Maler-Frederik om ulykker på job: Derfor kommer vi mænd oftere til skade
Frederik Madsen oplever på sin arbejdsplads, at mændene godt kan slægte lidt på sikkerhedsforanstaltningerne. Foto: Privatfoto
Frederik Madsen oplever på sin arbejdsplads, at mændene er mere risikovillige end kvinderne.

Frederik Madsen har været maler i fire år og er arbejdsmiljørepræsentant hos malerfirmaet Jørn Andersen og Sønner i Engesvang. Han kan godt nikke genkendende til, at mænd er mere risikovillige på jobbet end kvinder.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at mænd inden for bygge- og anlægsbranchen i højere grad er involveret i arbejdsulykker end kvinder, når man justerer for, at der overordnet er flere mænd i den branche.

Selvom Frederik Madsen ikke direkte har oplevet arbejdsulykker på sin arbejdsplads, undrer tallene ham ikke. Han har som maler flere kvindelige kolleger end mange andre håndværkere og oplever, at der er en forskel på, hvordan mænd og kvinder udfører deres arbejdsopgaver.

- Det handler om, at det skal gå hurtigere. Vi (mænd red.) gider for eksempel ikke lige gå ud i bilen og hente en støvmaske. Hvis man går på et stillads og kan se, at man ikke helt kan nå, burde man ringe, så det kan sættes højere op. I stedet tager man en stige med op på stilladset. Hvis den så heller ikke kan nå, må man lige op på det øverste trin og stå på tæer. Her er kvinderne er bedre til at tage sig tid til tingene, siger Frederik Madsen til Avisen.dk.

Tarzan-syndromet

På arbejdspladsen er der lige nu omkring 15 malere, hvor størstedelen i øjeblikket er kvinder. Undersøgelser viser, at mænd med mere traditionelle maskulinitetsidealer har større tendens til at komme til skade eller i hvert fald ikke tage sikkerhedsforanstaltninger så alvorligt, fordi de mener, at de godt kan klare sig uden værnemidler.

Det kan Frederik Madsen nikke genkendende til.

- Et godt eksempel er masker. Man griner lidt, når folk tager maske på. Men man finder faktisk ud af, at det er mere farligt end som så, siger han.

Tingene ændrer sig

Derfor oplever Frederik Madsen også, at tingene har ændret sig, og at man faktisk er begyndt at langt mere op i sikkerhed, end man hidtil har gjort.

- Jeg tror, man er blevet mere opmærksom på det, fordi man kan se, hvad der er sket med andre håndværkere de sidste 30 år. Mange gamle malere er jo blevet syge og har fået lungekræft, fordi de ikke har brugt de værnemidler, som der har været til rådighed, siger han.

Frederik Madsen har selv en far, der har været maler i 40 år og ifølge sine egne ord er nedslidt. Det skyldes både det hårde fysiske arbejde, men også, at han for eksempel ikke har brugt knæpuder til sine knæ. Det ødelægger man knæene af, fortæller Frederik Madsen.

Samtidig fortæller Frederik Madsen også, at malerne i det firma, hvor han er ansat, er gode til at sørge for sikkerhed, og cheferne er opmærksomme på, om der er redskaber, der kan gøre arbejdet nemmere og mere sikkert for medarbejderne.

- Jeg prøver også at sige til folk, at de skal huske at have deres sikkerhedssko på. Hvis arbejdstilsynet kommet ud på byggepladsen, vil jeg jo også få en bøde. De skal jo passe på sig selv, siger han.

Rollefordelingen mellem mænd og kvinder er forskellig

Frederik Madsen påpeger samtidig, at der også findes en anden rollefordeling mellem mænd og kvinder, selv hvis de besidder de samme job. Det handler ifølge ham i høj grad om, at man gerne vil skåne kvinderne for arbejdet, da de jo ikke besidder den samme fysik som mændene.

- Hvis der skulle slibes lofter og vægge, ville mændene tage lofterne, og så kunne kvinderne slibe væggene. Man prøver på den måde også at skåne kvinderne mere, fordi det er hårdt fysisk arbejde, siger Frederik Madsen.