I løbet af kort tid har en ung tjener, en ung elektriker og en ung landbrugsmaskinemekaniker slået benene fuldstændig væk under mig.
Med høj faglighed, professionalisme, service, charme og overskud har de demonstreret, at faglærte er blomsten af Danmarks ungdom for nu at bruge et fortærsket udtryk.
Den unge tjener Lucas arbejder på et fynsk kro og hotel og leverer en uovertruffen service overfor vores selskab på otte voksne. Den tre retters menu præsenteres i detaljer og med et vid, der vil få tjenerne på Michelin-restauranter til at blegne.
Vinkortet gennemgås, og 23-årige Lucas vejleder kyndigt om valg af vine. Serveringen er perfekt. Som 17-årig begyndte han på uddannelsen som tjener hjemme i Sønderjylland, og da han som udlært blev tilbudt job på Fyn, flyttede han straks til nye udfordringer.
Benovede over professionalismen
Lucas er stolt af sit fag og lærer fra sig til de andre unge tjenere, der endnu ikke er udlærte. Der er ikke en finger at sætte på betjeningen. Tjeneren sætter en ære i at gøre sit arbejde ordentligt og lidt til. Allerede nu fungerer han som en slags restaurantchef med overblik og overskud til at sørge for, at de mange små selskaber betjenes, så alle glade betaler regningen.
Tjenerfaget bør have en renæssance.
Vi er benovede over, hvor professionel den unge mand er. Og vi taler om, at tjenerfaget bør have en renæssance. For enhver mesterkoks tryllerier kan jo falde helt fra hinanden, hvis tjeneren ikke kan sin metier. Og kunderne kan blive væk, hvis de får ukyndig og ubehøvlet service.
Historien om den unge landbrugsmaskinemekaniker Rasmus er enslydende. Vi besøger et større landbrug på Fyn. Her fikser og vedligeholder den glade Rasmus landbrugsmaskinerne. Han har travlt i højsæsonen og tjener gode penge. Ejer allerede et hus på landet og har netop købt nummer to, som han vil leje ud.
Arbejdsløshed et fremmedord
Drømmene er store. Hænderne og hovedet skruet rigtigt på. Arbejdsløshed er nærmest et fremmedord for nyudlærte mekanikere. Karriere er heller ikke et ord, som falder Rasmus naturligt, for det er på universiteterne, at man bruger den slags udtryk. Han passer jo bare sit arbejde og ved, at der er bunker af fremtidsmuligheder indenfor faget.
Rasmus stråler af arbejdsglæde og faglig stolthed. Også landbrugsmaskinemekaniker-uddannelsen skal have en renæssance. For de unge er med til at sikre, at mejetærskere, traktorer og diverse maskiner i landbrugsdanmark kører, så der kan produceres korn og kød og eksporteres til alverdens lande.
Så har vi den unge elektriker Frederik, der installerer ny ovn i mit køkken. I løbet af nul komma fem får han styr på kabler og el-installationer. 23 år. Behagelig og serviceminded. Professionel. Ved afgjort, hvad han har med at gøre. Og så skal han videre til næste arbejdsopgave.
Som elektriker bliver Frederik heller aldrig arbejdsløs, og hele produktionsdanmark og byggebranchen er afhængige af, at vi får flere som ham.
Glemt værdien af faglærte
Den nye generation af faglærte oplever selv, at de bliver nedgjort, viser en ny undersøgelse fra den uafhængige tænketank DEA. De unge, der vælger at uddanne sig til snedker, industritekniker eller en anden faglig vej, risikerer at blive anset for dumme og uden udsigter til at kunne bygge en fremtid og tjene gode penge.
Deres kammerater, som måske læser international business på CBS eller cand.polit. på universitet, ryster på hovedet af Lucas, Frederik og Rasmus. Holdningen er ifølge et udsagn i DEA-undersøgelsen tilsyneladende, at ’man ender på røven, hvis man tager en erhvervsuddannelse’.
I mine øjne er de unge, der af egen drift og lyst vælger erhvervsuddannelser ikke bare deres generations helte men hele Danmarks helte.
Det er jo noget forbandet vrøvl og en vildfarelse, som forældregenerationen i høj grad har ansvaret for, fordi vi har glemt værdien af dygtige faglærte og troet, at Danmark kan gå på vandet, hvis vi alle er økonomer, jurister, ingeniører eller antropologer.
Men Cand.Danmark ville hurtigt gå rabundus og vores velfærdsamfund blive en skygge af sig selv, hvis vi ikke fortsat producerer unge faglærte.
Derfor skal vi påskønne dem langt mere end i dag, hvor unge på erhvervsskolerne alt for ofte dukker nakken, fordi familie og gymnasievenner ser skævt til deres uddannelsesvalg.
Faglærte er en af byggestenene i det velfærdsdanmark, som vi alle sammen nyder godt af i dag.
En af fordommene om unge på erhvervsuddannelserne er, at de både er lidt tunge i det og ikke har andre muligheder end at tage en faglig uddannelse. Det ligger i luften, at man bliver tjener, mekaniker og elektriker af nød og er lidt en stakkel.
I mine øjne er de unge, der af egen drift og lyst vælger erhvervsuddannelser ikke bare deres generations helte men hele Danmarks helte. Fordi de er stærke nok til at gå op imod forældrenes ambitioner og et uddannelsessystem, hvor der nærmest kun har været en ensrettet motorvej med kurs mod gymnasiet. Og stærke nok til at vælge det, som desværre betragtes som taberholdet, men burde være vinderholdet i de unges uddannelsesvalg.
Lad os få flere unge mønsterbrydere med nosser til at blive tjenere, elektrikere og landbrugsmaskinemekanikere.
Erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, Lone Folmer Berthelsen, har i Jyllandsposten opfordret alle forældre til at være åbne overfor erhvervsuddannelserne.
- For mig er dagens mønsterbryder den unge, der insisterer på at ville tage en erhvervsuddannelse. Forældrene må ikke have den opfattelse, at man ved det, spilder et godt hoved, siger DI-chefen.
En del af værdikæden
Det er så præcist sagt. Faglærte er en af byggestenene i det velfærdsdanmark, som vi alle sammen nyder godt af i dag. Men vi har glemt, at snedkere, murere og klejnsmede er en uundværlig del af værdikæden for at fastholde et rigt velstandssamfund i fremtiden. Før den indsigt trænger ind i hovederne på det elitære og snobbede Cand.Danmark, kan jeg frygte, at mange unge med lyst til at blive faglærte, alligevel søger mod gymnasiet.
Lad os få flere unge mønsterbrydere med nosser til at blive tjenere, elektrikere og landbrugsmaskinemekanikere. Om kun syv år – i 2025 – vil Danmark mangle 60.000 faglærte. Kun 19 procent af de unge, der i disse dage forlader folkeskolen, har søgt ind på en erhvervsskole efter sommerferien.
Vores vækst, velstand og velfærd afhænger af at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.
Det er stærke og seje unge mænd som Lucas, Rasmus og Frederik, der kan skabe prestige og respekt omkring erhvervsuddannelserne.
Kom nu ud i Danmark og opdag de faglærte og hyld dem, som de fortjener!
Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.