Den nye regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative lægger op til en årlig vækst i offentligt forbrug på 0,3 procent.
Men det betyder reelt besparelser på 14 milliarder, fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
For væksten på 0,3 procent matcher ikke det årlige demografiske pres på grund af flere ældre, syge mv., som er på 0,6 procent.
Det konkluderer AE i en ny analyse, lavet for Avisen.dk, på baggrund af den nye trekløverregerings regeringsgrundlag, som blev præsenteret søndag eftermiddag.
Ifølge analysen vil der komme til at mangle 14,25 milliarder frem mod 2025 for at kunne følge med i den demografiske udvikling.
Det vil betyde besparelser på den nære velfærd som børnepasning og ældrepleje, konkluderer AE.
- Vi kommer til at opleve store forringelser på velfærden. For antallet er børn og ældre, der har behov for pleje, vil stige, men vil der være færre penge til dem, siger direktør i AE Lars Andersen til Avisen.dk.
Kan blive mere effektive
Den liberale tænketank Cepos er enig, at der i en alt-andet-lige-situation bliver 14 mia. mindre i kassen. Ifølge cheføkonom Mads Lundby Hansen er der bare et stort men:
- Når AE finder en manko på 14 mia. kr., er det ud fra en tankegang om, at der ikke kommer nogen produktivitetsfremskridt i den offentlige sektor, siger han.
Ifølge Mads Lundby Hansen er det faktisk muligt at finde flere penge til velfærd, selv om væksten kun er på 0,3 procent. Det kræver, at kommuner, regioner og andre offentlige instanser arbejder mere effektivt og lærer af dem, der finder de bedste løsninger.
- Man kan nemlig øge den offentlige produktivitet, så man får mere service for de samme penge. Det kan for eksempel ske via mange flere udliciteringer af offentlige opgaver til private virksomheder. Desuden kan de mindst effektive kommuner lære af de mest effektive kommuner på ældreområdet med videre, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Han henviser til, at en kommission, der arbejdede under den tidligere S-regering, fandt frem til, at det var muligt at øge produktiviteten i den offentlige sektor med helt op til 10 procent.