoltenberg tager turen fra Oslo til Utøya, hvor han ved middagstid vil holde en tale for de fremmødte. Det samme vil blandt andre hans danske kollega, Helle Thorning-Schmidt (S), og lederen af Arbeiderpartiets ungdomsforbund AUF, Eskil Pedersen.

Den tætpakkede mindedag afsluttes klokken 20, hvor der afholdes en national mindekoncert på rådhuspladsen i Oslo. Her vil der være åbent for alle.

Norsk politi har bekræftet, at den amerikanske rocklegende Bruce Springsteen, der i forvejen er på turné i Norge, optræder til koncerten. Tv-stationen NRK's kommunikationsdirektør vil dog ikke bekræfte, men siger, at dialogen er i gang.

- Jeg er klar til at spille på Utøya, sagde Bruce Springsteen selv, da han tilbage i maj fyrede op under sin europæiske turné i spanske Sevilla.

Rundt omkring på de norske fodboldstadioner vil spillere og publikum i den bedste og næstbedste række desuden holde et minuts stilhed, inden søndagens kampe fløjtes i gang.

/ritzau/NTB