Danskerne: Jobmangel vigtigere end integration

Mangel på arbejdspladser er en langt større udfordring på arbejdsmarkedet end at få flygtninge i arbejde, mener et flertal af danskere i ny undersøgelse. (Foto: Foto: Lars Bahl/Scanpix/Arkiv)

Næsten hver tredje dansker mener, at den største udfordring på arbejdsmarkedet er mangel på arbejdspladser - og ikke integration af flygtninge, som ellers har fået førsteprioritet i trepartsforhandlingerne.  

Hvad er det største problem på det danske arbejdsmarked? Det er der delte meninger om blandt borgere og politikere.

For mens integration af flygtninge på arbejdsmarkedet har fået førsteprioritet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under de igangværende trepartsforhandlinger, mener kun hver sjette dansker, at netop det emne er det vigtigste at tage fat på.

Det viser en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Samme måling viser i stedet, at mangel på arbejdspladser ifølge danskerne er den største udfordring på arbejdsmarkedet. Det mener knap en tredjedel af de adspurgte.

Også social dumping og mangel på elevpladser er ifølge danskerne vigtigere end integration af flygtninge.

"Løkke vil finde løsninger"

Målingens resultat kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han fastslår dog også, at netop jobmangel, social dumping og elevpladser højst sandsynligt vil komme på plakaten, når integrationsdelen af trepartsforhandlingerne er afsluttet. Det er nemlig emner, som er vigtige for arbejdsmarkedets parter.

- I første omgang er det Løkke, der har sat scenen. Men arbejdsmarkedets parter er da ikke interesserede i at fortsætte, hvis der ikke kommer nye emner på bordet, som vil gavne dem, siger Henning Jørgensen.

Han mener tilmed, at der er gode chancer for, at arbejdsmarkedets parter vil få trumfet deres krav igennem, da statsministeren er svækket ovenpå krisen i den blå blok og derfor har brug for succesfulde trepartsforhandlinger.  

- Løkke har ryddet kalenderen frem til sommer, så det ser ud til, at han er meget opsat på at finde løsninger i trepartsforhandlingerne, lyder det fra arbejdsmarkedsforskeren. 

3F: Husk ledige, udsatte og unge

I fagbevægelsen er formand for 3F, Per Christensen, helt enig i, at manglen på job og praktikpladser er den største udfordring på arbejdsmarkedet.

- Derfor er vores tilgang til første fase af trepartsforhandlingerne også, at indsatsen for at styrke integrationen af flygtninge ikke må ske på bekostning af de ledige, de udsatte på arbejdsmarkedet og de tusindvis af unge, som mangler ordinære praktikpladser på virksomhederne, skriver han i en mail til Avisen.dk.

Per Christensen ønsker derfor sikkerhed for, at der efter første fase med integration kommer "ambitiøse og forpligtende" trepartsforhandlinger om et uddannelsesløft på arbejdsmarkedet.

- Især for de danskere, der i forvejen har trukket mindst på samfundets uddannelsestilbud – og en effektiv styrkelse af indsatsen imod social dumping. Her har Venstre-regeringen jo i øjeblikket sat bilen i bakgear på transportområdet, lyder det fra 3F-bossen. 

 

Politikerne på Christiansborg er meget uenige om, hvad der er de største udfordringer på arbejdsmarkedet. Læs mere om det her

Trepartsforhandlingerne

Den 11. februar i år startede trepartsforhandlingerne mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Ideen med trepartsforhandlingerne er, at regeringen sammen med repræsentanter for lønmodtagere og arbejdsgivere i fællesskab drøfter og finder løsninger på væsentlige samfundsudfordringer. 

I første omgang forhandles der om, hvordan flere flygtninge kommer i arbejde. Denne del forventes afsluttet inden påske - 18. marts.

Efterfølgende vil andre udfordringer på arbejdsmarkedet blive drøftet ved forhandlingsbordet.