Døde øjne, sorte skærme, lange enetaler og energiforladt stemning. Virtuelle møder og workshops har været en nødvendighed under coronakrisen, men de fleste oplever møder, der mangler energien og nerven fra det fysiske samvær. Samtidig evner de eksisterende videotjenester ikke at imødekomme deltagernes behov for dynamiske præsentationer og funktioner.
Ind træder danske Butter. På kun 10 måneder har det danske startup etableret sig som én af de store udfordrere til Zoom og Google Meets med en tjeneste, der håndterer workshops og komplekse møder. Det løfter øjenbryn i både Silicon Valley og Europa. Butter har rejst 20 mio. kroner i funding og kan allerede skrive store, globale kunder som Accenture, WeWork og Deloitte på listen.
Medstifter og CEO, Jakob Knutzen, fortæller, at målsætningen med Butter er helt simpel og klar. De giver mulighed for at afholde virtuelle workshops, der er bedre end de fysiske.
Alt andet end kedeligt. Butters muntre udvalg af personer, som man kan være til mødet. Foto: Butter
- Vi ved efterhånden alle, hvor teknisk svært det er at afholde virtuelle workshops. Der kokses rundt i værktøjer og skærmdeling, og mange ender at være tilskuere frem for deltagere. Værktøjerne er for sterile, og der mangler dynamik. Butter kobler fordelene ved at være digital med energien fra det fysiske møde. Brugerne får en ekstra dimension og funktionalitet, som de fysiske ikke kan matche, siger Jakob Knutzen, der fra start har satset på at bygge en international løsning. Det voksende globale marked for virtuelle møder vurderes til at have en værdi på svimlende 100 mia. dollars.
Danske iværksættere skal tænke globalt
Ifølge den danske medstifter skyldes succesen og den nyeste funding, at de har tænkt globalt fra start. Butters største marked er ikke Danmark, men har deres største brugerbase i USA, Tyskland og Holland. Jakob Knutzen mener, at danske iværksættere generelt begår den store fejl, at de tænker Danmark først. Og det betyder, at de ikke er klar til skalering og internationalt push - og aldrig bliver til det store internationale eventyr, som mange drømmer om.
Vores virtuelle møder i arbejdstiden bliver også en stor del af hverdagen efter corona, og Butter vil gøre dem mere loose, men frem for alt mere brugervenlige. Foto: Unsplash/Locas Law
- Vores brugere er internationale, vores team er fra otte lande, og founders er fra Danmark og Malaysia. Vores mål er at løse en global udfordring med et produkt, der er gearet til det globale behov. Det er fristende at tænke på det nære i opstarten, men det giver udfordringer i det lange løb, siger Jakob Knutzen. Butter fik deres første kapital fra den danske venturevirksomhed Morph Capital, der netop er kendte for deres internationale udsyn.
Fremtidens samarbejde er virtuelt
Selvom verden på et tidspunkt forventes at komme tilbage til den, vi kendte før krisen, betyder det ikke, at behovet for virtuelle workshops stopper.
- Eksternt samarbejde på tværs af virksomheder og landegrænser er kommet for at blive. Vi skal fortsat være i stand til at arbejde effektivt sammen på tværs af afstande. De nuværende redskaber har ikke fulgt med udviklingen, og derfor bygger vi fremtidens mødeværktøj, siger Jakob Knutzen.
Kort om Butter
* Blev grundlagt af Jakob Knutzen, Christopher Holm-Hansen og malaysiske Adam Wan.
* De tre arbejdede først sammen om en startup kaldet StreamCrux, der skulle være et fællesskab inden for streaming og gaming, men det lukkede ned i begyndelsen af 2020.
* Den seneste investeringsrunde i Butter kommer fra prominente europæiske investorer. Butter har netop fået 17 mio kr. fra tyske Project A og markant angel investorer som Des Traynor (Co-founder af Intercom). De gør tidligere investorer Morph Capital selskab, som investerede i Jakob Knutzen og holdet, før Butter var Butter.