Overblik: Her er det nye integrationstilbud til flygtninge

Flygtninge får sandsynligvis tilbudt en pakke bestående af uddannelse og praktik, når de har fået opholds-tilladelse i Danmark.  (Foto: Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix. )

Flygtninge får nu efter alt at dømme tilbudt en pakke, hvor de i løbet af to år kan lære dansk, få noget uddannelse og prøve at være på en dansk arbejdsplads. Læs mere om tilbuddet her.

Flygtninge får nu et godt tilbud, når de har fået opholdstilladelse i Danmark. De kan gå i gang med et to-årigt forløb, hvor de både lærer dansk, lærer at være på en dansk virksomhed og får noget erhvervsrettet uddannelse. 

Sådan bliver det efter alt at dømme, efter at de to stærkeste organisationer for lønmodtagere og arbejdsgivere er blevet enige om det.

LO-fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening har  i forbindelse med treparts-forhandlingerne indgået en aftale om en såkaldt integrations-grund-uddannelse (IGU) for flygtninge. 

IGU bliver efter alt at dømme til noget, for regeringen er sandsynligvis med på det. I hvert fald sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag formiddag om forslaget:

- Det lyder meget interessant, det lyder meget lovende.

Tilbuddet til flygtninge

Tanken fra LO's og DA's side er, at den bedste måde at få flygtninge integreret på er at få dem i job og uddannelse. Vejen dertil kan gå gennem integrations-grund-uddannelsen. 

Ideen er at flygtninge i løbet af to år skal gennem et forløb, hvor de både uddannes og er i en slags praktikforløb i det private erhvervslive eller det offentlige. 

Efter de to år håber LO/DA, at flygtninge er klædt på til at kunne tage en egentlig uddannelse, eller de har fået fast arbejde.

En gennemført IGU vil betyde, at man kan blive optaget i en a-kasse og få dagpenge svarende til satsen for nyudddannede på området.