Administration 

Alle fattige i Indien lovet gratis medicin

Ayurvedic apotek. Lykkes Indiens nye politik med gratis medicin til fattige kommer der også piller på hylderne. (Foto: CC BY via flickr exfordy)

EU forsøger at blokere for billig medicin til fattige for at beskytte medicinalindustriens profitter som en del af enorm frihandelsaftale.

Indien har afsat knap 33 milliarder kroner til at give sin fattige befolkning livsvigtig medicin uden betaling. Det vil forandre livet for hundredevis af millioner mennesker. Ude i kulissen finder vi EU, der forsøger at sabotere billig medicin til verdens fattige.

Den farmaceutiske industri er nemlig slet ikke begejstret, idet de vil blive udelukket fra at sælge deres dyre produkter til de nye millioner i Indiens mellemklasse, der  kan betale de dyre varemærker.

Endnu mere kontroversielt er det, om de to giganter, Indien og EU, kan blive enige om eksport af billig medicin til resten af kloden. Verdens største private organisationer som Oxfam og Læger uden Grænser er dybt bekymrede.

Det storslåede projekt kan lide skibbrud på grund af pres fra EU og de rige landes medicinalfirmaer. I dag giver det offentlige i Indien kun 25 kroner pr. borger om året i støtte til medicin.

500 millioner lever under landets fattigdomsgrænse på 7 kroner og 50 øre og udgør dermed en gigantisk modtagergruppe af medicin.

Konflikten

Indien har og er ikke parat til at anerkende løbetiden af alle de patenter, som den globale medicinalindustri påberåber sig. Derfor har den farmaceutiske industri vredet armen om på EU for at få skærpet reglerne for rettigheder.

Mens industrien kæmper for sine profitter og midler til research, kæmper kopiindustrien for produkter til verdens fattige milliarder og tilmed fornuftige overskud.

Medicin til en HIV-ramt koster 10.000 dollars om året fra et af de brandede firmaer og kun 100 dollars fra et indisk, skriver The Guardian.

Havde indiske firmaer ikke produceret billig kopimedicin ville millioner af mennesker i Afrika syd for Sahara være døde i dag, fastslår Læger Uden Grænser, der for tiden behandler 180.000 fattige mennesker i 20 lande med medicin fra Indien.

The New York Daily News anslår, at 80 procent af al anti-retroviral medicin, der holder HIV-smittede globalt i rimelig god form, kommer fra Indien.

EU og Indien

I al fredelighed er der i fire år foregået forhandlinger om fri handel mellem EU og Indien, der lover økonomierne en gensidig fordobling af den indbyrdes handel til 200 milliarder Euro næste år.

Emnerne og finesserne, der forhandles, er hemmelige. Det vil blive historien største handelsaftale omfattende 1,7 milliarder mennesker. EU kommissær Barroso forudsiger en underskrift i efteråret 2012.

I februar blev der på bl.a. BBC fortalt om fremskridt, men siden har der været særdeles stille om emnet. Faktisk er EU allerede Indiens største handelspartner. Europa aftager 14 procent af landets samlede eksport.

Netop handel med kopimedicin er et globalt problem, og BBC har tidligere skrevet, at EU foreslår at intet skal forhindre Indien i at producere og eksportere livsvigtig medicin.

Der foreligger ingen detaljer om dette, men de private organisationer er stadig bestemt ikke overbeviste.

Angrebet af industrien

Det er big business, der forhandles om ... udover millioner af menneskeliv. Indien eksporterer for 10 milliarder dollars medicin om året til andre fattige lande. Langt fra alt er til HIV-behandling.

Angrebet imod billig-medicin sker også ved indiske domstole.

I august måned ventes sidste argumentation i Indiens Højesteret på en sag anlagt af det Svejtsiske medicinalfirma Novartis vedrørende et ældre cancermedikament.

Novartis sagen omhandler en lille ændring i indholdet af et ældre produkt, hvis copyright er udløbet. Lykkes det på denne måde kunstigt at forlænge rettighederne for produktet, siger de indiske producenter og regeringen, vil det komme millioner til skade i fattige lande gennem længerevarende høje priser.

En dom til fordel for Novartis vil godkende et princip, der gælder adskillige medikamenter, hvis pris vil være høje i mange år længere. Effekten vil ikke bare ramme det indiske initiativ om gratis medicin men ud over alle fattige dele af verden.

Spørgsmål om licenser

Det tyske medicinalfirma Bayer fabrikerer et anti-cancer medikament, hvormed en behandling i Indien koster 69.000 dollars. Et indisk firma kan producere det selvsamme medikament for tre procent af prisen og stadig tjene penge.

Spørgsmålet handler om licenser. Indien ønsker at tvinge producenter af slig medicin til at give licens til andre, så priserne kan komme ned. Bayer ønsker fortsat at få sin monopol-pris.

Barack Obamas folk stillede sig den 27. juni bag Bayer for at forsvare firmaets ret til monopol. Det skete ved en høring i kongressen. Regeringens ansvarlige for rettigheder sagde, at USA konstant ”presser den indiske regering om at opgive tvungne licenser.”

Indien gennemtvang nemlig i marts for første gang en tvungen licensproduktion. Det aktuelle kopi-produkt faldt med 93 procent i pris.

Globalt sundhedsemne

Omkring 40 procent af befolkningen i Indien er fattige og kan under ingen omstændigheder betale for medicinsk behandling. Fra nu af bliver læger straffet, hvis de undlader at anvise den billigste løsning.

I avisen The Dawn i Pakistan anslår sundhedseksperten Ayyaz Kiani, at en tredjedel af verdens befolkning ikke har adgang til medicinsk behandling. I de fattigste i Asien og Afrika samt dele af Pakistan er antallet højere end 50 procent.

Fattige lande har næsten uden undtagelse ikke et sundhedssystem, der betaler for borgernes medicin. Indien forsøger med den nye politik at opfylde et gigantisk behov blandt sine borgere. Projektet kan danne skole ude i verden.

Pakistans erfaring

Det er forstået, at mange former for medicin kan redde liv, ligesom det er klart, at uden penge må folk dø. Dette giver både et praktisk og etisk problem, idet sundhed anses for en menneskeret.

Ayyaz Khan fortæller, at Pakistan i 1972 forsøgte sig med slig politik med gratis medicin, men den blev frontalt angrebet af lægernes og medicinalbranchens lobbyister med påstand om, at kopimedicin er dårlig og farlig.

Som følge af manglende kontrol og regelsæt kollapsede politikken, da markedet blev oversvømmet af dårlig, uvirksom eller farlig medicin. Også for Indien bliver gennemførslen af projektet afgørende.

Håbet i Indien

Projektet med gratis medicin til fattige indere indledes i stor stil sidst i 2012, oplyser Reuters. Det vil dække hele landet i 2014, og tre år senere forventes lige over halvdelen af Indiens befolkning at få ydelsen.

Staten, hvis finanser er i særdeles dårlig stand, forventer at betale 75 procent af regningen og overlade resten til delstaternes økonomi.

Som I Pakistan tidligere gælder projektet blandt andet om at sikre sig, at medikamenterne er af god kvalitet. Indien har 12.000 medicinalfabrikker, der skal kontrolleres.

Regler vedtaget

Allerede nu er det besluttet, at Indien højst vil bruge fem procent af nationens medicinbudget til dyre brand-medikamenter fra udlandet.

Loven om gratis medicin blev vedtaget i parlamentet sidste år i hemmelighed. Først her i juni er der bevilliget midler til at gennemføre det, skriver International Business News Live.

Den største sælger af billig medicin i Indien er ejet af det amerikanske medicinalfirma Abbott Laboratories. Det næststørste firma er medicingiganten GlaxoSmithKline. Begge er samtidig aktive i at forhindre billig produktion.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad