Danmark har verdens højeste skattetryk

Danmark

Halvdelen af alle indtægter i Danmark går til skatter og afgifter. Skatteministeren er ikke stolt. Enhedslisten synes, at 1. pladsen er helt okay.

Danmark har det højeste skattetryk i verden.

Det viser de seneste tal fra 2006 fra EUs statistiske kontor Eurostat, som sammenligner de 27 EU-lande.

Ifølge sammenligningen ligger Danmark på førstepladsen med et skattetryk på 49,1 procent.

Skatteminister Kristian Jensen (V) er ikke glad for at stille sig op på sejrsskamlen og modtage medaljen for verdens hårdest beskatning.

»Det er ikke noget godt verdensmesterskab at vinde. Skattetrykket påvirker danskernes lyst til at arbejde, og det påvirker velstanden i Danmark,« sukker Kristian Jensen.

Enhedslisten tilfreds

Nummer to på listen er Sverige med et skattetryk på 48,9 procent. I bunden ligger Rumænien med 28,6 procent og Slovakiet med 29,2 procent.

Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen er dog godt tilfreds med førstepladsen.

»Jeg synes, det er helt okay. Jeg er ikke bekymret over skattetrykket, jeg er kun bekymret over, hvem det er, der betaler. De multinationale virksomheder betaler i dag for lidt i skat, mens arbejdsløse, pensionister og de lavest lønnede betaler for meget,« siger Frank Aaen.

Rumænien ligger sidst

Der er dog ikke udsigt til at Danmark rykker længere ned på listen foreløbig.

Ifølge skatteminister Kristian Jensen har regeringen gennemført skattelettelser siden 2001 for omkring 40 milliarder kroner. Alligevel er det ikke nok til at rykke ned på listen.

»Selv om vi i år når ned på omkring 48,4 procent, er det ikke nok til at sende 1. pladsen over Øresund til Sverige. Danmark bliver aldrig et lavbeskattet land. Men alt andet end 1. pladsen er bedre.«

Hvor på listen skal Danmark ligge?

»Det er ikke ønskværdig at bevare førstepladsen. Jeg kan ikke komme det tættere.«

faktaboks

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand