Administration 

Debat: Det snobbede Cand.Danmark går fallit uden unge tjenere og mekanikere

(Foto: Foto: E. Audras/Ritzau Scanpix/arkiv)

Vi har glemt, at smede, håndværkere og andre faglærte er en uundværlig del af værdikæden for at fastholde et rigt velstandsdanmark i fremtiden. Lad os få flere unge med nosser nok til at trodse forældrene og vælge en erhvervsuddannelse.

I løbet af kort tid har en ung tjener, en ung elektriker og en ung landbrugsmaskinemekaniker slået benene fuldstændig væk under mig.

Med høj faglighed, professionalisme, service, charme og overskud har de demonstreret, at faglærte er blomsten af Danmarks ungdom for nu at bruge et fortærsket udtryk.

Den unge tjener Lucas arbejder på et fynsk kro og hotel og leverer en uovertruffen service overfor vores selskab på otte voksne. Den tre retters menu præsenteres i detaljer og med et vid, der vil få tjenerne på Michelin-restauranter til at blegne.

Vinkortet gennemgås, og 23-årige Lucas vejleder kyndigt om valg af vine. Serveringen er perfekt. Som 17-årig begyndte han på uddannelsen som tjener hjemme i Sønderjylland, og da han som udlært blev tilbudt job på Fyn, flyttede han straks til nye udfordringer.

Benovede over professionalismen 

Lucas er stolt af sit fag og lærer fra sig til de andre unge tjenere, der endnu ikke er udlærte. Der er ikke en finger at sætte på betjeningen. Tjeneren sætter en ære i at gøre sit arbejde ordentligt og lidt til. Allerede nu fungerer han som en slags restaurantchef med overblik og overskud til at sørge for, at de mange små selskaber betjenes, så alle glade betaler regningen.

Tjenerfaget bør have en renæssance.

Vi er benovede over, hvor professionel den unge mand er. Og vi taler om, at tjenerfaget bør have en renæssance. For enhver mesterkoks tryllerier kan jo falde helt fra hinanden, hvis tjeneren ikke kan sin metier. Og kunderne kan blive væk, hvis de får ukyndig og ubehøvlet service.

Historien om den unge landbrugsmaskinemekaniker Rasmus er enslydende. Vi besøger et større landbrug på Fyn. Her fikser og vedligeholder den glade Rasmus landbrugsmaskinerne. Han har travlt i højsæsonen og tjener gode penge. Ejer allerede et hus på landet og har netop købt nummer to, som han vil leje ud.

Arbejdsløshed et fremmedord

Drømmene er store. Hænderne og hovedet skruet rigtigt på. Arbejdsløshed er nærmest et fremmedord for nyudlærte mekanikere. Karriere er heller ikke et ord, som falder Rasmus naturligt, for det er på universiteterne, at man bruger den slags udtryk. Han passer jo bare sit arbejde og ved, at der er bunker af fremtidsmuligheder indenfor faget.

Rasmus stråler af arbejdsglæde og faglig stolthed. Også landbrugsmaskinemekaniker-uddannelsen skal have en renæssance. For de unge er med til at sikre, at mejetærskere, traktorer og diverse maskiner i landbrugsdanmark kører, så der kan produceres korn og kød og eksporteres til alverdens lande.  

Så har vi den unge elektriker Frederik, der installerer ny ovn i mit køkken. I løbet af nul komma fem får han styr på kabler og el-installationer. 23 år. Behagelig og serviceminded. Professionel. Ved afgjort, hvad han har med at gøre. Og så skal han videre til næste arbejdsopgave.

Som elektriker bliver Frederik heller aldrig arbejdsløs, og hele produktionsdanmark og byggebranchen er afhængige af, at vi får flere som ham. 

Glemt værdien af faglærte

Den nye generation af faglærte oplever selv, at de bliver nedgjort, viser en ny undersøgelse fra den uafhængige tænketank DEA. De unge, der vælger at uddanne sig til snedker, industritekniker eller en anden faglig vej, risikerer at blive anset for dumme og uden udsigter til at kunne bygge en fremtid og tjene gode penge.

Deres kammerater, som måske læser international business på CBS eller cand.polit. på universitet, ryster på hovedet af Lucas, Frederik og Rasmus. Holdningen er ifølge et udsagn i DEA-undersøgelsen tilsyneladende, at ’man ender på røven, hvis man tager en erhvervsuddannelse’.

I mine øjne er de unge, der af egen drift og lyst vælger erhvervsuddannelser ikke bare deres generations helte men hele Danmarks helte.

