Mange danskere tilbringer efteråret under varmere himmelstrøg - men sådan bliver det ikke i år. Alene i august er der booket 80 procent færre flybilletter og pakkerejser til efterårsferien, viser tal fra MobilePay og Danske Bank.
Derfor kan I oplagt bruge efteråret på at tage på sanketur efter oversete lækkerier.
- Selv om det er efterår, er der stadigvæk masser af lækre ting, man kan spise fra naturen, siger Mikkel-Lau Nielsen, der er professionel sanker og programchef i Vild Mad-samarbejdet.
Svampe
Mange kender almindelig kantarel, som lyser op med sine gule farver i sensommeren.
Mindre kendt er tragtkantarel, som er i sæson senere på året. Den er gråbrun og som navnet antyder: tragtformet.
- Det er en rigtig efterårssvamp, men meget overset og relativt ukendt hos danskerne på trods af, at den er utroligt velsmagende og har en kraftig umami, siger han.
Brug den i kogeretter, risotto eller til at lave en svampesmør.
Fattigmandspeber
Du kan også gå på jagt efter gråbynke. I dag ses det som en ukrudtsplante, fordi den vokser så mange steder.
I gamle dage blev den kaldt "fattigmandspeber", fordi dens skarpe smag gjorde det til en fin pebererstatning.
- Den smager lidt henad en fin krydsning mellem sort peber, rosmarin, timian og spidskommen. Og det kommer bag på folk, at den er så lækker. Den er fuld af aromastoffer, siger Mikkel-Lau Nielsen.
Smid en kvist ned i kogevandet til kartoflerne, eller lad den simre med en braiseret svinenakke eller en gryderet.
- Brug den, som du ville bruge timian eller rosmarin. Men den skal koges, før du spiser den. Og lad være med at spise den, hvis du er bynkeallergiker, siger Mikkel-Lau Nielsen.
Brombær
Du kan også gå på jagt efter brombær. Det er ikke i sig selv nogen overraskelse, at de buttede bær kan findes herhjemme.
Men mange ved ikke, at de også kan plukkes i efteråret, fortæller Trine Sørensen, der er mangeårig sanker og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.
- Brombær er i sæson i sensommeren, men der sker det mystiske, at der altid er nogle grønne bær, som forsøger at nå med. Så afhængig af efterårsvejret kan du faktisk plukke et lille hold to af modne bær i efteråret, siger hun.
Skovsyre og vejbred
Det samme gælder grønne planter såsom skovsyre og vejbred. De første skyder i foråret - og de nye skud smager bedst.
Men man kan også plukke dem i efteråret, for de bliver ved med at sætte nye skud henover sæsonen.
- Skovsyre er god i desserter, fiskeretter og søde sukkerting, som har godt af noget syre. Og vejbred kan bruges i alt fra urtebøller og urtesmør til tærter, suppe eller stuvning - ligesom spinat, siger Trine Sørensen.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS