Unge og kortuddannede står til at vinde næste treparts-runde

Flere unge skal have praktikplads, så de som disse mekanikerelever kan få sig en erhvervsuddannelse, er LO og DA enige om. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Det bliver unge på jagt efter en praktikplads og kortuddannede, som står til at vinde i næste runde af trepart.

Fredag 15. april begynder en ny runde af forhandlingerne mellem nogle af landets spidser. Til den tid kommer det til at handle om, hvordan man kan skaffe flere elevpladser til unge med ønske om at blive faglærte. Og om uddannelse til ufaglærte.

Det fremgår af torsdagens udmeldinger fra LO-fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- Vi skal skaffe flere praktikpladser og mere og bedre uddannelse til lønmodtagerne, og det starter vi med den 15. april, siger LO-formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse. 

Ifølge en aftale mellem LO og DA, som Avisen.dk er i besiddelse af, skal næste runde af treparts-forhandlingerne handle om at:

 - Sikre flere praktikpladser og løbende kompetenceudvikling af arbejdsstyrken.

Ifølge aftalen mellem de to sværvægtere på arbejsmarkedet skal det ske:

- For at hjælpe alle grupper af ledige i Danmark med at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Og for at imødegå fremtidens mangel på faglært arbejdskraft.

Ifølge Avisen.dk's kilder er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og Venstre-regeringen som sådan indeforstået med, at næste trin i 'treparts-raketten' får det fokus, som LO og DA ønsker sig.

12.000 uden praktikplads

Konkret betyder det, at man i treparts-forhandlingerne vil prøve at få virksomheder til at ansætte flere unge i elevstillinger. Nu er der omkring 12.000 unge, der står og mangler en praktikplads for at kunne gøre deres erhvervs-uddannelse færdig. 

Derudover vil fagbevægelsen og herunder især fagforbundet 3F være stærkt optaget i forhandlingerne af, at ufaglærte og kortuddannede ledige får bedre muligheder for at opkvalificere sig. 

Devisen er, at når man klæder folk på med uddannelse, vil ledige have større chance for at få job, og allerede ansatte vil kunne fastholde deres job eller endda få bedre job. Derudover vil man kunne undgå den store mangel på faglærte, som der ofte bliver spået om. 

Første hele aftale snart i hus

Efter at lønmodtagerne i LO og arbejdsgiverne i DA torsdag fremlagde en fælles model for at få flere flygtninge i job/uddannelse, regner alle Avisen.dk's kilder med, at der inden for få dage eller uger kan landes en samlet treparts-aftale om bedre integration.

Dermed vil første trin i treparts-forhandlingernes 'raket' være på plads. Næste trin bliver så praktikpladser/opkvalificering.

Hvad, der så skal på tapetet i 'treparten' derefter, vides endnu ikke. 

Står det til arbejdsgiverne vil man via treparts-forhandlinger gerne have nedbragt antallet af mennesker på offentlig forsørgelse. For eksempel ved at lægge pres på ledige.

Står det derimod til fagbevægelsen skal næste trin handle om for eksempel social dumping eller arbejdsmiljø. Emner som danskere prioriterer højt, viser en måling foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk. 

Trepart Der kan snart blive indgået aftaler, som får stor betydning for ansatte, chefer og samfundet. Siden 11. februar har regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere været i gang med såkaldte treparts-forhandlinger. Ugebrevet A4 og Avisen.dk følger med på sidelinjen.
"Tåbeligt" og "svinsk": Læserne raser over forslag om nyt krav til ledige
LA-minister: For mange danskere er uddannelses-invalide
A4: Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge?
A4: Klar besked før trepart: Der skal penge på bordet, Løkke