Tæt på verden Ministerstorm over enorm skandale
Lastbiler fyldes ved håndkraft med kul. I mellemtiden er der politisk nærkamp i parlamentet om kul og fortjenester. AP Photo/Channi Anand
Oppositionen kræver Indiens premierminister Singhs afgang. Afviser forhandling. Parlamentet lammet i fire dage.

Fire dage i træk har Indiens parlament været lammet af oppositionens benhårde krav om, at premierminister Manmohan Singh trækker sig på grund af den såkaldte Coalgate skandale, der handler om salg af licenser til at udvinde kul.

Endnu engang står regeringen som ansvarlig for tab på over 200 milliarder kroner, der er endt i ikke-statslige lommer. Kongrespartiet og dets regeringsgrundlag kritiseres for talentløshed og det, der er værre.

Beskyldningerne vil flyve gennem parlamentet igen mandag. Forhåbningsfulde iagttagere mener i henhold til indiske medier, at der kan nås et kompromis snart, idet også oppositionen støttede fremgangsmåden for licenserne. Det har den imidlertid glemt.

Mega skandale

Skandalen drejer sig især om tildelingen af 142 licenser til 57 mineejere uden licitation, hvor staten kunne have fået mere ud af udbuddet. Tabet for statskassen anslås i en uafhængig rapport til 200 milliarder kroner. I kladden til rapporten var tallet 10 gange større.

Ikke overraskende er kulindustrien og kraftværkerne gået i forsvarsposition med påstande om, at de enorme tab er ren fiktion. For det første er kun 28 af de 142 licenser i praktisk brug og kul leveres altså til priser fastsat af staten, siger de.

Et problem er, at forskellige myndigheder ikke har tildelt mineselskaberne miljøtilladelser. Som i forbindelse med en tidligere skandale om licenser til telekommunikation tør ingen træffe beslutninger.

Kamp for livet

Den siddende koalitionsregering er i overordentlig store vanskeligheder, og den politiske process i parlamentet minder om en hanekamp, hvor alle råber højt af hinanden.

Salen runger af krav om at premierminister Singh træder tilbage. Formanden for forsamlingen har hver dag måtte afbryde samlingen på grund af uroen. Oppositionspartiet BJP mener, at obstruktion er en helt fornuftig strategi.

For to år siden var regeringen ude i lignende uføre på grund af unødvendigt tab af 240 milliarder i forbindelse med mærkværdige tilladelser til mobiltelefonsystemer. I den sag er flere arresterede.

Pressede lovgivere

I den aktuelle månedlange samling er 24 vigtige lovforslag om fødevaresikkerhed, højere uddannelse, korruption og ejerforhold til jord for.

Indtil nu har politikerne i underhuset ikke vedtaget en eneste lov. Sessionen ender 9. september.

BJP udtalte lørdag ved et pressemøde, refereret i the Hindu, at kravet om Manmohan Singhs tilbagetrædelse ikke kan forhandles. De vil end ikke debattere emnet. Det samme gælder Kongrespartiet.

Kul i mængdevis

Indien har verdens største reserver af kul og kan ikke levere tilstrækkelig elektricitet til befolkning og industri. Samtidig har staten er enormt underskud, og næsten halvdelen af befolkningen lever i absolut fattigdom.

I stedet for konkurrence om tilladelserne blev de fordelt nærmest i hemmelighed på anbefaling fra delstaters ledere eller ministerier. I et land besværet på alle niveauer af korruption er den slags politisk dynamit.

Faktisk har regeringen lovet elektricitet til alle i landet senest i år, så der blev tildelt mange flere licenser i 2011. I juli oplevede halvdelen af landet totale blackouts.

Også tilladelser til at bygge fire ultra-mega kraftværker med 4.000 megawatt i kapacitet i 2005 kritiseres. Licenserne til kulbrydning var beregnet til leverancer af kul til disse værker.

De kontroversielle licenser havde også til formål at skabe konkurrence til det gamle statmonopol Coal India, men den side er heller ikke i gang.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.