Det er jo noget forbandet vrøvl og en vildfarelse, som forældregenerationen i høj grad har ansvaret for, fordi vi har glemt værdien af dygtige faglærte og troet, at Danmark kan gå på vandet, hvis vi alle er økonomer, jurister, ingeniører eller antropologer. 

Men Cand.Danmark ville hurtigt gå rabundus og vores velfærdsamfund blive en skygge af sig selv, hvis vi ikke fortsat producerer unge faglærte.

Derfor skal vi påskønne dem langt mere end i dag, hvor unge på erhvervsskolerne alt for ofte dukker nakken, fordi familie og gymnasievenner ser skævt til deres uddannelsesvalg.

Faglærte er en af byggestenene i det velfærdsdanmark, som vi alle sammen nyder godt af i dag.

En af fordommene om unge på erhvervsuddannelserne er, at de både er lidt tunge i det og ikke har andre muligheder end at tage en faglig uddannelse. Det ligger i luften, at man bliver tjener, mekaniker og elektriker af nød og er lidt en stakkel.

I mine øjne er de unge, der af egen drift og lyst vælger erhvervsuddannelser ikke bare deres generations helte men hele Danmarks helte. Fordi de er stærke nok til at gå op imod forældrenes ambitioner og et uddannelsessystem, hvor der nærmest kun har været en ensrettet motorvej med kurs mod gymnasiet. Og stærke nok til at vælge det, som desværre betragtes som taberholdet, men burde være vinderholdet i de unges uddannelsesvalg. 

 

Lad os få flere unge mønsterbrydere med nosser til at blive tjenere, elektrikere og landbrugsmaskinemekanikere.

Erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, Lone Folmer Berthelsen, har i Jyllandsposten opfordret alle forældre til at være åbne overfor erhvervsuddannelserne.

- For mig er dagens mønsterbryder den unge, der insisterer på at ville tage en erhvervsuddannelse. Forældrene må ikke have den opfattelse, at man ved det, spilder et godt hoved, siger DI-chefen.

En del af værdikæden

Det er så præcist sagt. Faglærte er en af byggestenene i det velfærdsdanmark, som vi alle sammen nyder godt af i dag. Men vi har glemt, at snedkere, murere og klejnsmede er en uundværlig del af værdikæden for at fastholde et rigt velstandssamfund i fremtiden. Før den indsigt trænger ind i hovederne på det elitære og snobbede Cand.Danmark, kan jeg frygte, at mange unge med lyst til at blive faglærte, alligevel søger mod gymnasiet. 

Lad os få flere unge mønsterbrydere med nosser til at blive tjenere, elektrikere og landbrugsmaskinemekanikere. Om kun syv år – i 2025 – vil Danmark mangle 60.000 faglærte. Kun 19 procent af de unge, der i disse dage forlader folkeskolen, har søgt ind på en erhvervsskole efter sommerferien.

Vores vækst, velstand og velfærd afhænger af at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

Det er stærke og seje unge mænd som Lucas, Rasmus og Frederik, der kan skabe prestige og respekt omkring erhvervsuddannelserne.

Kom nu ud i Danmark og opdag de faglærte og hyld dem, som de fortjener!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

glade mennesker
Nyheder

Dansker kommer hjem

i russisk fængselstøj

kar kigger ud af vindue
Dyreliv

Katte låses inde
hele sommeren

mand ser alvorlig ud
Kendte

Kræftramte Dario Campeotto:
Sådan har jeg det

Pengesedler og mønter
Nyheder

Private nyder største lønstigninger i 13 år

personer kigger
Nyheder

19 elever er dræbt i
USA's værste
skoleskyderi i årevis

beredskab i arbejde
Krimi

Fem unge anholdt

efter brand på skole

personer på et marked
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en pukkelhval
Dyreliv

Dykkere redder 12 meter lang pukkelhval

Nyheder

To danskere smittet med abekopper

lottokugler
Helt vildt

Fik Lotto-kupon i gave:

Vandt 195 millioner kr.

Spejl med kokain
Krimi

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

trafik på motorvej
Nyheder

Miniferie byder på tæt trafik og kø

Kurt Zouma
Sport

Fodboldstjerne erkender sig skyldig i dyremishandling

Bil er kørt ind i hus
Nyheder

Bil brager ind i hus:

Mand i kritisk tilstand

Rene Dif
Kendte

Aqua-stjerne skal være morfar

Et kæmpe fly på en landingsbane
Helt vildt

Kæmpe fly lander i Rønne

to stjerner kommer sammen på en rød løber
Kendte

Johnny Depps advokater indkalder Kate Moss som vidne

En kvinde hænger højt oppe på en klatrevæg
Livsstil

Vi er blevet vilde med at klatre

Krimi

Dansk Jehovas Vidne løsladt efter fem år i fængsel

En sandstrand
Rejser

Danskere vælger Egypten til igen

lottokuponer
Nyheder

Mand efter milliongevinst: Som en rutschebanetur

En blond kvinde med headset
Kendte

Puk Damsgård i chok efter slangemøde

Prins Joachim og prinsesse Marie kysser
Kongelige

Joachim og Maries bryllupsdag: Kærester og kolleger

en mand med briller i jakkesæt ved en legovæg
Nyheder

Lego-familien i generationsskifte

to kamphunde leger på en plæne
Krimi

Skulle passe hunde for sin søn: Bidt ihjel 

en mand med skæg og militærtøj
Nyheder

Zelenskyj er en af verdens mest indflydelsesrige

en havn
Krimi

Ung ukrainer klemt ihjel i Esbjerg 

en mark med korn
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb det seneste døgn i Ukraine-konflikten

ishockeyspillere set fra siden
Sport

Kæmpe triumf:

Danmark tæver verdensmestrene 

en sanger med langt hår
Kendte

Cobains guitar solgt for 32 millioner 

missil affyres fra en fregat
Nyheder

Forsker kalder dansk missildonation opsigtsvækkende

En udbrændt bil
Krimi

Dyr BMW udbrændt

En kaptajn og et par damer
Film og TV

Tv-serien som skabte en hel industri

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Nye fotos øger presset på Boris Johnson 

et par til en premiere
Kendte

DR-vært afslører hemmelighed: Vi er forlovet

fem personer poserer
Film og TV

Forlader

Løvens Hule

et smukt par på den røde løber
Kendte

Schwarzenegger bedstefar igen

støvsuger
Nyheder

Brug ikke disse

støvsugere:

Kan bryde i brand

reagensglas med prøvesvar
Nyheder

Dansker smittet med

abekopper

grillbar set udefra
Mad og drikke

Berømt grillbar

lukker og slukker

mand holdes tilbage af vagter
Kendte

Voldtægtssag mod

realitystjerne:

Dårlig stemning

tyk mand holder i mavefedtet
Sex og samliv

Nyt dansk studie:

Vægttab er lig med

flere sædceller

Nyheder

Stopper i folketinget:

Flytter til Afrika 

mark med bogstaver set fra flyvindue
Helt vildt

Flypassagerer i panik:

Velkommen til Luton 

skilt foran retten i odense
Krimi

Snød for 10 millioner:

Kan slippe for fængsel

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F: Smitten

kan stige

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Boykotter DR:

I behøver ikke ringe

en anden gang 

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand

fodboldspiller på banen
Sport

Målmand overfaldet:

- Idioter 

youtube ikon
Nyheder

YouTube har fjernet

70.000 videoer 

soldater arbejder ved stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb

natten i Ukraine-konflikten

Nyheder

De Radikale lukker radiokanal

Sport

FCK mestre – for 14. gang

Nyheder

Minister vil undersøge anklage om overgreb i domkirke

Strandet hval
Dyreliv

Hval skyllet i land på vestkysten

Manu Sareen
Kendte

Manu Sareen scorer nyt job

Folk fylder vand på flasker
Nyheder

Rekord-varmt i Spanien

En politibil
Krimi

Mand fundet død

Nye kartofler vaskes i en spand
Livsstil

Haven i juni: Tid til at rydde og nyde

ishockeyspillere set ovenfra
Sport

Slutprogrammet taler ikke til Danmarks fordel

En alligator i en pool
Helt vildt

Chok:

Familie fandt kæmpe alligator i deres pool

Bier i flok
Krimi

Fanget i træ og stukket ihjel af bisværm

En smuk kvinde i g-streng
Kendte

Kim Kardashian hånet:

Hun ligner en tegneserie

hænder på tastatur
Livsstil

Pas på:

Dit barn bliver snydt for penge i computerspil

Et lille fly i luften
Krimi

Hel familie udslettet i flystyrt

en blond kvinde på den røde løber
Kendte

Linda P efter mobning: En befrielse at bruge humoren

Bacon på panden
Mad og drikke

Sådan skal du stege din bacon

ambulance ved en sø
Krimi

Ung mand formodes druknet i sø

en smadret by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

En motorcykel i en grøft
Krimi

21-årig motorcyklist død

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil