Mens nogle ældre vælgere efterhånden er ved at være erfarne, når det gælder folkeafstemninger om EU-anliggender, så er der andre, der endnu har til gode at prøve den slags.
Helt præcist er der 442.271 personer, der ifølge Danmarks Statistik er nye førstegangsvælgere, når de på onsdag får mulighed for at være med til at afgøre, om Danmark fortsat skal have et forsvarsforbehold i EU.
Det svarer til omkring 10 procent af de 4,3 millioner stemmeberettigede.
- Størstedelen af førstegangsvælgerne er danske statsborgere, som endnu ikke havde fejret deres 18-års fødselsdag ved den sidste afstemning om forbehold i 2015.
- Dertil kommer borgere, som er blevet danske statsborgere siden den sidste folkeafstemning, siger Annemette Lindhardt Olsen, der er specialkonsulent i Danmarks Statistik, i en pressemeddelelse.
Blandt førstegangsvælgerne er der nogenlunde ligelig fordeling mellem mænd og kvinder, men ser man på geografien, er studiebyerne i overvægt.
I Aarhus er det hele 16,4 procent af de stemmeberettigede, der får mulighed for at stemme for første gang, efterfulgt af Odense, København og Aalborg.
Af det samlede antal førstegangsvælgere er de 413.408 personer fyldt 18 år siden den seneste folkeafstemning om EU-retsforbeholdet i 2015.
De resterende 28.863 er personer, der har opnået dansk statsborgerskab siden da.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.