Chefens julegave kan koste dig en skatteregning

Inden du drøner ud og forvandler gavekortet, så skal du vide, at Skat mener der er forskel på gavekort. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv))

350 ansatte på en større arbejdsplads kom i en skatteklemme, efter de havde fået gavekort af chefen.

Du kan faktisk komme til at betale julegaven fra chefen selv. Skattemyndighederne accepterer nemlig ikke alle former for firmajulegaver - og slet ikke bestemte former for gavekort.

Et helt almindeligt gavekort, som kan indløses i forskellige butikker, skal der betales skat af.

Det skriver revisionsfirmaet BDO ifølge Finans i nyhedsbrevet Depechen.

Den ekstra skatteregning kan undgås, hvis gavekortet giver adgang til at vælge en eller flere gaver på en liste over ting, som arbejdsgiveren har udvalgt.

Men interesserer skattemyndighederne sig overhovedet for gavekort, spørger Finans, mens BDO svarer tydeligt ja.

- Vi har således tidligere set et eksempel, hvor myndighederne efter et kontrolbesøg på en stor arbejdsplads krævede beskatning af mere end 350 gavekort givet som lejlighedsgaver. Det på trods af, at gavekortene havde et gennemsnitligt pålydende på under 300 kroner. Enkelte på kun 50 kroner, fremgår det af Depechen.

Beløbsgrænsen for skattefrie firmajulegaver er på 800 kroner, men det er således ikke ligegyldigt, hvad chefen har købt ind og forærer væk i højtiden.

Chefkonsulent i BDO, Henning Boye Hansen, kalder Skats praksis med gavekort for "gammeldags og urimelig". Han siger, at den favoriserer de store gaveartikel-sælgere på bekostning af handelsstands- og cityforeninger med videre.

- De sidste sælger nemlig gavekort, som kan indløses i forskellige forretninger. De er sortlistede. De første laver digitale kataloger med op til typisk 25 gaver, som modtageren kan vælge mellem. De er blåstemplede, siger Henning Boye Hansen.

BDO hejser flaget omkring gavekort efter flere medier har omtalt en undersøgelse, der viser, at gavekort ligger på andenpladsen på listen over de mest populære firmajulegaver.

I undersøgelsen lå julekurven med slik, konfekt, chokolade, vin og/eller specialøl på en førsteplads.