Venter på behandling for kræft: Ingen sygedagpenge til Erik
58-årige Erik Petersen får ikke sygedagpenge mens han venter på strålebehandling for prostatakræft. "Han skulle fortsat have sygedagpenge så længe han venter på behandling på kræft og er færdigbehandlet. Så er den sådan set ikke længere,” siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti. (Foto: Privat)
Selvom 58-årige Erik Petersen står foran strålebehandling mod kræft har Høje-Taastrup Kommune stoppet hans sygedagpenge. Du er rask nok til at arbejde, lyder det fra kommunen. Afgørelsen vækker forargelse på Christiansborg.

Om få dage skal Erik Petersen starte et forløb med 33 strålebehandlinger for at få fjernet den sidste rest af cancer, som lægerne ikke kunne fjerne ved en operation tidligere på året.

Men det er ikke kun kræften Erik Petersen skal slås med. 10. august stoppede Høje-Taastrup Kommune hans sygedagpenge.

I afgørelsen for sygedagepenge-stoppet skriver kommunen, at Erik Petersen er rask nok til at varetage et arbejde i de 14 dage, han venter på behandling. Derfor står han nu uden indtægt og skal melde sig ledig i sin a-kasse.

Han forstår ikke, hvorfor kommunen ikke lader ham fortsætte på sygedagpenge indtil behandlingen er færdig til oktober.

”Jeg forstår ikke, hvorfor jeg ikke får ro og fred til at blive rask. Det er stressende oveni behandlingen, at stå uden forsørgelse og skulle slås med kommunen,” siger Erik Petersen, der er uddannet socialrådgiver.

Erik Petersens skal i strålebehandling i seks uger, hvor han alle hverdage skal møde op på hospitalet.

Længere sygehistorie

Udover prostatakræften lider Erik Petersen af slidgigt, hyppige migræneanfald og koncentrationsbesvær. Han tager dagligt 31 piller mod kroniske smerter, inkontinens og slidgigt.

Erik Petersen fik konstateret prostatakræft i november 2013. I februar blev han sygemeldt på grund af kræftdiagnosen og i april fik han en operation. Efter operationen finder lægerne ud af, at prostatakræften ikke er fjernet fuldstændigt. Derfor skal Erik Petersen i strålebehandling for at hindre, at sygdommen vender tilbage.

”Hvis jeg kun havde en kræftdiagnose og ventede på behandling, kunne jeg måske godt passe et arbejde på en kontorstol et sted. Men med de kroniske smerter og træthed vil behandlingen trække al energi ud af mig,” siger Erik Petersen, hvis fagforening Dansk Socialrådgiverforening har anket sagen.

Politiker: Vanvittigt

Blandt politikere på Christiansborg vækker Høje-Taastrup Kommunes afgørelse forargelse.

”Jeg mener overhovedet ikke, at han burde havde stoppet sine sygedagpenge. Han skulle fortsat have sygedagpenge så længe han venter på behandling på kræft og er færdigbehandlet. Så er den sådan set ikke længere,” siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti.

Han opfordrer Erik Petersen til at klage over kommunens afgørelse.

Hos Enhedslisten er socialordfører Finn Sørensen enig.

"Det lyder fuldstændig vanvittigt. Jeg kender ikke den konkrete situation, men Enhedslistens holdning er, at hvis du ikke er rask nok til at arbejde, så skal du have sygedagpenge. Og det lyder jo ikke, som om han er rask," siger Finn Sørensen.

Kommune: Du kan søge igen hvis du bliver syg

I Høje-Taastrup Kommunes jobcenter gør arbejdsmarkedschef Dorthe Nielsen opmærksom på, at reglerne for sygedagpenge er fulgt.

”Hvis borgeren har mulighed for at arbejde sideløbende med et syge- og behandlingsforløb, er der ikke behov for udbetaling af sygedagpenge,” skriver Arbejdsmarkedschef i Høje-Taastrup Kommune Dorthe Nielsen i et svar til Avisen.dk.

Dorthe Nielsen lægger vægt på, at kommunen altid vejleder om konkrete muligheder, som kan hjælpe borgeren, når sygedagpenge stopper.

”Erik Petersen er oplyst om at han har mulighed for at sygemelde sig når han begynder på strålebehandling, og hvis han bliver syg af det, så kan han få tildelt sygedagpenge igen.”

Hun gør opmærksom på, at kommunen i et tidligere sygefraværsforløb har behandlet Erik Petersens mulighed for visitation til fleksjob. Her traf Ankestyrelsen i januar 2013 en afgørelse om, at Erik Petersens arbejdsevne ikke var begrænset i et omfang, der kunne give ham et fleksjob.

”Det er Kommunens opfattelse, at der ikke er fremkommet oplysninger på nuværende tidspunkt, som kan ændre på Ankestyrelsens vurdering," skriver Dorthe Nielsen.

via Listen To News