Et stort flertal i Folketinget vil beskytte seniorernes mulighed for at arbejde videre, efter de er fyldt 70 år. Men det kan medføre, at langt flere i stedet vil miste jobbet, når de er i slutningen af 60'erne.
Sådan lyder advarslen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som meget gerne vil bevare muligheden for at have en automatisk aldersgrænse på 70 år i ansættelseskontrakterne.
”Et forbud mod en aldersgrænse på 70 år vil betyde, at der kommer yderligere pres på de ældre medarbejdere. Vi frygter, at der vil blive sat flere ansættelsesprocesser i gang, som i sidste ende kan ende med opsigelser," siger Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening.
Han mener, at virksomheder og ledere i dag i høj grad påtager sig et socialt medansvar over for de ældre medarbejdere. Derfor bliver de i en vis udstrækning fredet, når der er fyringsrunder eller omstruktureringer i virksomheden.
Men det er slut, hvis 70-års-reglen afskaffes, og man ikke ved, hvornår de ældre medarbejdere fratræder.
"Virksomhederne bliver nødt til at kigge på det på en anden måde, når ansættelsen ikke automatisk løber ud. Så skal den ældre medarbejder vurderes på præcis samme måde som de yngre kolleger, og hvis ikke man yder det, som kræves, så kan det give flere en uværdig afslutning på arbejdslivet," siger Flemming Dreesen.
SF: Et alvorligt signal fra DA
Advarslen fra DA gør indtryk på SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen. Selvom han støtter forslaget - ligesom de store lønmodtagerorganisationer LO og FTF i øvrigt også gør - så ser det ikke uden betænkeligheder.
"Det er selvfølgelig et alvorligt signal, som Dansk Arbejdsgiverforening kommer med, og det viser, hvilke tanker, der rører sig i arbejdsgiverkredse. Jeg tror, det vil være en fordel for de fleste lønmodtagere, at reglerne ændres, men det er også klart, at der er et reelt problem med et mindretal, som kan komme til at være ekstra sårbare, og det må vi tage hånd om," siger han.
Eigil Andersen efterlyser på den baggrund flere seniorordninger, som kan være med til at bevare de ældre på arbejdsmarkedet.
Hverken Socialdemokraterne eller Enhedslisten tager dog DA's advarsel særligt seriøst. Her har man svært ved at genkende billedet af, at der i dag tages særligt hensyn til de ældre medarbejdere.
"Der er jo allerede i dag en vis aldersfascisme på arbejdsmarkedet, så det ofte er fra den ældre ende, man skærer, mens de unge kollegaer bliver," siger Socialdemokraternes efterløns- og pensionsordfører, Bjarne Laustsen.
Han suppleres af Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr:
”Hvis arbejdsgiverne gerne vil fyre folk, så kan de jo gøre det, uanset om de er 67 eller 72. Og det kan man være sikker på, at de også gør i dag. Så det er da et mærkeligt pseudo-argument.”
DA: Nu er politikerne advaret
Heller ikke fra borgerlig side er der stor støtte at hente for DA. Alle partier med undtagelse af De Konservative støtter regeringens lovforslag om at forbyde en automatisk fratrædelsesalder på 70 år.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening ærgrer Flemming Dreesen sig over, at der ikke er større lydhørhed for argumenterne. Men han peger samtidig på, at DA nu ikke kan lægges til last, hvis flere seniorer mister jobbet fremover.
"Det er da klart, at hvis vi kommer i en situation, hvor man kan måle, at der er kommet flere afskedigelsessager for de ældre medarbejdere, så vil vi pege på, at politikerne var advaret," siger han.