Tæt på verden Guru nu i totalkrig mod sorte indiske penge
Baba Ramdev blev mandag arresteret og interneret nogle timer på et stadion med sine tilhængere. AP Photo/Saurabh Das
Yoga-guruen Baba Ramdev og hans demonstration mod korruption stoppet af politiet.

Den berømte indiske yoga-gura Ramdev stopper sin sultestrejke imod korruption og forvandler sig fra en social  til en politisk aktivist. Han slutter sig til opposition imod den siddende regeringskoalition.

En stærk front i indisk politik er ved at tegne sig fra striden mellem Yoga guruen Baba Ramdev og hans millioner af støtter og parlamentets flertal.

Oppositionens ledere slutter op om guruens protester imod sorte penge og korruption. Ramdev agter at smide ”regeringspartiet på porten og redde nationen”, skriver BBC.

Sultestrejke

Mandag forsøgte tv-stjernen Ramdev at indlede en demonstration imod regeringen allerede sværtet af korruptionsanklager og -skandaler. Det var hans fjerde dag i sultestrejke.

Men Ramdev kom ikke så langt, fordi han blev arresteret på vej imod parlamentet. Man forhandler stadig og har skrevet en rapport om problemet. Der er ikke mere at tale om, siger regeringen og ignorerer ham politisk.

Meget tyder dog på, at regeringens håndtering af spørgsmålet om sorte penge og den allestedsnærværende korruption bliver et hot emne ved næste valg.

Baba Ramdev anses af kritikere som en slags tv-berømthed, der forsøger at udnytte sit trofaste tv-publikum til at iscenesætte et stort show. Sidste år gennemførte han også en kortvarig sultestrejke.

Politiets forsøg på at stoppe ham førte sidste år til et dødsfald, og aktionen blev afbrudt, skriver Hindustan Times.

Anbragt på et stadion

Indiens hovedstad Delhi var endnu mere end normalt kaotisk mandag. Da guruen blev arresteret, nægtede han at følge med med mindre alle hans tusinder støtter kunne komme med. Det lykkedes.

Myndighederne havde massevis af busser parat, og alle blev ført til et sportsstadion, hvor de fortsatte deres demonstration imod korruption og illegal eksport af sorte penge til udlandet.

Efter seks timer blev Baba Ramdev løsladt, men han nægtede at forlade stadion. Flere ledende politikere fra opposition mødte op og gav guruen støtte imod regeringens slendrian imod korruption.

Inde i selve parlamentet førte sagen til voldsomme diskussioner, og debatten blev lukket. Oppositionen vil have en tidsplan for hjembringelsen af de sorte penge. Nogle af disse er enorme skyldige skattebetalinger.

Politisk skifte

Oppositionens politikere var såvidt indiske medier rapporterer ikke inviterede af guruen, men det lykkedes dem at gøre Swami Ramdev til deres egen.

Dermed er hans sociale bevægelse blevet en del af valgkampen imod den regerende koalition.

Ramdev mener, at den siddende regering er både blind, døv og stum, skriver the Hindu. Regeringen reagerer ikke overfor millioner af inderes forargelse over gemte milliarder, der burde komme landets udvikling til gode.

Mens han således er ved at blive adopteret af oppositionen, er en af regerings støttepartier med på begge sider af konflikten.

Mayawati, den nyligen detroniserede ”dronning” over den enorme delstat Uttar Pradesh er kritisk overfor de mange gemte milliarder, men hun vil ikke støtte guruens sociale bevægelse.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.