Video: "Snowzilla" rammer USA - mindst ti er døde
Henter afspiller ...
/ritzau/
Omkring 75 millioner mennesker i USA kan blive berørt af ekstrem snestorm.

Mens vi herhjemme kæmper med sne og frostgrader, er det intet i sammenligning med, hvad den amerikanske østkyst oplever i disse dage. Massivt snefald og hård vind har blandt andet indhyllet hovedstaden Washington i et hvidt lag sne, og vejret har samtidig også medført aflysninger af flere flyafgange. De seneste prognoser påpeger, at der nogen steder kan være faldet op til 90 centimeter sne.

Uvejret, der ventes at gå hen over mindst 15 delstater, betyder, at tusindvis af flyafgange aflyses, at skoler lukkes, og at mange hamstrer fødevarer og basale fornødenheder.

- Jeg har boet i Washington DC næsten hele mit liv, og jeg tror ikke, at jeg har set noget lignende. Det er en ekstrem stor storm, siger Muriel Browser, Washingtons borgmester, som har givet ordre til katastrofeberedskab, og som beordrede alle skoler lukket fredag.

Mindst fem delstater - North Carolina, Virginia, Maryland, Tennessee og Pennsylvania - har erklæret undtagelsestilstand.

Snestormen skyldes en stor såkaldt luftmassekontrast over USA, fortæller Jesper Eriksen, der er meteorolog ved DMI.

- Der er en skilleflade mellem varm og kold luft. Et lavtryk tager en bane direkte op langs USA's østkyst. Nord og vest for lavtrykket falder nedbøren primært som sne, fortæller han.

En lignende snestorm i Danmark ville være meget usædvanlig, mener han.

- Det er rigtig barsk vintervejr. Hvis det ramte Danmark, ville det være en historisk snestorm. Vores snestorme plejer normalt at give mellem 10 og 20 centimeter sne, siger metrologen.

Ifølge CNN bor der omkring 75 millioner mennesker i det område, som vil blive ramt af stormen.