Ældre skal tilbydes samtaler om døden

Samfundets dødsangst piner mange ældre. Derfor er det en god idé med forebyggende samtaler, mener konsulent
Ældre skal have mulighed for at tage stilling til, hvordan de ønsker at dø, lyder det fra næstformand i Det Etiske Råd.
Ældre skal have mulighed for at tage stilling til, hvordan de ønsker at dø, lyder det fra næstformand i Det Etiske Råd. Foto: /Colourbox

Døden er så tabuiseret, at mange ældre ikke får taget stilling til, hvordan de vil dø, om de vil genoplives, hvis de falder om, og hvad der skal ske, hvis de får et slagtilfælde.

Sådan lyder det fra Gorm Greisen, næstformand i Det Etiske Råd og professor og overlæge på Neonatalafdelingen på Rigshospitalet.

Han foreslår derfor, at man fra 65 år og op hvert femte år tilbydes en såkaldt profylaktisk - forebyggende - dødssamtale med den praktiserende læge:

- En læge, som den ældre kender og har tiltro til, kan hjælpe med at tegne realistiske scenarier op i forhold til den ældres sundhedsprofil og tale om emner som genoplivning og demens, siger han til Kristeligt Dagblad.

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, bakker op om idéen:

- Jeg ved endnu ikke, hvordan man skal formalisere det, siger han og fortsætter:

- I udgangspunktet skal borgeren ikke føle det som et kvalmende pålæg, men døden er et vilkår, og derfor ville det være godt, hvis lægen kunne hjælpe med at få sat lidt tanker på livets afslutning, for der er mange, der skyder døden frem foran sig og ikke får talt om den.

Chefkonsulent i Ældresagen, Margrethe Kähler, har lavet flere undersøgelser blandt pårørende og døende på hospitaler, hospice og plejehjem.

Hun oplever, at døden er meget tabuiseret og mener på den baggrund, at forebyggende dødssamtaler er en "fremragende idé".

- Samfundets dødsangst piner mange ældre, fordi de skal bære døden og tankerne om at skulle dø selv. Omgivelserne siger ofte, at de ikke skal tage det så tungt, at de har mange år endnu, fordi omgivelserne ikke kan holde ud at blive konfronteret med døden, siger hun til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.