Byer som Hong Kong, Shenzhen og Dubai har i årevis været økonomiske vækstcentre, hvor den økonomiske fremgang i høj grad skyldes deres særstatus som særlige, autonome økonomiske zoner – også kendt som charter cities.
Begrebet autonomi indebærer retten til at styre og bestemme over sig selv. Netop dette kendetegner grundidéen bag de såkaldte charterbyer. En by, hvor det styrende system er defineret af byens egne love frem for generel lov i landet. På øen Roatán uden for Honduras har et iværksætterteam stiftet Latinamerikas første særlig økonomiske zone Próspera.
Bag den står den danske venturefond Morph Capital, der sammen med andre danske investorer lægger 20 millioner kroner i projektet. For Morph Capital er investeringen todelt i governance platformen Próspera og i ejendomsfonden Saint Johns Bay.
- En af grundstenene i Morph Capital er, at vi er mere iværksættere, end vi er investorer. Det afspejler investeringen i Próspera i den grad. Der er et økonomisk potentiale, men indebærer også en længere tidshorisont end en normal investering, der måske normalt ligger på 5-10 år. Vi er klar til at være med hele vejen, og vi glæder os til at se, hvordan Próspera forløser sit potentiale, siger Lasse Birk Olesen, der er partner i Morph Capital.
Nobelprisvinder er bag idéen
Saint Johns Bay investerer i grunde og ejendomme til de mange virksomheder, beboere og turister, der på sigt skal skabe liv i Próspera, mens softwarevirksomheden Próspera bygger den digitale infrastruktur, så det er nemt at oprette nye virksomheder, indberette skat og ikke mindst få et e-statsborgerskab i Próspera – Lasse Birk Olesen er allerede e-borger i byen.
Lige nu er Honduras mest kendt som et fattigt mellemamerikansk land, men det skal der laves om på, mener flere iværksættere. Foto: Scanpix
- Udover at være et attraktivt sted at starte nye virksomheder vil der være et enormt vækstpotentiale i fx medicinsk turisme fra USA, der allerede er en milliardindustri. Det vil naturligvis også være et interessant område for hele tech-branchen og vidensøkonomien, siger Lasse Birk Olesen.
Idéen om charterbyer kommer fra den nobelprisvindende økonom Paul Romer, der i 2009 præsenterede en nytænkende form for styringsstruktur. Formålet er at skabe en zone, hvor der gennem egen forretningsregulering, retsvæsen, politi skabes de ideelle betingelser for erhvervsliv, arbejdspladser og mulighed for at håndplukke de bedste governance-former fra hele verden.
Et aftryk på verden
Paul Romer er inspireret af byer som Shenzhen i Kina og Singapore, der på få årtier er vokset eksplosivt og har skabt millioner af arbejdspladser til lokalbefolkningen. Netop udviklingen af Honduras og de medfølgende fordele som en lang række jobs til de lokale var noget af det, der tiltalte Morph Capital ved at gå ind i investeringen.
- Próspera kommer til at udvikle hele lokalområdet og gøre en forskel for befolkningen i Honduras. Der er et krav om at 90% af alle ufaglærte arbejdere skal være hondurianere for at sikre lokal jobskabelse. Det vil skabe millioner af jobs i et af verdens mest udfordrede lande ift. økonomi og kriminalitet. Vi vil være med til at sætte et aftryk på verden, hvor innovative eksperimenter og best practises hele tiden kan være med til at vise os nye måder at drive forretning på, siger Lasse Birk Olesen.