Er man i forvejen økonomisk trængt, gør bankerne det ikke lettere at låne penge. Tværtimod skruer flere banker renten i vejret, skriver dr.dk.
Ifølge en rundspørge, som DR Nyheder har lavet skal økonomisk trængte betale op mod 13 procent i rente, hvis de for eksempel skal låne til indskud i en almennyttig bolig. Også selvom kommunen garanterer for lånet.
Det er ikke i orden, mener direktør Bent Madsen fra Boligselskabernes Landsforening, BL.
- Det er meget voldsomme renter. Bankerne ved jo godt, at det er lån, der er helt sikre, fordi de er garanteret af kommunen. Og de ved også godt, at det er personer, som har en meget svag økonomi, som er tvunget til at tage de her lån. Så jeg forstår ikke, at bankerne kører sådan en politik, siger han til DR.
Bent Madsen bakkes op af Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet. Ifølge ham burde rentesatsen kun ligge på fem-syv procent, når bankerne ikke har nogen risiko, siger han til DR.
Når satsen alligevel ligger så højt, skyldes det ifølge afdelingsdirektør i Danske Bank Mark Namensen det arbejde, der er forbundet med at oprette lånet.
- Prisen er høj, men det afspejler, at der er tale om en særlig lånetype, der kræver en del ekstra arbejde i forhold til almindelige lån. Blandt andet skal vi sikre dokumentation og opfølgning over for borgerens kommune. Det er ikke noget, vi tjener på. Men vi er nødt til at få dækket vores omkostninger, skriver han til DR.
Kommuner forhandler for borgerne
Ifølge DR går nogle kommuner dog ind og forhandler på vegne af borgeren. For eksempel har Aarhus Kommune lavet en aftale med alle banker i kommunen, og renten ligger derfor på seks procent på risikofrie lån.
- Når vi nu stiller sikkerhedsgaranti, så har bankerne jo ikke nogen risiko at løbe. Og derfor skal renten ikke være højere. Det er for at beskytte borgerne mod høje renter på lån, hvor der ikke er nogen risiko, siger Rabih Azad-Ahmad, som er rådmand for Radikale Venstre i Aarhus til DR.