Løkke, Lizette og DA: Glæder sig over ny aftale om bedre integration

Det er lykkedes parterne at nå til enighed om en aftale, der skal skabe plads til flygtninge på arbejdsmarkedet. (Foto: Foto: Scanpix)

Trepartsgennembrud: Regeringen, arbejdsgiverne og arbejdstagerne har indgået fælles aftale om at få flere flygtninge i job.

Regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere har torsdag aften indgået en trepartsaftale, der fokuserer på at få flere flygtninge i arbejde.

Det glæder Lizette Risgaard, formand i LO.

- Jeg vil gerne pointere, at den danske model igen har virket. Den er blevet kaldet stendød, men den er meget levende. Jeg er meget stolt over, at vi sammen kan søge løsninger for Danmark, siger hun til Ritzau.

– Med aftalen får flygtninge en uddannelse og bliver opkvalificeret samtidig med, at det sker til en overenskomstaftalt løn. Det så svært ud undervejs, men med alle parters stærke – og vedholdende – ønske om at løse problemerne i fællesskab, lykkedes det alligevel. Det har vi grund til at være stolte af, siger hun. 

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) havde også det brede smil fremme, da partnerne kom ud fra forhandlingsbordet med aftalen i hus:

- Det er meget væsentligt, at alle aktører, der har med flygtningesituationen at gøre, har kunne finde sammen om, hvordan vi sammen vil søge for at håndtere de udfordringer, vi har hver for sig og sammen, og det er vi blevet enige om. Det er jeg taknemmelig for, siger han.

Nogle af de punkter, som parterne er blevet enige om, er oprettelse af de såkaldte integrationsstillinger (IGU), for flygtninge, som kombinerer arbejde til elevløn med opkvalificering i et toårigt forløb.

Derudover kan virksomheder, der ansætter flygtninge, få en bonus på op til 40.000 kroner.

Desuden skal kommunerne styrke deres virksomhedsopsøgende indsats og i langt højere grad samarbejde på tværs af kommunegrænser.

Også Dansk Arbejdsgiverforenings formand Jacob Holbraad er tilfreds: 

- Jeg er sikker på, at vi har lavet en god aftale, der kan kombinere elevindsatser med, at flygtninge kan få joberfaringer, samtidig med at de får uddannelse og sprogundervisning. Det er et værktøj, som virksomhederne gerne vil bruge, siger han.

Kommunernes Landsforenings formand, Martin Damm, håber, at aftalen kan gøre livet nemmere i kommunerne.

- Vi er helt afhængige af det værktøj, kan levere den volumen, der skal til. Men vi er blevet betrygget af arbejdsmarkedets parter i løbet af dagen, siger han. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker også tilfredshed med den aftale, som regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere torsdag aften har indgået.

"Den danske model vist sig fra sin bedste side i dag (torsdag, red.). Vi skal fortsætte samarbejdet," skriver han på det sociale medie Twitter, mens han på Facebook, straks efter aftalen faldt på plads, postede en video - se den nedenunder.

Trepartsforhandlingerne fortsætter efter påske, hvor man med beskæftigelsesministerens ord kører videre med at drøfte en "hel stribe temaer".

– Jeg ser frem til, at vi tager fat på udfordringerne med at sikre langt flere praktikpladser til de unge, mærkbart bedre uddannelse for lønmodtagerne og en bedre hjælp til arbejdsløse, siger Lizette Risgaard.

Trepartsaftale

Trepart på plads.. 󾌸

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Thursday, March 17, 2016