Administration 

"Danskernes arbejdsliv er ikke som politikernes på Christiansborg"

Hvis statsministeren lader sig inspirere af LO's nye seniorpakke, vil flere ufaglærte og faglærte kunne holde til at arbejde flere år uden nedslidning, mener LO-formand Lizette Risgaard. (Foto: Foto: Martin Sylvest, Scanpix.)

LO klar med en ny tilbagetrækningspakke med fire konkrete forslag til regeringen, så lønmodtagere kan holde flere år på arbejdsmarkedet. Venstre mener, at den nye seniorpakke er overflødig.

Pensionsalderen stiger med rekordfart. I 2030 er den officielle pensionsalder 68 år, og regeringen ser gerne pensionsalderen hævet med yderligere et halvt år allerede fra 2025.

Men hvis gulvlæggere, slagteriarbejdere, sosuer og andre LO-medlemmer skal holde stadig flere år på jobbet, skal der føres en helt anden arbejdsmarkedspolitik, end den der føres i dag, mener LO.

Derfor præsenterer LO-formand Lizette Risgaard torsdag en tilbagetrækningspakke med en stribe konkrete forslag til regeringen og politikerne på Christiansborg.  

- Hvis pakken med de mange gode forslag blev vedtaget af Folketinget, ville flere af vores LO-medlemmer på sigt kunne holde til at arbejde til de fylder 68 år, siger Lizette Risgaard.

Hun fremhæver, at det jo vil være godt for vækst og Danmarks husholdningsbudget, som Lars Løkke går så højt op i. 

LO’s tilbagetrækningspakke foreslår blandt andet, at Arbejdstilsynet får en permanent bevilling, så langsigtet planlægning af Arbejdstilsynets aktiviteter bliver mulig.

Derudover kræver LO, at Arbejdstilsynet allerede på finansloven for 2017 får en ekstra bevilling på mindst 60 millioner kroner for at sikre en stærkere arbejdsmiljøindsats ude på virksomhederne.

LO foreslår også, at der bliver nemmere adgang til seniorførtidspension, ligesom arbejdsmarkedsuddannelserne skal have et helt andet fokus end i dag på gruppen af seniorer. Blandt andet skal der på flere uddannelser oprettes særlige seniorhold, der kan tiltrække flere ældre til at efteruddanne sig.    

Derudover ser LO gerne, at der afsættes penge til sporskifte, så beskæftigede inden for særligt nedslidningstruede brancher kan få økonomisk støtte til omskoling til andre jobfunktioner.

- Man skal selvfølgelig kunne få økonomisk mulighed til at uddanne sig ud af et nedslidende job, når helbredet ikke kan holde, siger Lizette Risgaard.  

En ny undersøgelse, som Epinion netop har gennemført for LO, viser, at hver femte LO-medlem tager smertestillende medicin dagligt eller flere gange om ugen for at klare arbejdsdagen. Det svarer til, at cirka 200.000 håndværkere, lagerarbejdere, industriteknikere og andre medlemmer af 3F, Dansk Metal, FOA og HK en eller flere gange om ugen finder pilleglasset frem, før de går på job.

- Danskernes arbejdsliv er ikke som politikernes på Christiansborg, og det er de nødt til at forstå. LO-familierne skal ikke bøde for, at et folketingsflertal tilbage i 2006 vedtog en stigende pensionsalder og lovede øgede tiltag på arbejdsmiljøområdet og siden sprang i målet og glemte at øge bevillingerne til bedre arbejdsmiljø, siger Lizette Risgaard.

Selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop har lagt 2025-planen, der indeholdt forslag om at hæve pensionsalderen ekstraordinært hurtigt fra 2025, i skuffen, beroliger det ikke Lizette Risgaard.

- Det er da en lille succes, at regeringen nu udskyder 2025-planen, men det ændrer jo i virkeligheden ikke på noget. For der er stadig et politisk ønske om at hæve pensionsalderen, og derfor er det nu, at slaget skal slås i forhold til at få flere penge på finansloven til vores ønsker, fastslår hun.

Bedre sent end aldrig

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det nødvendigt, at fagbevægelsen er oppe på stikkerne i forhold til stigende pensionsalder.

- Det lyder fornuftigt i mine ører, at LO nu kommer med en tilbagetrækningspakke. Vi har nemlig glemt at tale uddannelse, sporskifte og gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet herhjemme, og hvis den debat skal tages, skal fagforeningerne går forrest, siger Henning Jørgensen.

Han kalder det bedre sent end aldrig, at LO nu præsenterer en stribe forslag til tilbagetrækningspolitik.

- Alle de faglige organisationer har været for længe om at komme med udspil, der sikrer deres medlemmer ikke bliver nedslidte. Vi har vidst i årtier, at gennemsnitsalderen stiger, og at vejen til større produktion og vækst i arbejdsgivernes og politikernes øjne går gennem et længere arbejdsliv. Alligevel har det været småt med faglige tiltag for at sikre, at man kan holde til et langt arbejdsliv, siger Henning Jørgensen. 

Venstre ikke begejstret

I Venstre mener arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen, at LO’s tilbagetrækningspakke er overflødig. 

- Overordnet mener Venstre, at vi har et velfungerende og fleksibelt pensionssystem, der også omfatter hjælpemuligheder for personer, der ikke er i stand til at fortsætte på arbejdsmarkedet i hidtidigt omfang. Samtidig kan vi se, at levetiden er steget mere end vi regnede med, da vi vedtog velfærdsaftalen i 2006. Det er naturligvis glædeligt, at danskerne lever lidt længere, men hvis vi skal have råd til fremtidens velfærd, kræver det en regulering af aldersgrænserne, siger Hans Andersen.

Derfor foreslår Venstre fortsat, at pensionsalderen skal hæves med seks måneder, og når forhandlingerne om blandt andet finansloven for næste år er faldet på plads, fortsætter forhandlingerne om resten af 2025-planen, understreger han.

Hans Andersen fremhæver, at personer, der er nedslidte, allerede har mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet med seniorførtidspension, førtidspension, fleksjob og med regeringens nye forslag til en ny seniorfleksjobordning.

Endelig fremfører Hans Andersen, at der ikke er behov for yderligere bevillinger til Arbejdstilsynet på næste års finanslov, sådan som LO ønsker det.

- Vi har alle sammen en interesse i, at vores arbejdsmiljø er godt, og det er vigtigt, at virksomhederne prioriterer det gode arbejdsliv. Men der er ingen grund til, at Arbejdstilsynet fører tilsyn med de virksomheder, der har styr på arbejdsmiljøet. Derfor mener vi fortsat, at Arbejdstilsynet kan løse deres opgaver fremadrettet, også i 2017, siger han.

Tror på at ministeren lytter

Men LO-formand Lizette Risgaard ryster på hovedet over, at Venstres arbejdsmarkedsordfører mere eller mindre hælder hendes seniorpakke ned ad brættet. Derfor sætter hun sin lid til, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er mere lydhør, når han torsdag deltager i en LO-konference med titlen ’Flere gode år på arbejdsmarkedet’.

- Jeg har en tro på og forventning om, at beskæftigelsesministeren lytter på os, og at der er dele af pakken, som han vil tage med hjem og arbejde videre med, siger hun.

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind